Licitaţie cu scandal pentru transportul de călători din Sebeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportul public de călători din Sebeş continuă să fie în centrul scandalului provocat de expirarea contractului pentru firma care prestează acest serviciu şi organizarea licitaţiei de către administraţia locală. Societatea de Transport Public şi Voltrans au contestat atribuirea contractului firmei Livio Dario.

Transportul public de călători din Sebeş continuă să fie în centrul scandalului provocat de expirarea contractului pentru firma care prestează acest serviciu şi organizarea licitaţiei de către administraţia locală. Contractul a expirat la 1 mai 2010, însă firma Voltrans SA Sebeş a continuat să efectueze transportul de călători până la organizarea licitaţiei.

Justiţa, chemată să se pronunţe

Licitaţia organizată în urmă cu câteva zile de Primăria Sebeş a fost contestată în instanţa de judecată de doi dintre ofertanţi, Societatea de Transport Public (STP) SA Alba Iulia şi Voltrans SA. Oferta STP nu fost descalificată şi nu a mai intrat efectiv în licitaţie pentru că nu ar fi îndeplinit una dintre condiţiile impuse prin caietul de sarcini.

image

Licitaţia a fost câştigată de firma „Livio Dario“ SRL Alba Iulia care a oferit preţul de 1 leu pentru un bilet. „Există o contestaţie depusă de către STP Alba, care se referă la eligibilitatea ofertei. Ea se judecă în contencios administrativ şi trebuie soluţionată în 30 de zile“, a declarat Mugurel Sârbu, primarul din Sebeş. Acesta a completat că din punctul lui de vedere oferta câştigătoare a fost cea mai bună.

„Preţul biletului oferit de Livio Dario e mai mic cu aproximativ 40 la sută faţă de cât este în prezent. În acest fel ne-am uşura substanţial bugetul local şi nu ar mai trebui să acordăm subvenţiile pentru transpotul în comun“, a mai spus primarul din Sebeş.

Plângere penală la DNA

Directorul STP Alba Iulia spune că a iniţiat două procese şi intenţionează să formuleze şi o plângere penală. „Am contestat caietul de sarcini deoarece nu s-a impus capacitatea minimă de cel puţin 709 de locuri ci s-a acceptat formula de microbuze urbane, dar pentru că s-au limitat gratuităţile acordate. De asemenea, am contestat procesul verbal al şedinţei de atribuire“, a spus Stelian Nicola, directorul STP Alba.

image

Stelian Nicola, directorul STP SA Alba Iulia

Nicola a precizat că prin al doilea proces a contestat modul de numire al comisiei de licitaţie şi faptul că nu s-au deschis plicurile cu ofertele în aceeaşi zi. „Vrem să deschidem alte două procese în contencios şi să facem o plângere la DNA pentru modul în care s-a desfăşurat licitaţia“, a mai spus directorul STP.

„Noi am contestat decizia comisiei de evaluare a ofertelor de a nu deschide plicurile cu oferta propriu-zisă în aceeaşi zi, conform legislaţiei în vigoare“, a spus Dan Iviniş, directorul Voltrans, societate ce desfăşoară transportul public local în Sebeş din mai 2005. Preţul practicat de Voltrans este acelaşi cu cel propus de Livio Dario, adică 1 leu biletul.

image

Liviu Poptean, administratorul Livio Dario SRL Alba Iulia

Livio Dario este în proprietatea omului de afaceri albaiulian Liviu Poptean. În prezent are aproximativ 100 de angajaţi şi construieşte la Alba Iulia o autogară proprie. A reuşit să obţină licenţă pentru mai multe trasee de transport la nivel judeţean, printre care şi traseul dintre oraşul Sebeş şi municipiul Alba Iulia. „Aşteptăm să ne comunice primăria data de la care putem să preluăm serviciul de transport local. Nu ne-a interesat situaţia celorlalţi ofertanţi“, a spus Liviu Poptean.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite