Liberland, teritoriul nimănui dintre Croația și Serbia. Cum a fost declarat „stat” de un politician din Cehia FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serbia și Croația își dispută de zeci de ani câteva zone de pe malul estic al Dunării. În tot acest timp, unele mici teritorii de pe malul vestic nu sunt revendicate de niciuna dintre țări. Un astfel de teritoriu a devenit Liberland.

Liberland este un teritoriu de 7 kilometri pătrați între Croația și Serbia FOTO Facebook/ Liberland
Liberland este un teritoriu de 7 kilometri pătrați între Croația și Serbia FOTO Facebook/ Liberland

La 13 aprilie 2015, Vít Jedlička din Partidul Cetățenilor Cehi Liberi, a proclamat micronațiunea libertariană Liberland pe Gornja Siga, micul teritoriu dintre cele două țări.  Croații au respins inițiativa precizând că diferitele cereri de frontieră dintre Serbia și Croația nu implică „terra nullius” (țara nimănui) și nu sunt sub rezerva ocupării de către un terț.

Cu toate acestea, sârbii au declarat că, deși Serbia nu consideră „Liberlandul" ca fiind o problemă importantă, „noul stat" nu afectează granița cu Croația, care este delimitată de fluviul Dunărea. În prezent, teritoriul este administrat de către Croația.

A fost considerat, însă, un fel de „terra nullius” - un no man's land - până când Vít Jedlička și Jana Markovicova l-au proclamat drept Republica Liberă Liberland la 13 aprilie 2015. Motto-ul acestora este „Să trăiești și să lași să trăiești”.

„Republica Liberă Liberland este un stat suveran situat între Croația și Serbia. Este o bucată de pământ de 7 kilometri pătrați denumită Gornja Siga. Fondatorul și șeful ales al statului este președintele Vít Jedlička. Liberland este o republică constituțională cu elemente de democrație directă. Statul are doi vicepreședinți și cinci miniștri. Limba de stat este engleza. Meritul Liberland este moneda Liberlandului”, astfel se prezintă „statul” Liberland pe propriul site de internet.

„Președintele” cu steagul noului stat FOTO Facebook/ Liberland
„Președintele” cu steagul noului stat FOTO Facebook/ Liberland

În 25 mai 2023, micul „stat” și-ar fi inaugurat biroul de reprezentare la Washington, SUA, iar în 6 august au anunțat că ar fi deschis o graniță cu Croația. Aceasta după ce, autoritățile croate au blocat sistematic accesul în teritoriu după anul 2015. O serie de persoane au reușit să intre în Liberland în această perioadă, dar au fost reținute de poliția croată. În cursul lunii august 2023, susținătorii mișcării Liberland și jurnaliști, ar fi reușit să obțină acces neoficial la parcela de teren.

„Acest lucru marchează un important pas înainte pentru Liberland, urmat de o colonizare activă a țării. Comunitatea Liberland își propune să construiască structuri durabile pentru a facilita creșterea economică atât pentru locuitorii din Liberland, cât și pentru comunitatea din jur”, susțin reprezentanții micului teritoriu din Balcani.

Prima petrecere în micul teritoriu FOTO Facebook/ Liberland
Prima petrecere în micul teritoriu FOTO Facebook/ Liberland

Statutul teritoriului rămâne, însă, incert. Chiar dacă Serbia nu are pretenții asupra acestuia, Croația consideră că ar trebui să facă obiectul unui arbitraj internațional împreună cu restul teritoriilor aflate în dispută, între cele două țări.

Recent, Croația a transmis Serbiei faptul că va pune în aplicare măsuri de supraveghere și control în zona Gorna Siga, situată pe malul drept al Dunării, pentru a asigura o supraveghere adecvată a frontierei externe. Această comunicare a fost interpretată de reprezentanții Liberland ca o recunoaștere a faptului că teritoriul nu aparține Croației și, implicit, o recunoaștere a micului lor stat.

Teritoriile disputate între Croația și Serbia. Liberland este cel cu verde FOTO Wikipedia
Teritoriile disputate între Croația și Serbia. Liberland este cel cu verde FOTO Wikipedia

În 11 septmebrie 2023, „președintele” Vít Jedlička și-a serbat ziua de naștere în Liberland, unde a reușit să ajungă împreună cu alte câteva zeci de persoane.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite