Jucărie din vremea romanilor, veche de 1.800 de ani, expusă la Muzeul Unirii din Alba Iulia
0O jucărie romană, veche de peste 1800 de ani, descoperită la Alba Iulia este exponatul lunii iunie, la Muzeul Național al Unirii. Vernisajul exponatului va avea loc joi, 1 iunie.
Va fi prezentată o jucărie deosebit de interesantă, cu o vechime de circa 1800 ani, descoperită la Apulum. Aceasta reprezintă un personaj ecvestru care ține în mâna stângă un scut, iar cu dreapta pare a ține frâul calului. Calul prezintă la bază două perforații transversale.
„În aceste orificii erau introduse tije de lemn pe care erau atașate patru roți. O perforație identică o are și în zona botului, necesară pentru legarea unei sfori prin intermediul căreia jucăria putea fi tractată de către un copil”, a transmis reprezentanții Muzeului Unirii.
Potrivit istoricilor, figurinele din lut cu reprezentări diverse au însoțit civilizația umană încă de la primele manifestări ceramice ale neoliticului. „Această practică s-a constitut încă de la început ca o modalitate de reprezentare artistică a unor elemente religioase sau de altă natură, ușor de realizat și de corectat în cadrul etapelor de prelucrare, prin aceasta fiind accesibile unui număr mare de membri ai unei populații în diferite perioade istorice.
Ceramiștii din epoca romană nu au putut rămâne, nici ei, indiferenți față de acest mod de reprezentare, punându-l în practică alături de celelalte manifestări ceramice ale epocii sub influența figurinelor din ceramică produse în centrele grecești”, se precizează într-o lucrare semnată de istoricii Dan Anghel, Nicolae Har și Monica Ursu din Alba Iulia.
Potrivit acestora, figurinele erau lucrate în atelierele locale, în paralele cu vesela de uz comun. Până în prezent este cunoscut un singur meșter olar din provincia Dacia, care a activat la mijlocul secolului al II-lea la Ampelum (Zlatna), numit Gaius Iulius Proclus.