Căprioare și ciute, surprinse pe parcursul celor patru anotimpuri, în Munții Apuseni VIDEO

0
Publicat:

Zona Munților Apuseni continuă să ofere imagini spectaculoase cu animalele sălbatice de aici. Camerele de supraveghere a faunei înregistrează situații dintre cele mai inedite.

Cârd de căprioare într-o pădure din Munții Apuseni FOTO captură video PNA
Cârd de căprioare într-o pădure din Munții Apuseni FOTO captură video PNA

În aria de competență a Parcului Natural Apuseni (PNA) regăsim, prin dovezi filmate, toate tipurile de animale sălbatice specifice acestei zone. Este vorba despre specii ca vulpea, lupul, jderul, cerbul, căprioara, veverița și ursul.

În total se pot identifica 45 de specii de mamifere, toate acestea aflându-se în Parcul Natural ce poartă numele munților. Avifauna este reprezentată în acest loc de cocoșul de munte, acvila țipătoare mică și de munte, diferite specii de ciocănitori și multe altele.

Un ultim material video făcut public de reprezentanții administrației Parcului arată unele dintre cele mai des întâlnite animale de aici - căprioara și ciuta. Imaginile sunt surprinse în toate anotimpurile și sunt redate „pe repede înainte” pentru a amplifica efectul vizual. 

Căprioara este un mamifer din familia Cervidae cu o lungime în jur de un metru și o înălțime de până la 80 de centimetri. Are picioare lungi și subțiri, gâtul ușor alungit, iar culoarea blănii variază în funcție de anotimp. Se hrănește cu muguri, ghindă, jir și rugi de mure. Căprioara este femela căpriorului.

Ciuta este femela cerbului și are habitatul în zone montane sau deluroase cu păduri întinse, care asigură condițiile de liniște, adăpost și hrană, arată specialiștii de la Romsilva. Începând cu toamna, când are loc împerecherea, până când fată, ciutele trăiesc în cârduri, conduse de regulă, de ciuta cea mai bătrână. În cârdurile de ciute sunt amestecați, întotdeauna, viței şi chiar cerbi din al doilea an.

Zona Munților Apuseni se remarcă printr-o densitate scăzută a populației, fiind, totuși, cei mai populați munți de pe teritoriul României. Așezările sunt compuse din sate mici, numite „crânguri" sau „cătune”, risipite (gospodării împrăștiate, despărțite prin fânețe sau pășuni), în județele Arad, Bihor, Cluj, Alba și Hunedoara.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite