Fost director al OJFIR Alba, achitat după ce a stat trei luni în arest preventiv în dosarul ”oilor fantomă” instrumentat de DNA
0Un fost director adjunct al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Alba a fost achitat pentru infracţiuni de corupţie, iar un medic veterinar şi un fermier au primit închisoare cu suspendare. Decizia a fost pronunţată vineri, 18 ianuarie 2019, la Tribunalul Alba.
Cele trei persoane - Farcaş Florian, Dumitru Dorin şi Giurgiu Gheorghe Ioan – au fos trimise în judecată, în decembrie 2017, de Direcţia Naţională Anticorupţie, structura centrală, pentru infracţiuni de fraudă din fonduri europene şi conflict de interse. Cercetările în acest dosar au început în noiembrie 2014. Inculpaţii trimişi în judecată sunt un fost director al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Alba, un medic veterinar şi un fermier. După 1 an de judecată, Tribunalul Alba a pronunţat prima decizie.
Astfel, Farcaş Florian a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi luare de mită. Achitarea a fost dispusă pe motiv că ”fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.
Medicul veterinar Dumitru Dorin a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere, iar fermierul Giurgiu Gheorghe Ioan a primit 2 ani, tot cu suspendare sub supraveghere. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea reţinută în sarcina fostului director, respectiv complicitate la aceasta şi fals material în înscrisuri oficiale în cazul inculpatului Dumitru Dorin. Cei doi inculpaţi condamnaţi au mai fost obligaţi să achite către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, în solidar, suma de 103.759 lei despăgubiri civile, precum şi dobânda şi penalităţile calculate la data efectuării plăţii.
În cazul lui Farcaş Florian, instanţa a dispus ridicarea sechestrului asupra sumelor de 42.000 euro şi 99.900 lei, confiscate în 2014, la momentul demarării anchetei. ”Constată că faţă de inculpatul Farcaş Florian a fost dispusă măsura preventivă a reţinerii în data de 28.11.2014, măsura arestului preventiv în perioada 28.11.2014-25.02.2015, măsura arestului la domiciliu în perioada 26.02.2015-27.03.2015 şi ulterior măsura controlului judiciar în perioada 28.03.2015-17.11.2016”, se mai precizează în dispozitivul sentinţei de la Tribunalul Alba.
Dosarul este urmarea unei sesizări a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (în prezent Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) cu privire la existenţa unei suspiciuni de fraudă împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene în legătură cu proiectul „Instalare tânăr fermier Giurgiu Gheorghe – Ioan”. Solicitantul sprijinului financiar ar fi declarat în fals animalele (ovinele) deţinute ca fiind născute recent, pentru ca prin aceasta animalele să fie încadrate într-o altă categorie de eligibilitate, ceea ce conduce la aprobarea proiectului depus şi la acordarea, în mod injust, a sprijinului nerambursabil, în cuantum de 40.000 euro pe proiect, echivalent în lei. Potrivit DNA, acesta a declarat – în fals – că ovinele pe care le deţine în cadrul fermei sale, în număr de 148, sunt născute în perioada 02.02 – 26.02.2011, încadrându-se la categoria „Oi – alte oi”, criteriu care a determinat mărirea, în mod artificial, a dimensiunii fermei din punct de vedere al calculului unităţilor de dezvoltare economică (UDE), împrejurare care a condus, în final, la declararea solicitantului ca eligibil pentru finanţare în cuantum de 103.759 lei. În cuprinsul dosarului cererii de finanţare, solicitantul Giurgiu Gheorghe Ioan a justificat datele de naştere ale ovinelor deţinute în cadrul fermei prin depunerea formularului de mişcare seria C nr. 3520969, întocmit de medicul veterinar Dumitru Dorin, al cărui conţinut a fost modificat, prin introducerea de menţiuni suplimentare faţă de exemplarul original, respectiv menţiunile privind datele false de naştere a ovinelor, în perioada 02.02 – 26.02.2011.
Cercetările au evidenţiat suspiciuni privind comiterea unor infracţiuni de către fostul director al instituţiei. ”Farcaş Florian a încălcat prevederile codului de conduită privind evitarea situaţiilor de incompatibilitate şi conflict de interese de către personalul implicat în gestionarea programelor finanţate din fonduri europene nerambursabile, implicându-se, în mod direct, sub paravanul unor firme de consultanţă pe care le gestionează prin interpuşi, în întocmirea de proiecte, care, ulterior, au fost evaluate, respectiv aprobate la plată de către colegi ai săi sau, chiar, de către el însuşi, Astfel, în perioada în care a deţinut funcţia de director al OJPDRP Alba, Farcaş Florian a întocmit, în timpul programului de lucru şi în prezenţa colegilor de birou, diverse proiecte, având asupra sa chiar şi ştampilele beneficiarilor, în scopul autentificării documentaţiilor. În acest mod, Farcaş Florian a întocmit, numai în cursul lunii decembrie 2011, aproximativ 20 proiecte, la un tarif de 500 lei per aplicaţie, care au fost depuse pentru finanţare în cadrul PNDR la selecţia de proiecte din luna aprilie 2012, pe măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri”, s-a precizat în referatul procurorilor DNA din noiembrie 2014. Decizia Tribunalului Alba poate fi conetstată în termen de 10 zile la Curtea de Apel Alba Iulia.