Ordinele de ministru care schimbau modul de evaluare a pădurilor, suspendate în justiţie. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Ocolul Silvic Orăştie
Foto: Ocolul Silvic Orăştie

Un număr de patru ordine emise de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor referitoare la reglementări părivind amenajamentele silvice, au fost suspendate de către Curtea de Apel Alba Iulia la solicitarea unor asociaţii de proprietari de păduri. Suspendarea este până la judecarea fondului contestaţiei.

Trei ordine au fost emise în 26 octombrie 2021, iar unul în 23 iulie 2018. Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât în 16 martie 2022 să suspende efectele acestor ordine de ministru până la pronunţarea pe fond a cererii prin care se solicită anulare actelor normative.

Reclamanţi sunt persoane fizice şi asociaţii de proprietari de păduri din judeţul Sibiu nemulţumiţi de noile prevederi legislative introduse peste noapte de Ministerul Mediului.

Este vorba despre Ordinul nr. 1945 pentru modificarea şi completarea Normelor tehnice privind elaborarea amenajamentelor silvice, modificarea prevederilor acestora şi schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor din fondul forestier; Ordinul nr. 1946 pentru aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluării de mediu pentru amenajamente silvice şi Ordinul nr. 1947 privind modalitatea de revizuire a amenajamentelor silvice care se suprapun parţial sau total peste arii naturale protejate de interes comunitar, toate trei fiind aprobate în aceeaşi zi, 26 octombrie 2021. Ordinul din 2018 a fost modificat prin actul normativ nr. 1945 din 2021.

În esenţă, proprietarii de păduri susţin că aceste ordine de ministru le limitează excesiv dreptul de a exploata legal suprafeţe de păduri aflate în arii protejate sau de a beneficia de compensaţiile prevăzute de legislaţie.

„Amenajamentele silvice care se suprapun, parţial sau total, cu arii naturale protejate de interes comunitar, valabile la data intrării în vigoare a prezentului ordin şi pentru care nu s-a elaborat studiul de evaluare adecvată şi raportul de mediu în cadrul procedurii de evaluare de mediu, se supun revizuirii”, se precizează în ordinul nr. 1947. În acelaşi document se mai precizează că ”amenajamentele silvice care se suprapun, parţial sau total, cu arii naturale protejate de interes comunitar şi pentru care procedura de evaluare de mediu s-a finalizat cu decizia etapei de încadrare, cu elaborarea studiului de evaluare adecvată, dar fără elaborarea raportului de mediu, se supun revizuirii”.

Cu alte cuvinte, Ministerul Mediului nu avizează un amenajament silvic decât dacă se obţine un aviz de mediu, care costă foarte mulţi bani, majoritatea proprietarilor neavând resurse financiare pentru a obţine documentul. În lipsa avizului, Garda Forestieră respinge dosarul de compensaţii pentru acele păduri care sunt exceptate de la exploatare fiind în parcuri naturale sau situate în zone de protecţie integrală.

Procedură de infrigement

Un protest pe această temă a fost transmis, în decembrie 2021, şi de către Asociaţia Industriei Lemnului (AIL) - Prolemn. „În România sunt înregistrate 4.478 de amenajamente silvice - planuri complexe, multianuale, de administrare a fondului forestier, care stipulează ce tipuri de lucrări silvice trebuie efectuate pe suprafeţele respective. Dintre acestea, în jur de 3.150 de amenajamente silvice nu au parcurs/nu au finalizat procedura de evaluare de mediu. Formulările diferite în cele trei OM fac ca pentru 70% din amenajamentele silvice din fondul forestier naţional să nu se ştie dacă sunt aplicabile sau nu, dacă trebuie revizuite sau nu. Pe scurt, nu se ştie dacă proprietarii vor putea sau nu să recolteze legal lemn de pe aceste suprafeţe, pentru necesarul de lemn de foc sau pentru prelucrare industrială", a transmis asociaţia menţionată.

Aceştia au mai precizat că actele normative au fost emise după aproape doi ani de la iniţierea procedurii de infringement de către Comisia Europeană. ”După aproape doi ani în care nu a făcut practic nimic pentru a rezolva problema, a fost luată o decizie în situaţie de criză: au fost emise Ordinele de Ministru 1945 (modificarea normelor de amenajare), 1946 (procedura de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice) şi 1947 (procedura de revizuire a evaluării de mediu). În toate dezbaterile, reprezentanţii sectorului au cerut Ministerului să facă o evaluare de impact în urma aplicării ordinelor menţionate în forma propusă de Minister, evaluare pe care Ministerul nu a prezentat-o niciodată”, se mai menţionează în comunicat.

Vă mai recomandăm:

 

Comisar şef judecat pentru fals şi uz de fals. Cum a vrut să scape doi afacerişti acuzaţi de violare de domiciliu

 

Gara monumentală din Transilvania, veche de peste 100 de ani, lăsată în paragină. Aici a murit stegarul Marii Unirii, Ioan Arion FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite