Cea mai profitabilă companie minieră din România revine sub influenţa PSD. Schimbări în CA-ul de la Cupru Min

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uzina de prelucrare primară a cuprului din Dealul Piciorului, Munţii Apuseni. Foto: cuprumin.ro
Uzina de prelucrare primară a cuprului din Dealul Piciorului, Munţii Apuseni. Foto: cuprumin.ro

Compania de stat Cupru Min Abrud, cea mai profitabilă exploatare minieră din România, are un nou consiliu de administraţie consitituit majoritar din membri PSD.

Decizia aparţine ministrului Economiei, Florin Spătaru, care a schimbat anterior şi consiliile de administraţie la celelalte două societăţi din Alba aflate în subordinea ministerului, Fabrica de Arme şi Uzina Mecanică Cugir. 

Noul Consiliu de Administraţie (CA) al Cupru Min SA Abrud are trei membri noi. Este vorba despre Călin Bodea, preşedintele PSD Câmpeni, fost secretar de stat la Ministerul Economiei şi fost manager la Spitalul Orăşenesc din Câmpeni. Bodea a fost desemnat şi preşedinte al CA de la Cupru Min. A doilea membru nou este Mihai Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei şi preşedinte PSD Mediaş. Cel de-al treilea nume nou este Doru Iamandi, consilier local PSD Sector 1 Bucureşti, fost şef al Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti şi fost membru CA la CFR Călători.

Au fost reconfirmaţi în funcţia de membru CA Ionel Georgescu, şef Direcţie Integritate şi Antifraudă Ministerul Energiei, fost poliţist, în prezent pensionar special, respectiv Ştefan David, fost director producţie şi fost şef serviciu Cupru Min, care este, de asemenea, pensionar. 

Remuneraţia financiară a unui membru al CA este de circa 5.000 de lei net pe lună.

Schimbările vin după ce liderii PSD Alba au făcut mari presiuni la ministrul Economiei pentru ca să preia controlul exploatării miniere din Apuseni. 

În continuare se poartă negocieri pentru funcţia de director general, deţinută de liberalul Tiberiu Raţiu. PSD vrea să îl impună pe actualul director general adjunct, Dorel Tomuş, dar liberalii resping această variantă. În opinia acestora, câtă vreme CA-ul este majoritar PSD, funcţia de director general ar trebui să rămână la PNL. Cu toate acestea nu este exclusă în perioada umătoare o rocadă Raţiu – Tomuş pe cele două funcţii de conducere ale companiei miniere.

cariera cupru min

Cariera de la Roşia Poieni. Foto: cuprumin.ro

Cupru Min Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acţionar unic statul român. Societatea a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie. Minerul explotatat din cariera de la Roşia Poieni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%.

Exploatarea minieră continua şi în 2022 relaţia de afaceri cu compania Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie. Concentratul de cupru exploatat la cariera de la Roşia Poieni, judeţul Alba, va ajunge să fie prelucrat şi în acest an, tot în China. 

În România nu mai există de peste 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru. În 2021, Cupru Min SA a înregistrat un profit net de aproximativ 10 ori mai mare decât în 2020, an în care raportase un profit net de aproape 7 milioane de lei, la o cifră de afaceri de peste 255,5 milioane de lei. 

Vă mai recomandăm:

 

Comisar şef judecat pentru fals şi uz de fals. Cum a vrut să scape doi afacerişti acuzaţi de violare de domiciliu

 

Gara monumentală din Transilvania, veche de peste 100 de ani, lăsată în paragină. Aici a murit stegarul Marii Unirii, Ioan Arion FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite