DNA Alba a obţinut arestarea preventivă a doi responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a unor şcoli din Braşov şi Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi inculpaţi au primit mandate de arest pe 30 de zile. Foto Arhivă
Cei doi inculpaţi au primit mandate de arest pe 30 de zile. Foto Arhivă

DNA Alba Iulia a obţinut arestarea preventivă a două persoane, responsabile cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor şcoli, la nivelul judeţului Braşov, respectiv Sibiu, acuzate de săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Curtea de Apel Alba Iulia a admis marţi, 9 iunie, contestaţia Parchetului şi a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Daniel Valentin Cheşcă şi Cristina Blaga.

Cei doi inculpaţi, Daniel Valentin Cheşcă şi Cristina Blaga, au fost reţinuţi în 4 iunie de către procurorii DNA — Serviciul Teritorial Alba Iulia. Tribunalul Alba a decis cercetarea celor doi în stare de libertate sub control judiciar. Parchetul a formulat contestaţie care a fost admisă la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Procurorii anticorupţie au dispus, de asemenea, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile faţă de inculpaţii Marius Ene, specialist în cadrul Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare din cadrul Ministerului Educaţiei, şi Petru Agachi, administrator al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, respectiv instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Potrivit DNA, în primăvara anului 2011, în cadrul unui proiect cofinanţat din fonduri provenind de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul României, prin M. E.C.T.S. ca structură de implementare, a organizat licitaţia pentru reabilitarea şi construirea mai multor şcoli cu clasele I-VIII de pe raza judeţelor Sibiu şi Braşov.

Licitaţie trucată 

În conformitate cu cerinţele proiectului implementat de către M.E.C.T.S., prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, pentru a putea urmări modul în care se execută lucrările, ministerul a încheiat contracte de consultanţă la nivelul fiecărui judeţ cu câte un reprezentant judeţean. Aceştia, printre altele, aveau şi atribuţii privind verificarea stadiului lucrărilor efectuate de către constructor şi vizarea situaţiilor de lucrări care atestau cantităţile de lucrări efectuate şi în baza cărora ministerului efectua plăţile periodice. ”În urma evaluării ofertelor depuse de societăţile comerciale candidate, membrii comisiei de licitaţie, din care făcea parte şi inculpatul Ene Marius, au atribuit lucrările respective către o asociere de firme, una dintre ele fiind administrată de inculpatul Agachi Petru, deşi nu fusese respectat caietul de sarcini pus la dispoziţie de către autoritatea contractantă”, se menţionează într-un comunicat al DNA.

Calitatea de responsabil judeţean pentru judeţele Sibiu şi Braşov au avut-o Cristina Blaga şi Daniel Valentin Cheşcă, care, în cursul anului 2011, au încheiat în acest sens, mai multe contracte de servicii de consultanţă şi acte adiţionale de prelungire a acestora. ”În acest context, în perioada octombrie 2011-iulie 2012, inculpaţii Blaga Cristina şi Cheşcă Daniel Valentin au condiţionat semnarea situaţiilor de lucrări pentru lucrările de construcţie respective, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educaţiei. Astfel, în intervalul respectiv, inculpaţii Blaga Cristina şi Cheşcă Daniel au primit în mai multe tranşe sumele totale de 137.158 lei, respectiv de 39.154 lei, pentru motivul mai sus menţionat”, susţin procurorii DNA.

În cazul a două şcoli de pe raza judeţului Sibiu, în decembrie 2012, au fost realizate recepţiile lucrărilor, întocmindu-se la final câte un proces verbal în care au fost consemnate lucrările neexecutate. ”La instigarea inculpatului Agachi Petru, documentele respective nu au fost trimise Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului de către reprezentantul regional, determinând astfel ministerul să îi plătească constructorului suma de 129.110,79 lei, reprezentând ultima tranşă de plată şi să îi elibereze scrisoarea de garanţie pentru suma de 150.365, 15 lei, sume de bani care, în condiţiile normale, nu ar fi fost decontate”, mai susţine DNA.

Două persoane reţinute şi alte două sub control judiciar în dosarul DNA privind reabilitarea unor şcoli din Sibiu şi Braşov

 

Percheziţii DNA Alba la firme şi persoane din cinci oraşe într-un dosar de corupţie privind reabilitarea unor şcoli

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite