Cuvântul lui Dumnezeu în lumea tăcerii: preotul Petru Haşegan din Alba Iulia slujeşte pentru persoanele cu deficienţe de auz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujbă pentru comunitatea surzilor din Alba Iulia
Slujbă pentru comunitatea surzilor din Alba Iulia

Un preot din Alba Iulia slujeşte şi pentru credincioşii cu deficienţe de auz. Preotul Petru Haşegan este singurul din judeţul Alba şi unul dintre puţinii din România care au ales această modalitate de a transmite cuvântul Domnului.

Lucrează în folosul persoanelor cu handicap la Aşezământul “Sf. Meletie” din Alba Iulia. La Capela centrului se oficiază liturghia în limbaj mimico-gestual, pentru cei aproximativ 30 de credincioşi cu deficienţe de auz care iau parte constant la slujbă. Preotul Petru Haşegan slujeşte pentru comunitatea surzilor din 2004, oficiază Sfînta Liturghie, cununii sau înmormântări.

“Pentru noi slujba este o bucurie, faptul că ne putem spovedi şi că putem să simţim liniştea şi pacea împărtăşaniei, este foarte mult pentru noi. La fel simţim şi atunci când colindăm, o mare linişte şi bucurie“, a spus Elena Sângeorzan. Preotul Petru Haşegan spune că la slujbe vin de obicei şi alţi credincioşi din judeţ. „Cei mai mulţi sunt din Alba Iulia, dar sunt şi alte persoane din Aiud, Cugir sau Sebeş care vin la slujbă aproape în fiecare săptămână“, a spus preotul.

hasegan

„Noi participam şi la slujbele oficiate pentru cei care aud, dar nu înţelegeam totul. Aici îmi place toată slujba. Este foarte frumos când înţelegi cu totul“, a spus Monica Călin. „La fel ca în orice slujbă preotului îi răspunde un cântăreţ din strană. Şi la slujba noastră lucrurile se petrec la fel. Cântăreţul răspunde prin gesturi celui care slujeşte“, a explicat Petru Haşegan. Spune că a ales această modalitate de a exprima cuvântul Domnului pentru că şi aceşti oameni defavorizaţi vor să meargă la biserică, unde să înţeleagă slujba sau să se spovedească.

De sărbători, credincioşii cu deficienţe de auz organizează spectacole atât pentru alte persoane cu handicap, cât şi pentru oameni obişnuiţi. Cântecul religios al surzilor este cel puţin la fel de frumos şi de emoţionant ca şi cel al unui grup de care nu are probleme de auz. Pe fundal se aude o înregistrare a unui cor, iar în faţă persoanele cu deficienţe de auz se exprimă tăcut prin gesturi care

hasegan

exprimă interpretarea muzicii.

Aşezământul “Sf. Meletie” oferă beneficiarilor servicii de consiliere, socializare, kinetoterapie, recuperare, orientare profesională. Pe viitor, fondatorii îşi propun creşterea numărului de beneficiari de la 20 la 40, precum şi modificarea statului de funcţii. De asemenea, aceştia au propus, pentru anul 2013, un buget de 75.336 lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu utilităţile, personalul, transportul şi alte cheltuieli. Proiectul este realizat de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia, în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia de Asistenţă Socială Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite