Cum vrea CEC Bank să scape de plata a peste 2 milioane de lei furaţi de la clienţi de o fostă angajată judecată pentru delapidare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEC Bank vrea să scape de plata a peste 2 milioane de lei în dosarul în care este judecată la Alba Iulia o fostă angajată a băncii care ar fi delapidat mai mult de 7 milioane de lei. Banca a plătit deja clienţilor peste 4 milioane de lei, iar reprezentanţii instituţiei financiare nu vor să mai plătească şi restul sumei reţinută de procurori în rechizitoriu.

Inculpata trimisă în judecată, Elena Meteşan (55 ani), a recunoscut toate faptele şi a solicitat să fie judecată în procedura simplificată. Acest lucru înseamnă că limitele minime şi maxime alte pedepsei vor fi mai mici cu o treime.

Elena Meteşan este judecată pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi poate primi până la 10 ani de închisoare. Surpriza la primul termen de judecată, desfăşurat săptămâna trecută, a venit din partea reprezentantului CEC, care a susţinut că banca nu ”recunoaşte” o sumă de circa două milioane de lei din prejudiciul total reţinut în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. Potrivit rechizitoriului, inculpata Meteşan Elena, în calitate de funcţionar public-angajat în cadrul CEC Bank – Agenţia Zlatna în funcţia de ofiţer de cont, în perioada noiembrie 2005-august 2016, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, şi-a însuşit mai multe sume de bani, constând atât în depuneri efectuate de clienţii băncii, cât şi în sume de bani remise de aceştia în vederea depunerii, fiind afectaţi un număr de 297 clienţi şi provocând un prejudiciu cumulat în valoare de 6.321.886,78 de lei şi 273.744 de euro.

Reprezentantul băncii a precizat că prejudiciul pe care instituţia bancară îl recunoaşte este de aproximativ 4.000.000 de lei şi 235.000 de euro. ”Prejudiciul în faza de urmărire penală a fost stabilit exclusiv pe baza declaraţiilor martorilor şi a unor extrase de cont. Solicităm să fie luate în considerare şi alte documente din care să rezulte cine a efectuat operaţiunile şi cine a ridicat sau depus banii în conturi. Nu putem reţine un prejudiciu aşa cum este în rechizitoriu, doar pe baza declaraţiilor unor martori. În faza de urmărire penală nu a fost administrat tot probatoriul solicitat de bancă. Este vorba despre o sumă de două milioane de lei care va trebui acoperită”, a spus consilierul juridic de la CEC. Procurorul şi avocatul inculpatei au solicitat instanţei să respingă cererea pe motiv că probele puteau fi prezentate de bancă până la acest moment al judecăţii. ”Solicităm respingerea cerererii. Se doreşte să se acopere o anumită sumă şi să nu mai fie delapidare, ci înşelăciune”, a spus avocatul inculpatei.

femeie zlatna cec

Femeia judecată pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave

Instanţa de la Tribunalul Alba a admis parţial solicitarea consilierului juridic şi a permis prezentarea unor documente care să susţină solicitarea de modificare a prejudiciului reţinut de Parchet. Banca este parte civilă în dosar, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie de acord cu un prejudiciu cât mai mare, care ar urma să fie recuperat de la inculpată. În realitate, CEC s-a angajat faţă de clienţi să achite tot prejudiciul reţinut, definitiv, de instanţă. Cu cât este mai mic acest prejudiciu, cu atât va plăti CEC-ul mai puţin clienţilor care au pierdut banii. Nu se ştie câţi bani vor mai putea fi recuperaţi de la Elena Meteşan, în condiţiile în care nu s-a stabilit cu exactitate ce a făcut femeia cu sumele sustrase din conturi sau direct de la oameni. Până în prezent, CEC a despăgubit aproape jumătate dintre clienţii care au reclamat dispariţia banilor din conturi, cu 4 milioane de lei şi ceva mai mult de 200.000 de euro, adică exact aceleaşi sume pe care le doreşte a fi stabilite, în final, ca prejudiciu în dosar. Următorul termen la care vor fi reluate dezbaterile a fost stabilit pentru 6 noiembrie.

Elena Meteşan a mai fost trimisă în judecată, în noiembrie 2016, cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, dar înţelegerea cu Parchetul, potrivit căreia ar fi trebuit să stea 3 ani la închisoare, a fost respinsă atât la Tribunalul Alba, cât şi la Curtea de Apel Alba Iulia. Femeia este judecată în stare de arest la domiciliu din 18 septembrie. Până la această dată s-a aflat în arest preventiv. Într-un alt dosar disjuns de Parchet este cercetată sora inculpatei, Popa Victoria, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citiţi şi:

Ce înseamnă pentru Alba complexul de golf de 15 milioane de euro inaugurat la Ciugud: turism internaţional, locuri de muncă, bani la bugetul local

 

FOTO VIDEO Preşedintele Iohannis, prezent la inaugurarea celui mai luxos complex de golf din România

Traian Berbeceanu l-a dat în judecată pe fostul şef al SRI Alba, Ioan Tarnu. Poliţistul care a condus BCCO Alba Iulia solicită daune de 150.000 de lei

Un scandalagiu a lovit cu pumnul o poliţistă care voia să îi pună fiola. După câteva luni a primit pedeapsa în justiţie

Locuitorii din Alba Iulia în perioada Evului Mediu: iobagi, oaspeţi şi orăşeni. Planurile pentru creşterea populaţiei

Povestea satului Valea Largă din Apuseni: dezvoltarea din perioada interbelică, drama din comunism şi depopularea din prezent

 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite