Consiliul local Alba Iulia discută „împăcarea“ cu inculpaţii din dosarul banilor publici de la FC Unirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali vor lua in discutie impacarea cu inculpatii din dosar
Consilierii locali vor lua in discutie impacarea cu inculpatii din dosar

Consiliul local Alba Iulia discută vineri, 21 martie 2014, procedura de împăcare a părţilor solicitată în dosarul penal privind cheltuirea banilor publici la clubul de fotbal FC Unirea. Procedura a fost solicitată la ultimul termen din dosar şi se va realiza şi în raport cu Consiliul Judeţean Alba.

În dosar sunt inculpaţi viceprimarul Paul Voicu, Bărdaş Horia Mihai (fost consilier local), Lupu Ioan Nicolae, Feneşan Oliviu şi Sarmeş Marian (foştii conducători ai clubului).

Noul cod penal prevede încetarea răspunderii penale dacă intervine împăcarea părţilor. Tribunalul Alba, instanţa care judecă dosarul pe fond, a acordat, în 24 februarie, un nou termen pentru împăcarea părţilor, potrivit articolului 244 din noul Cod Penal. Decizia de împăcare va trebui prezentată instanţei în 24 martie 2014. Inculpaţi în dosar sunt viceprimarul Paul Voicu, fostul preşedinte al clubului de fotbal, Marian Sarmeş, vicepreşedinţii Mihai Bărdaş (fost consilier local), respectiv Oliviu Feneşan şi fostul preşedinte executiv al clubului, Nicolae Lupu. Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DNA Alba Iulia în iulie 2012. 

Conform art. 244 alin. 3 în cazul infracţiunii de înşelăciune, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Ea constă în înţelegerea făcută între persoana vătămată sau reprezentantul acesteia sau făptuitor pentru a pune capăt conflictului determinat de săvârşirea infracţiunii şi de a renunţa la realizarea procesului penal. Ea este materializată într-un act procedural (declaraţie, proces-verbal când are loc în faţa organelor de urmărire penală şi încheiere când se produce în faţa instanţei de judecată). Sub acest aspect procesual penal, împăcarea are drept consecinţă încetarea urmăririi penale, în faza urmăririi penale sau încetarea procesului penal, în faza judecăţii. Cererea de împăcare a părţilor va cuprinde date cu privire la părţi (parte vătămată, învinuit) obiectul, motivele în fapt şi drept ale cererii, menţiunea expresă că părţile s-au împăcat, data depunerii şi semnătura. 

Parte vătămată în dosar este Consiliul local Alba Iulia, în timp ce Consiliul Judeţean este parte civilă. Consiliul local a refuzat să se constituie parte civilă, considerând că nu a suferit un prejudiciu. Prin Hotărârea nr. 258/2013, Consiliul local a respins constituirea ca parte civilă în dosarul nr. 7223/107/2012, după ce, din expertiza contabilă şi completarea întocmită de expert contabil Oprinca Florinelca, nu a rezultat niciun prejudiciu cert creat municipiului Alba-Iulia. Consiliul Judeţean a decis să se constituie parte civilă cu suma care urma să fie calculată de procurorii DNA. Ancheta nu a plecat de la o plângere formulată de reprezentanţii celor două instituţii ci în urma unui control efectuat de Garda Financiară, care a verificat activitatea societăţii care administra clubul de fotbal. Rămâne de văzut dacă o foarte posibilă împăcare va avea repercursiuni şi din punct de vedere civil. Inculpaţii sunt acuzaţi că au cheltuit ilegal suma de 11,7 milioane de lei (peste 2,6 milioane de euro) 

Inculpaţii sunt acuzaţi de DNA Alba Iulia de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la înşelăciune. 

În rechizitoriul s-a reţinut că în perioada 2005-2010, cei patru inculpaţi ce făceau parte din conducerea clubului de fotbal, cu sprijinul viceprimarului municipiului i-au indus şi menţinut în eroare pe membrii Consiliului Judeţean Alba şi Consiliului Local Alba-Iulia, prin folosirea unor mijloace frauduloase cu ocazia derulării unor contracte de finanţare încheiate cu cele două instituţii publice, cauzând un prejudiciu în sumă de 11.730.000 lei (8.070.00 lei, în bugetul Consiliului Local şi 3.660.000 lei, în bugetul Consiliului Judeţean Alba).

Inculpaţii din dosarul banilor publici de la FC Unirea Alba Iulia scapă de răspunderea penală. Instanţa a acordat termen pentru împăcarea părţilor

Poliţistul Mircea Loiş, fost şef al Centrului Judeţean Medical Alba, achitat penal şi obligat la cheltuieli judiciare într-un dosar de corupţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite