Poliţistul Mircea Loiş, fost şef al Centrului Judeţean Medical Alba, achitat penal şi obligat la cheltuieli judiciare într-un dosar de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia. Foto Arhivă
Decizia definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia. Foto Arhivă

Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat definitiv din punct de vedere pe fostul şef al Centrului Medical Judeţean Alba, comisarul şef de poliţie Loiş Radu Mircea, trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Instanţa l-a obligat însă pe inculpat să plătească statului suma de 5.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare la instanţa de fond.

Decizia definitivă a Curţii de Apel a fost pronunţată în 17 februarie 2014. Medicul Loiş Radu Mircea a fost trimis în judecată în februarie 2013, de procurorii DNA Alba Iulia. Acesta era acuzat de fals în declaraţii şi operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine. Procurorii au solicitat instanţei schimbarea încadrării juridice a faptei, dar cererea le-a fost respinsă. Judecătoria Alba Iulia l-a achitat pe inculpat din punct de vedere penal şi a decis să aplice doar o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei.

La Curtea de Apel Alba Iulia, în faza de apel a procesului, instanţa a decis schimbarea încadrării juridice a faptei din cele două infracţiuni în cea de fals în declaraţii. Judecătorii au constatat că fapta nu prezintă pericol social motiv pentru care au dispus achitarea inculpatului din punct de vedere penal. Loiş Radu Mircea a beneficiat şi de intrarea în vigoare a noului Cod Penal, prin aplicarea legii penale mai favorabile. Totuşi, considerând că există o culpă procesuală, Curtea de Apel Alba Iulia a hotârât, potrivit articolului 275 din noul Cod de procedură penală, ca inculpatul să plătească suma de 5.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare la instanţa de fond.

Procurorii DNA l-au acuzat pe medic de săvârşirea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia, însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale şi fals în declaraţii. Pott rechizitoriului, în perioada 2008 – octombrie 2012, Loiş Radu Mircea, medic şef al CMJ Alba şi ofiţer de poliţie, cu încălcarea prevederilor Statutului poliţistului, a administrat activitatea comercială desfăşurată de SC Medimage Loiş SRL Alba Iulia, farmacia sa şi a soţiei sale.

”Inculpatul a semnat documentele referitoare la activitatea comercială a farmaciei (contracte facturi, plăţi în numerar prin conturi bancare) în relaţiile contractuale cu furnizorii şi clienţii, inclusiv Casa de Asigurări de Sănătate Alba şi Casa Asigurărilor de Sănătatea Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti. Pentru a ascunde faptul că efectuează acte de comerţ şi că firma la care este asociat are relaţii contractuale cu cele două instituţii, inculpatul Loiş Radu Mircea a omis să consemneze în declaraţiile de avere şi de interese întocmite în anii 2008 – 2012 faptul că este asociat într-o societate comercială, că a împrumutat această firmă cu diferite sume de bani, că a încasat sume de bani cu titlu de restituire împrumut şi că are încheiate contracte cu instituţiile publice menţionate mai sus”, se afirmă într-un comunicat de presă al DNA făcut public la momentul trimiterii în judecată a medicului. 

Achitarea penală a medicului Mircea Loiş reprezintă un nou eşec al DNA Alba Iulia, din perioada în care această structură era condusă de procurorul Liana Boer.

Minuta soluţiei de la Curtea de Apel: Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi inculpatul Loiş Radu Mircea împotriva sentinţei penale nr. 522/03 decembrie 2013 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 1348/176/2013 Desfiinţează sentinţa penală atacată şi procedând la o nouă judecată:

I. În baza art. 334 C.pr.penală anterior (art.386 C.pr.penală în vigoare) schimbă încadrarea juridică a faptei din infracţiunea prev. de art. 17 lit.c din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 292 cod penal anterior şi art. 28 din Legea nr. 176/2010 cu aplicarea art. 33 lit.a cod penal anterior în infracţiunea prev. de 28 din Legea nr. 176/2010 raportat la art. 292 cod penal anterior cu aplicarea art . 41 alin.2 cod penal anterior, prin reţinerea dispoziţiilor art. 5 cod penal.

II. În baza art. 396 alin.1, 5 C.pr.penală cu raportare la dispoziţiile art. 19 din Legea nr. 255/2013 dispune achitarea inculpatului Loiş Radu Mircea de sub acuzaţiile săvârşirii infracţiunilor prev. de: - art. 12 lit.a teza I din Legea nr. 78/2000; - art. 28 din Legea nr. 176/2010 raportat la art. 292 cod penal anterior cu aplicarea art . 41 alin.2 cod penal anterior şi art. 5 cod penal.

III. În baza art . 275 pct. 1 lit.a C.pr.penală obligă pe inculpat să plătească statului suma de 5500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare la instanţa de fond. IV. În baza art. 275 alin.3 C.pr.penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Onorariul apărătorului din oficiu în cotă procentuală de 50 lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 17 februarie 2014. 

FOTO Percheziţii la braconieri de situri arheologice. Procurorii din Alba au confiscat mii de monede antice şi medievale

Percheziţii ale poliţiştilor din Alba în cinci judeţe la suspecţi de furturi de animale. Prejudiciul depăşeşte 60.000 lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite