Comisarul-şef Traian Berbeceanu, despre criza uriaşă din Poliţia Română: „Se practică detaşarea pe funcţii pentru ca cei numiţi să răspundă la comenzi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul comandant al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisar-şef Traian Berbeceanu, în prezent pensionar, propune măsuri concrete pentru eliminarea influenţei politice asupra Poliţiei Române şi reprofesionalizarea acestei instituţii vitale în stat.

Fostul poliţist, devenit celebru după ce a destructurat mari grupri de criminalitate organizată, crede că Poliţia Română ar trebui să revină la ceea ce era în urmă cu 6-7 ani. ”În Poliţie lucrau profesionişti adevăraţi, care, cu timpul, scârbiţi de ceea ce se întâmpla în sistem s-au pensionat sau pur şi simplu au plecat să practice alte meserii”, afirmă Berbeceanu.

Acesta susţine că, pentru ca Poliţia să devină credibilă, este nevoie de lămurirea situaţiei doctoratelor plagiate de la Academia de Poliţie. ”Nu este normal ca aceste cadre care pregătesc viitorii poliţişti să fie suspectate de plagiat. Nu au credibilitate în faţa celor care vor să devină poliţişti. Situaţia trebuie lămurită, iar cei vinovaţi să plătească”, a completat poliţistul. 

O altă cauză a situaţiei actuale din sistem este, potrivit lui Traian Berbeceanu, modul în care se face angajarea poliţiştilor din sursă externă. ”Nu toţi cei care vin în Poliţei pe această filieră sunt profesionişti adevăraţi. Criteriile de angajare trebuie să fie mult mai dure. Au ajuns, astfel, în Poliţie persoane care nu au nimic de-a face cu ordinea publică sau alte domenii în care profesează. În ultimii ani, încadrările se fac pe criterii defectuoase, doar din dorinţa de a asigura «numeric» lipsa acută de personal”, spune fostul comandant. În continuare, Berbeceanu consideră că este nevoie de concursuri reale, organizate în mod profesionist pentru ocuparea funcţiilor de conducere.

”Toate funcţiile de conducere din sistem, fie că este vorba de şef de birou, şef de serviciu sau şef de inspectorat, sunt ocupate, în prezent, politic. Nu mai vorbim de cele din minister. Se practică foarte des detaşarea şi împuternicirea pe funcţii pentru ca cei care sunt numiţi să răspundă la comenzi. Dacă nu răspund, sunt înlocuiţi imediat cu alţii. Un poliţist care obţine o funcţie în urma unui concurs adevărat nu va mai răspunde la astfel de comenzi politice”, mai afirmă Berbeceanu.

Nu în ultimul rând, acesta consideră că un rol important în reprofesionalizarea instituţiei îl au şi sindicatele poliţiştilor. ”Structurile sindicale, cum ar fi Corpul Naţional al Poliţiştilor, ar trebui să se implice mai mult prin atribuţiile pe care le au. În ultimii ani, mai mult s-au făcut că se implică decât au făcut-o şi au închis ochii la modul ticălos în care s-au făcut numirile în funcţiile de conducere, doar prin împuterniciri şi delegări succesive”, spune fostul poliţist.

Traian Berbeceanu a condus BCCO Alba Iulia până în octombrie 2013 şi s-a retras din poliţie în 2018, după 25 de ani de activitate.  

Citiţi şi:

 

Agresori sexuali condamnaţi la închisoare cu suspendare. Cazul profesorului din Alba Iulia care mângâia şi îmbrăţişa elevele

 

Tatăl a trei fiice minore, arestat preventiv după ce le-a bătut cu biciul. Fetele au nevoie de 5 zile de îngrijiri medicale

 

Diferenţa dintre benzina normală şi benzina premium. Ce înseamnă combustibil cu cifră octanică mare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite