Centru de vizitare la Poarta Raiului în Munţii Şureanu construit din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de vizitare va fi deschis oficial în primăvara anului 2016
Centrul de vizitare va fi deschis oficial în primăvara anului 2016

Consiliul Judeţean Alba a finalizat construcţia Centrului de Vizitare de la Poarta Raiului. Cel mai probabil acesta va fi deschis publicului în primăvara anului viitor, după ce se vor obţine toate avizele de funcţionare. În acest timp, o parte dintre proprietarii de pensiuni din zonă spune că starea drumului de la Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu împiedică turiştii să vină spre această zonă.

Centrul de Vizitare este amenajat într-un spaţiu de 350 metri pătraţi şi respectă arhitectura specifică zonei prin design, dar şi prin materialele folosite: lemn, piatră. Elementul central al clădirii este reprezentat de o sală de expoziţie unde au fost amplasate 11 diorame. Acestea sunt reprezentări ecologice şi biogeografice care evocă vizual viaţa sălbatică din sit. În mod concret, speciile de plante şi animale sunt montate pe substraturi şi decoruri care mimează mediul lor natural de viaţă. Centrul mai cuprinde o sală de conferinţe, birouri şi o machetă tridimensională cu traseele tematice şi alte informaţii relevante pentru vizitatori.

În curtea centrului de vizitare, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi au fost realizate 6 centre expoziţionale exterioare (reconstrucţia unor colţuri din natură – habitate naturale specifice zonei). „Să nu se confunde un centru de vizitare cu un centru de informare turistică. Are componenta de informare privind biodiversitatea, are un conţinut categoric de informare turistică pentru că un sit Natura 2000 nu exclude turismul, ci include un turism responsabil, dar este mai mult decât un centru de informare, este un centru de vizitare care creează o viziune a ce înseamnă situl Frumoasa”, a declarat Dan Popescu, managerul proiectulu.

Centrul va fi deschis în primăvara anului viitor şi se doreşte ca intrarea să fie liberă. Contractul, în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei fără TVA (valoarea estimată a construcţiei, conform finanţării europene, era de 2.065.763 lei fără TVA), a fost realizat de Constructus SA. În cadrul aceluiaşi contract au fost amplasate 24 de panouri de informare în fiecare dintre cele 24 de localităţi care se află pe suprafaţa celor două situri.

centru vizitare sureanu

Cu această ocazie s-a discutat şi despre drumul care leagă barajul Oaşa de Domeniul Schiabil Şureanu şi Poarta Raiului, despre care o parte din investitorii zonei spun că este într-o stare deplorabilă, care împiedică turiştii să se îndrepte spre Munţii Şureanu atunci când aleg să meargă la schi. „Considerăm că suntem partenerii Consiliului Judeţean Alba care, alături de noi, trebuie să fie interesat de dezvoltarea turistică a zonei Munţilor Şureanu. Nu cerem facilităţi fiscale, nu dorim lucruri ieşite din comun, vrem doar ca autorităţile judetene să acorde acestei zone extraordinare importanţa care i se cuvine şi să reabiliteze un drum de numai câţiva zeci de kilometri. Un drum pe care turiştii să poată circula cu orice tip de autoturism, în ambele sensuri simultan. Un drum pe care Salvarea sau Pompierii să nu rămână blocaţi sau să-l parcurgă în ore în loc de minute”, au transmis aceştia.

Legat de acest subiect, Dan Popescu spune că pentru DJ 704, cel care face legătura între DN67C – Transalpina şi zona turistică Şureanu, sunt făcute demersuri pentru finanţare pe POR. „A moderniza un astfel de drum înseamnă costuri semnificative pe kilometru. Noi avem nişte evaluări date de proiectant care se duc undeva la 400 de miliarde (lei vechi – n.r.) pe sectorul Cabana Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului. Deci intenţia noastră este evidentă, fiind depus proiect la ADR pentru modernizare şi pentru viabilizare. Noi avem proiectul tehnic realizat, avem studiu de fezabilitate în funcţie de ghidul solicitantului, suntem în măsură să depunem o cerere de finanţare”, a spus acesta.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a adus în discuţie o problemă mai veche privind acest drum. El spune că nu pot face un proiect cu astfel de costuri atât timp cât Romsilva va continua să coboare cu camioanele încărcate cu lemne şi să distrugă ce s-a făcut. „Avem o problemă şi cu Romsilva, în sensul că ei nu vor să renunţe de drum şi vor în continuare să taie pădurile şi să transporte pe acest drum. Să băgăm sute de miliarde de lei (vechi – n.r.) ca să vină hoţii de pădure, nu zic că nu plătesc, dar distrug pădurea, zona şi drumul, este o problemă prin care trebuie să avem o atitudine comună (CJ şi proprietarii de pensiuni – n.r.). Singurii care încercăm să ne luptăm să ne rugăm de ei suntem noi, Consiliul Judeţean; nimeni din cei care povestesc despre acest drum. Până la urmă există priorităţi, noi avem o zonă în care centrele de comună nu sunt legate de centrele orăşeneşti, pe astfalt şi asta este prima prioritate, să fie clar pentru toată lumea. În ceea ce priveşte relaţia cu Romsilva, trebuie să o rezolvăm printr-o hotărâte de Guvern, am făcut o solicitare prin care să lămurim nişte lucruri de proprietate, pentru că tot Romsilva a întrerupt finanţarea de la Feneşasa din cauză că au spus că este drumul lor, pe care trebuie să transporte lemn”, a spus preşedinte CJ Alba, Ioan Dumitrel.

Oferte de Crăciun la munte, în Alba: all inclusiv cu jacuzzi şi saună sau cabane de închiriat cu mâncare pe cont propriu

 

Cele mai frumoase locuri din judeţul Alba: cetăţi, castele, peşteri şi chei care îţi taie răsuflarea

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite