Cel mai mare dosar de corupţie din Ardeal, trimis în judecată după 8 ani. Cum acţiona grupul infracţional al ex-primarului din Şelimbăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul primar din Şelimbăr, Daniel Măricuşa, este ”principalul” inculpat. Foto: arhivă Adevărul
Fostul primar din Şelimbăr, Daniel Măricuşa, este ”principalul” inculpat. Foto: arhivă Adevărul

Cel mai mare dosar de corupţie din Transilvania din punct de vedere a prejudiciului constatat iniţial a fost trimis în judecată după 8 ani de anchetă. Cercetările au început în 2014 la DNA Alba Iulia, dar a fost preluat în 2021 la structura centrală din Bucureşti.

UPDATE Potrivit unui comunicat DNA au fost finalizate cercetările cu privire la infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi spălarea banilor, cu un prejudiciu de 15,8 milioane de euro. Procurorii au dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor în legătură cu alte fapte.

”Maricuţa Ioan Daniel împreună cu inculpata Scumpu Elena şi cu un alt inculpat, persoană fără calitate specială, ar fi constituit o grupare infracţională ce avea ca scop acapararea abuzivă a unor terenuri, prin nesocotirea drepturilor legale ale persoanelor îndreptăţite la reconstituire, şi valorificarea acestora către diverşi investitori. Valoarea de piaţă însemnată a acestor terenuri era determinată de poziţionarea lor, în aria comunei Şelimbăr situată in vecinătatea municipiului Sibiu. 

Astfel, profitând de funcţiile deţinute la nivelul comisiei locale menţionate, inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena ar fi determinat mai mulţi solicitanţi îndreptăţiţi la reconstituirea dreptului de proprietate sau moştenitori ai acestora să accepte semnarea unor procuri notariale prin care să împuternicească anumite persoane indicate de inculpaţi să vândă terenurile care urmau a fi atribuite.

Ameninţări asupra foştilor proprietari

Pentru a-i face să semneze procurile, inculpaţii ar fi apelat fie la mijloace de presiune asupra solicitanţilor îndreptăţiţi (ameninţări că le vor fi repartizate terenuri lipsite de valoare) sau tracasare (amânarea sub diverse pretexte a finalizării reconstituirii dreptului de proprietate), fie i-au indus în eroare (prin ascunderea amplasamentului real şi al valorii reale a terenurilor, plătindu-le sume modice pentru terenuri prezentate ca fiind disparate, situate în locuri greu accesibile, dar care în realitate valorau sute de mii de euro)”, se manţionează în comunicat.

Terenurile au făcut obiectul unor vânzări fictive repetate şi a unor multiple dezmembrări, schimburi şi vânzări. Întreaga operaţiune nelegală de valorificare ar fi fost orchestrată de inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel, Scumpu Elena şi cea de-a treia persoană fără calitate specială, în beneficiul membrilor grupului infracţional. În final, inculpaţii care au aderat sau sprijinit grupul infracţional ar fi vândut terenurile unor cumpărători de bună credinţă (operatori de retail sau investitori imobiliari etc.), încasând sume mari de bani.

Maricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena ar fi obţinut un folos necuvenit pentru membrii grupului infracţional constând în dreptul de proprietate asupra suprafeţei totale de 36,38 hectare cu o valoare de 15.800.726 euro (valoarea de piaţă în 2018). Din acest total, 21,16 hectare reprezintă terenuri pentru care statul român a fost deposedat în mod fraudulos şi abuziv (suprafeţe aflate în proprietatea privată a statului şi atribuite de inculpaţi unor persoane neîndreptăţite).

Textul iniţial: Prejudiciul estimat iniţial se ridica la 114 milioane de euro. Este vorba despre un grup infracţional organziat constituit în jurul fostului primar al comunei Şelimbăr din judeţul Sibiu, Daniel Măricuţa. În octombrie 2015, procurorii au descins la Primăria Şelimbăr şi la membrii grupării, de unde au ridicat numeroase acte. 

Unele din acestea vizează şi modul în care dezvoltatorii imobiliari care construiau pe teritoriul comunei Şelimbăr erau forţaţi să doneze o parte din locuinţele amenajate. Aceste locuinţe erau donate, în acte, Consiliului local Şelimbăr, dar nimeni nu a urmărit ce s-a întâmplat mai departe cu aceste locuinţe. 

La momentul respectiv primarul Măricuţa a fost o perioadă de timp în arest preventiv, respectiv arest la domiciliu. Între prejudicii se numără nu doar terenuri, ci şi o presupusă mită care a constat în 60 de apartamente primite prin intermediari de fostul primar pentru a permite construirea unui ansamblu rezidenţial cu 17 etaje şi peste 500 de locuinţe. 

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia joi, 31 martie 2022. Infracţiunile se referă la constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, spălare de bani.

13 persoane trimise în judecată

Pe lista inculpaţilor se află şi secretara Primăriei Şelimbăr, Elena Scumpu, pion important al grupului infracţional organizat, executorul judecătoresc Vasile Marin, precum şi alte 10 persoane fizice şi trei persoane juridice. Printre acestea se află şi soţia ex-primarului din Şelimbăr, un fost consilier local, oameni de afaceri şi alţi angajaţi ai primăriei. Iniţial, în dosar au fost cercetate 19 persoane.

”În urma administrării probatoriului a rezultat faptul că inculpatul Maricuţa Ioan Daniel împreună cu ceilalţi membri ai grupului au modificat şi falsificat procese - verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă. 

În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obţinute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut şi rolul de a despăgubi persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.

În vederea valorificării terenurilor, inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena, persoane cu atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire), indicau potenţialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei. 

În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, inculpatul Maricuţa Ioan Daniel dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalţi proprietari să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire”, se menţionează într-un comunicat al DNA, din 2015. DNA susţineă că Măricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena au pretins şi primit cu titlu de mită, prin intermediari, mai multe sume de bani şi bunuri de la dezvoltatori imobiliari.

”Astfel, inculpatul Măricuţa Ioan Daniel a primit pentru sine suma de 1.027.500 lei, un autoturism marca BMW X6 şi un număr de 61 de apartamente cu locurile de parcare aferente, în valoare totală de 1.811.660 euro, iar pentru Consiliul Local Şelimbăr un număr de două apartamente, primite sub formă de donaţie. Pentru a disimula adevărata provenienţă a celor 61 de apartamente, inculpatul Haiduc Sorin cu ajutorul unui alt membru al grupului a încheiat la data de 8.12.2014 mai multe contracte fictive de vânzare-cumpărare”, se mai precizează în document.

Vă mai recomandăm:

 

Un judecător susţine că pensiile speciale anulate ale parlamentarilor sunt drepturi de asigurări sociale

 

Povestea unui veteran de război ajuns la 99 de ani. A luptat până în Munţii Tatra şi s-a întors pe jos acasă FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite