Povestea unui veteran de război ajuns la 99 de ani. A luptat până în Munţii Tatra şi s-a întors pe jos acasă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vteranul Cosma Roman le povesteşte elevilor militari cum a fost în război. Foto: Cercul Militar Alba
Vteranul Cosma Roman le povesteşte elevilor militari cum a fost în război. Foto: Cercul Militar Alba

Veteranul de război maior (rtg) Iosif Cosma Roman, din Alba Iulia, a împlinit 99 de ani. Locuieşte de mai mulţi ani într-un cadru de poveste, o locuinţă înconjurată de o baltă cu peşti şi multă verdeaţă.

Iosif Cosma Roman s-a născut la Ciugud, judeţul Alba, la final de martie (28 martie 1923) şi a copilărit alături de alţi trei fraţi mai mari. Tatăl lor a fost in tinereţe în America, ca mulţi alţi români care au trecut Atlanticul la început de veac XX, în căutarea unei vieţi materiale mai bune.

Întors de pe acele tărâmuri, se căsătoreşte şi are patru fii, care aveau să participe toţi în Al Doilea Război Mondial. Unul dintre ei, Amos, a fost luat prizonier la ruşi şi nu s-a mai întors acasă niciodată.

Iosif sau Sâvu, cum îi spuneau cei dragi, era cel mai mic şi la nici 20 de ani avea să fie înrolat în cadrul Regimentului 91 Infanterie, chiar în contigentul 45 în care fratele său, Simion, era sergent: „Pentru mine era foarte bine că fratele meu m-a luat în contigentul lui. Nu am primit bătaie niciodată, cum o luau alţi soldaţi”.

Îşi aduce aminte, ca şi cum ar fi fost ieri, de luptele duse împotriva armatei ungare, timp de două săptămâni, în zona Aiudului. Acolo ar fi existat cuiburi de mitraliere maghiară şi opuneau rezistenţă. În această luptă, fratele său, sergentul Simion, este împuşcat grav la picior pe raza localităţii Livezile, iar din cauza rănilor nu va mai participa în război. Tot atunci şi veteranul nostru este rănit la ambele mâini, însă după refacere în spitalul din Craiova, este

veteran alba

înrolat din nou, iar contigentul său ajunge la Oarba de Mureş după luptele sângeroase cunoscute.

Pe front, până în Munţii Tatra

Este luat pe front şi ajunge cu camarazii săi până în Munţii Tatra, din Cehoslovacia. Povesteşte că pericolul morţii l-a însoţit pe toată durata războiului. În Ungaria, o schijă l-a rănit la cap, iar rănile i-au fost oblojite de o rusoaică soldat.

Pe lângă pericolul morţii iminente, a suferit de foame, alături de camarazii săi. Chinuiţi au fost şi de păduchi, numiţi de soldaţi „partizani” şi care stăteau pe ei în strat gros: „Îi luam cu mâna cum iei în palme nisipul”.

Din Cehoslovacia s-au întors pe jos timp de câteva luni. După eliberare, s-a întors acasă, s-a căsătorit şi a avut doi copii, o fată şi un băiat, decedat de mai mulţi ani. Şi-a construit casă în Alba Iulia, fiind mulţi ani vecin cu fotograful Marii Uniri, Samoilă Mârza: „Era bătrân când l-am cunoscut şi am povestit cu el despre Unire şi despre război. Mi-a arătat aparatul cu care a făcut poze la Unire şi care acum e la muzeu”.

”Oamenii de azi nici nu îşi pot imagina cât de greu a fost”

Despre experienţa sa în război a mărturisit că oamenii de azi nici nu îşi pot imagina cât de greu a fost. Înzestrat cu un talent deosebit de povestitor şi mult haz, veteranul de război Iosif Cosma Roman, a oferit o întâlnire de neuitat. „Oamenii nu au răbdare să mă asculte câte am eu să spun cum a fost în război”, a mai mărturisit el.

veteran alba

Foto: Cercul Militar Alba

Fratele său Simion a trăit până acum şapte ani, iar întâlnirile lor se lăsau cu poveşti despre amintiri din război. Astfel că, cei ai casei, cunosc toate detaliile petrecute în vremea războiului, într-atât au fost povestite şi repovestite.

La ceas aniversar, l-au vizitat elevi ai Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia şi un reprezentant al Cercului Militar, care i-au adus în dar revista colegiului, o diplomă şi un tort. Acţiunea face parte din cadrul proiectului omagial „Credinţă şi patrie – Mărturisiri ale veteranilor de război”, iniţiat de Cercul Militar Alba Iulia şi realizat în parteneriat cu Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”.

Vă mai recomandăm:

 

Cimitirul vechi de 5.000 de ani de lângă Transalpina de Apuseni. Ce au descoperit arheologii la Râmeţ

 

Asaltul de la Groşi, bătălia epică din Apuseni dintre partizanii anticomunişti şi securişti

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite