Venituri şi profit record pentru compania minieră Cupru Min Abrud. Zăcământul din Apuseni se vinde în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uzina de prelucrare a zăcământului cuprifer de la Roşia Poieni
Uzina de prelucrare a zăcământului cuprifer de la Roşia Poieni

Compania minieră de stat, Cuprumin Abrud, a înregistrat la mijlocul anului 2021 cifre financiare record, mult superioare faţă de perioada similară a anului trecut.

Astfel, totalul veniturilor s-a cifrat la suma de 171,78 de milioane de lei, mai mare cu peste 65% faţă de perioada similară anului recut (106,6 milioane de lei). Producţia de concentrat de cupru vândută în această perioadă a fost în valoare de 116,25 milioane de lei, mai mare cu 15,5 milioane faţă de perioada similară a anului trecut.

Creşterea importantă a veniturilor companiei a determinat şi o evoluţie pozitivă a profitului. Valoarea acestui indicator pentru perioada primelor şase luni ale acestui an a fost de 15,58 milioane de lei (circa 3,1 milioane de euro). În 2020, profitul aferent primului semestru a fost de 8,18 milioane de lei. 

Cupru Min are în prezent un contract de vânzare a concentratului de cupru cu compania Trafigura din Singapore, singura care a depus ofertă la licitaţia pentru vânzarea cantităţii de de 43.500 tone de concentrat organizată la sfârşitul anului trecut. Preţul contractului a fost stabilit în funcţie de evoluţia valorii cuprului la bursa de la Londra. Cea mai mare parte a concentratului exploatat la Roşia Poieni se vinde în China.

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, 9 septembrie, bugetului de venituri şi cheltuieli al Cupru Min SA Abrud pe anul 2021, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei. Potrivit documentului, compania de stat va avea la sfârşitul acestuia an un profit brut de aproape 20 de milioane de lei.

Potrivit anexei din proiectul Hotărârii de Guvern, nivelul veniturilor totale ale Cupru Min Abrud ajunge la 287,7 milioane de lei, iar al cheltuielilor la 267,9 milioane. Operatorul economic desfăşoară în principal activităţi în domeniul exploatării şi livrării în forme specifice a resurselor/rezervelor de minereu cuprifer. Potrivit documentului aprobat de Guvern, angajaţii nu vor câştiga mai mulţi bani ci se vor alege cu salariile scăzute.

”Câştigul mediu brut pe salariat scade cu 2,50% faţă de cel realizat la finele anului 2020”, se precizează în nota de fundamentare. Cheltuielile de natură salarială depăşesc 60 de milioane de lei, dintre care peste 5 milioane sunt bonusuri.

cupru min sediu

Cupru Min Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acţionar unic statul român. Societatea a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie. Minerul explotatat din cariera de la Roşia Poieni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. 

În 2020, exploatarea minieră a investit circa 5 milioane de euro în punerea în funcţiune a unei linii de măcinare. Proiectul nu a condus la o creştere a capacităţii de producţie autorizată a uzinei, estimat la 5.250 tone/zi/linie de măcinare tone/an. Scopul investiţiei a fost punerea în funcţiune a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcţionare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcţională. 

De asemenea, a iniţiat o investiţie în valoare de 5 milioane de lei pentru ridicarea digului barajului de la Valea Şesei, unde este depozitat sterilul rezultat din procesul de fabricaţie, cu 5 metri. Cupru Min Abrud este unul dintre cei mai importanţi angajatori din zona Munţilor Apuseni, având circa 600 de persoane cu contract de muncă. 

În luna iunie 2021, a fost numit un nou consiliu de administraţie al companiei. Preşedinte a fost desemnat Adrian Opriţescu, un inginer minier care a activat până acum la Compania Naţională a Huilei, respectiv exploatarea minieră Petrila din judeţul Hunedoara. Membrii CA de la Cupru Min SA sunt Alexandru Seran, Cătălin Manta, Ioana Arsenie şi Răzvan Szilagyi, toţi patru fiind consultanţi de afaceri.

Vă mai recomandăm:

 

Asfalt aproape complet pe lotul 2 din A10, Alba Iulia - Aiud. Doar un dezastru va împiedica deschiderea traficului în 2021 FOTO VIDEO

 

Sistemul secular prin care era alimentat cu apă Palatul Principilor din Alba Iulia

  

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite