Cazul şocant al exploziei unui proiectil considerat deşeu, soldat cu moartea unui om. Poliţia a decoperit alte elemente cu potenţial de distrugere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incinta unde a fost depozitată cantitatea de 20 de tone de proiectile considerate deşeuri feroase
Incinta unde a fost depozitată cantitatea de 20 de tone de proiectile considerate deşeuri feroase

Noi evoluţii în cazul şocant al exploziei unui proiectil în Alba, care trebuia să fie dezamorsat şi golit de materialul explozibil, soldată cu decesul unui om. Poliţiştii au descoperit la faţa locului alte proiectile cu potenţial exploziv.

Florin Dogaru, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, a declarat marţi, 4 februarie, într-o conferinţă de presă faptul că la faţa locului, printre cele 20 de tone de proiectile dezamorsate, au mai fost descoperite elemnte de muniţie cu potenţial exploziv. 

Reprezentanţii poliţiei nu au făcut public numărul de proiectile care prezentau un pericol de explozie. Potrivit acestora, proiectilele, care erau considerate deşeuri feroase, ar fi putut ajunge în curtea firmei din Pianu doar în urma unei licitaţii licitaţie.

Mai exact, procedura standard pentru ca o firmă să ajungă să depoziteze proiectile sub formă de fier vechi este printr-o licitaţie realizată de o unitate militară. După ce proiectilele sunt dezamorsate, ele sunt puse spre casare pentru o perioadă de timp.

După ce perioada de casare a trecut, proiectilele pot fi scoase la licitaţie de unitatea militară, către firmele care se ocupă cu fierul vechi. Dosarul privind explozia ce a avut loc marţi, 28 ianuarie, soldată cu moartea unui muncitor şi rănirea altuia, după ce unul dintre aceştia a încercat să taie un proiectil ce ar fi trebuit să fie dezafectat, a fost declinat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba către Parchetul Militar Timişoara, respectiv către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş.

explozie proiectil alba

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Octavia Guş, a declarat că s-a decis declinarea competenţei de soluţionare către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara, în ceea ce priveşte aspectul nerespectării regimului materiilor explozive. Proiectilul care a explodat provenea de la o unitate militară şi a ajuns la firma din Pianu de Jos prin intermediul unei societăţi din Timişoara.

Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş urmează să efectueze cercetările în ceea ce priveşte infracţiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. 

explozie zona alba

Un bărbat de 43 de ani şi-a pierdut viaţa, iar un altul de 52 de ani a fost rănit de schije, într-o explozie produsă marţea trecută în Pianu de Jos. Ambele victime proveneau din Hunedoara şi lucrau fără forme legale pentru o firmă de colectare fier vechi. Proiectilele care se află în incinta firmei de colectare de deşeuri vechi ar fi trebuit, potrivit documentelor de însoţire, să fie dezamorsate, fără niciun fel de rest de substanţă explozibilă în interior. Anchetatorii vor trebui să afle exact de la ce unitate militară provine proiectilul care a explodat, muniţia de acest gen având numere de identificare. 

Citiţi şi:

 

Reacţia secretarului de stat care conducea un autoturism cu numere expirate: „Am primit maşina la schimb de la service. Voi da în judecată societatea“

 

Primăriile din Alba au acordat ilegal sporuri de dispozitiv salariaţilor în sumă totală de aproape 2 milioane de lei

 

Întorsătura neaşteptată în ancheta exploziei din Alba. De unde provenea şi ce s-a întâmplat cu proiectilul ucigaş

  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite