Cât de pregătite sunt spitalele din Alba pentru creşterea cazurilor de COVID-19. Planul realizat de DSP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia
Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Opt spitale din Alba au alocat paturi pentru spitalizarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS CoV-2, în funcţie de nivelul de competenţă.

În cazul recrudescenţei cazurilor confirmate de COVID-19, spitalele trebuie să ia măsuri urgente de creştere a numărului de paturi avizate pentru asistenţa medicală a pacienţilor, cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19 în conformitate cu planurile de rezilienţă asumate de managerii unităţilor sanitare.

În prezent cazuri grave sunt tratate la secţia ATI COVID din cadrul Spitalului Judeţean. În caz de creştere a numărului de cazuri se va redeschide secţia ATI de la Spitalul Municipal Aiud.

Ordinea în care spitalele vor lua masurile de creştere a numărului de paturi alocate pentru cazuri suspecte şi confirmate COVID-19 este argumentată de afectarea cât mai redusă a acordării asistenţei medicale pacienţilor non-COVID-19, a particularităţilor de spaţiu şi personal existente.

Astfel, în prima etapă de creştere a numărului de paturi va oferi asistenţă medicală conform planului următor: 

- Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia - nivel I de competenţă

- Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud - nivel III de competenţă

- Spitalul Orăşenesc Câmpeni - nivel III de competenţă

- Spitalul Municipal Sebeş - nivel III de competenţă

În funcţie de incidenţa cazurilor confirmate, rata de incidenţă la nivelul judeţului, rata de ocupare a paturilor în unitatea sanitară în a doua etapă de creştere a numărului de paturi se va oferi asistenţă medicală astfel:

- Spitalul Orăşenesc Cugir - nivel III de competenţă

- Spitalul Municipal Blaj - nivel I de competenţă

- Spitalul Municipal Aiud - nivel I de competenţă

- Spitalul Orăşenesc Abrud - nivel III de competenţă

spitale alba covid

”Ordinea stabilită permite spitalelor din etapa a doua să se organizeze prin externarea,tranferul pacienţilor internaţi iar cazurile non-COVID-19 să fie preluate de celelalte unităţi sanitare în acord cu protocolul existent la nivelul judeţului. Scopul protocolului este asigurarea accesibilităţii la servicii medicale în unităţi sanitare cu paturi a cazurilor non COVID-19 precum şi asigurarea cu resursă umană specializată a Spitalului Municipal Aiud, spital care va asigura asistenţă medicală pacienţilor suspecţi şi confirmaţi COVID-19”, a transmis DSP Alba.

spitale alba covid

Deoarece spaţiul şi resursa umană specializată la nivelul unităţilor sanitare nu permite organizarea a două gărzi de ATI, la nivelul unităţilor s-a convenit în protocol organizarea unui compartiment cu 20 paturi ATI la nivelul Spitalului Municipal Aiud, cu garda asigurată conform unui algoritm, de medici specialişti ATI de la toate unităţile din judeţ:

* 8 gărzi pe lună asigurate de SJU Alba Iulia;

* 12 gărzi pe lună asigurate de Spitalul Municipal Sebeş;

* 2 gărzi pe lună Spitalul Municipal Blaj;

* 4 gărzi pe lună asigurate de Spitalul Orăşenesc Cugir;

* 4 gărzi pe lună asigurate de Spital Orăşenesc Cîmpeni;

* 1 gardă pe lună Spitalul Municipal Aiud.

paturi spitale covid alba

”Spitalele de nivel I vor asigura asistenţa medicală a cazurilor severe şi critice care au fost internate in unităţile sanitare proprii pentru alte patologii şi s-au pozitivat, cazurile severe si critice provenite din unităţile de nivel III şi alocare a 10% din paturi pentru transferuri din alte unităţi de nivel I din judeţ. Spitalele de nivel III vor asigura asistenţa medicală pacienţilor cu forme usoară şi medie de boală care s- au adresat unităţii, pacienţi cu boală renală cronică în stadiul final şi COVID-19 cu forme uşoare sau medii, pacienţi cu forme uşoare şi medii tranferaţi din spitalele de nivel I, pentru care vor fi alocate  30% din paturile existente pentru asistenţa pacienţilor COVID-19”, se mai precizează în comunicatul DSP Alba.

paturi spitale covid alba

Pacienţii cu boală cronică renală vor fi internaţi în Spitalul Orăşenesc Cugir, Spitalul Municipal Sebeş şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia pentru a putea fi transportaţi cu ambulanţa la unitatea de dializă din Alba Iulia şi Hunedoara iar pacienţii care efectuează dializa în Turda, judeţul Cluj vor fi internaţi în Spitalul Orăşenesc Câmpeni şi Spitalul Orăşenesc Abrud.

Vă mai recomandăm:

 

Povestea impresionantă a lui Napoleon Dolar, tânărul rom aflat la a doua facultate, devenit „valută forte” în propria poveste

 

Cum au ajuns trei femei să plătească unei bănci suma de 780.000 de euro. Faptele au avut loc în urmă cu 14 ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite