Administrația unui oraș din Apuseni, la Parchet din cauza unei gropi ilegale de gunoi

0
Publicat:

Reprezentații Gărzii de Mediu Alba au făcut o plângere penală pe numele Primăriei Orașului Baia de Arieș, din județul Alba, în urma unei descinderi la o groapă ilegală de gunoi aflată pe malul râului Arieș.

Halda de deșeuri era „vizitată” de locuitorii orașului FOTO Arhivă Adevărul
Halda de deșeuri era „vizitată” de locuitorii orașului FOTO Arhivă Adevărul

Controlul la depozitul ilegal de gunoi a fost făcut după ce un activist de mediu din zona Munților Apuseni, Radu Stoica, a făcut mai multe sesizări la primărie, iar administrația locală, în loc să ridice gunoiul, a preferat să îl îngroape.

Potrivit directorului Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai, plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni pentru acoperirea gunoiului cu pământ și pentru incendierea deșeurilor.

Aceste fapte pot fi încadrate ca infracțiuni și sunt pedepsite cu închisoare de la trei la cinci ani. De asemenea, instituția ar urma să primească și o amendă.

„Oamenii erau obișnuiți să arunce gunoiul acolo”

Primarul din Baia de Arieș, Traian Pandor, susține că gunoiul în zona respectivă datează încă de la Revoluție.

„Situația este una neplăcută, suportăm consecințele acum. Oamenii erau obișnuiți să arunce gunoiul acolo. Cred că e perindat de la Revoluție”, a spus primarul orașului.

Acesta a completat că a trimis o echipă să ecologizeze zona, adăugând că, la scurt timp după ce Garda de Mediu Alba a fost în control, cineva a adus gunoi din județul vecin, Cluj, și l-a aruncat în zona respectivă. Angajații primăriei au găsit mai multe facturi între reziduurile aruncate și au sunat la persoana în cauză.

Primarul a spus că este din Cluj și că a plătit o firmă care să vină și să îi facă curat în apartament și să ridice gunoiul. Firma a ridicat gunoiul, dar a mers la Baia de Arieș și a aruncat gunoiul la groapa ilegală.

Se vor monta camere de supraveghere

Traian Pandor a mai afirmat că reziduurile în cauză au fost ridicate și duse la o groapă de gunoi. De asemenea, în zona respectivă vor fi montate camere de supraveghere și o barieră pentru a opri aruncările ilegale de gunoi.

Orașul Baia de Arieș este membru al Asociației Salubris Alba, care gestionează serviciul de salubrizare la nivel județean. Primarul afirmă că activitatea a fost scoasă la licitație publică, dar nicio firmă nu s-a prezentat, deoarece nu este rentabil în zona munților să se ridice gunoiul și să fie transportat la o groapă special amenanjată.

Halda ecologică de deșeuri a județului se află pe teritoriul comunei Galda de Jos, la peste o sută de kilometri de orașul din Munții Apuseni.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite