Campus de învăţământ profesional şi tehnic la Arieşeni. Proiectul costă 18 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala generală din Arieşeni, judeţul Alba, va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de aproape 12 milioane de lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor de studiu şi diversificarea specializărilor profesionale. Proiectul denumit „Campus învăţământ profesional şi tehnic” va fi implementat într/o perioadă de 18 luni.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru anunţă semnarea unui nou contract de finantare în valoare totală de peste 18,83 milioane de lei, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de studiu şi diversificarea specializărilor profesionale ale Şcolii generale din Arieşeni. Fondurile nerambursabile solicitate, în valoare de aproape 12 milioane lei vor fi asigurate din bugetul Programului Operaţional Regional, prin domeniul major de intervenţie 3.4.  La sediul ADR Centru din Alba Iulia, primarul comunei Arieşeni, Marin Vasile Jurj alături de directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, au semnat contractul de finanţare al proiectului „Campus învăţământ profesional şi tehnic”.  

Timp de 18 luni, perioada estimată de către beneficiar ca fiind necesară pentru implementare a proiectului, se vor efectua diverse lucrări de intervenţie, reparaţie, extinderi şi achiziţii de echipamente. Bugetul total al proiectului este de 18,37 milioane lei, din care 11,99 milioane lei sunt fondurile nerambursabile solicitate. Contribuţia solicitantului o constituie suma cheltuielilor neeligibile, precum şi 0,28 milioane lei contribuţia la cheltuielile eligibile. Din fondurile proiectului se va realiza îmbunătăţirea domeniilor de pregătire profesională prin patru specializări profesionale şi tehnice. Vor fi achiziţionate echipamente şcolare pentru dotarea şcolii la standarde europene şi se vor construi atelierele necesare specializărilor profesionale. Se va renova sala de sport, se vor crea noi facilităţi în campus, prin amenajarea cantinei şi îmbunătăţirea condiţiilor de cazare pentru elevi, urmând a fi create spaţii de cazare pentru profesori. Tot din bugetul proiectului s-au prevăzut fonduri pentru finalizarea lucrării de intervenţie asupra clădirii căminului de elevi şi pentru finalizarea lucrării de intervenţie asupra clădirii cantinei, precum şi a reţelei de utilităţi.

Campusul care va fi creat va asigura oportunităţi de studiu, în ateliere specializate, în domeniul prelucrării lemnului, în cel al industriei alimentare, dar şi în specializări pentru HoReCa, utile pentru turismul rural din Munţii Apuseni. Acest proiect este cel mai mare din mediul rural, pe domeniul destinat infrastructurii de educaţie, de la nivelul întregii regiuni Centru şi asigură finalizarea unor investiţii la unitatea de învăţământ din Arieşeni, demarate încă din anul 2006.

„De rezultatele acestui proiect, peste un an şi jumătate, se vor bucura şi vor beneficia toţi cei peste 300 de elevi, care frecventează acum şcoala generală şi, poate, noi elevi ce vor dori să studieze într-o şcoală reabilitată, ce va avea facilităţi de cazare şi studiu moderne. Aş dori însă să îi anunţ pe cei interesaţi că se va relansa în curând acest domeniu de finanţare nerambursabilă destinat reabilitării şcolilor. Vor fi însă eligibile doar acele unităţi de învăţământ la care deja au fost începute lucrările de reabilitare, tocmai pentru a putea fi finalizate până la finele anului 2015, data la care se va încheia Programul Regio”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

”Am pornit de la ideea de a crea premizele necesare pentru asigurarea serviciilor esenţiale pentru populaţie, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice şi sociale, prin îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor de educaţie. În principal, de rezultatele acestui proiect, de o unitate de învăţământ complet reabilitată, vor beneficia copii aparţinând grupurilor de populaţie dezavantajate. Practic, prin acest proiect, vrem să ne ţinem tinerii acasă şi să-i educăm, să le asigurăm condiţii pentru a se putea angaja, în urma calificărilor obţinute, în zona Munţilor Apuseni, fie în industria lemnului sau industria alimentară, fie în domeniul serviciilor turistice”, a declarat Marin Jurj, primarul comunei Arieşeni.

Până în prezent prin domeniul major de intervenţie 3.4 s-a finanţat reabilitarea şi dotarea a 33 de unităţi de învăţământ de care beneficiază peste 10 000 de elevi sau studenţi. Un număr de 17 proiecte au fost deja finalizate şi peste 18 milioane de euro s-au decontat de către ADR Centru pentru investiţii în lucrări de extindere, modernizare, refacere a reţelelor de apă, electricitate şi încălzire, precum şi în dotarea lor cu echipamente IT, echipamente profesionale specifice specializărilor şcolare şi mobilier şcolar.

Elevii din Alba, pe locul 5 pe ţară la simularea examenului de Evaluare Naţională

Constructorii autostrăzii Sebeş - Turda, decişi de justiţie. Soluţiile CNSC au fost contestate în instanţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite