Artistul care a dus folclorul românesc la Balul Operei din Viena. Povestea de viaţă a lui Liviu Burz, românul care a plecat în lume cu 100 de mărci în buzunar

0
0
Liviu Burz la un eveniment de comemorare a poetului Mihai Eminescu. Foto: jurnalulromanesc.at
Liviu Burz la un eveniment de comemorare a poetului Mihai Eminescu. Foto: jurnalulromanesc.at

Liviu Burz este unul dintre artiştii celei mai prestigioase opere din lume – Opera de Stat din Viena. În urmă cu 17 ani, a plecat în lume cu 100 de mărci în buzunar.

Absolvent al Liceului de muzică şi al Conservatorului din Cluj Napoca, Liviu Burz (42 ani), originar din Câmpeni - Alba, a fost nevoit „să se bată” cu 150 de concurenţi pentru unul dintre cele 2 posturi de bass scoase la concurs de Opera din Viena. 

Acesta a impresionat cu vocea lui profundă exigenta comisie de examinare, care a decis să-i ofere acest loc râvnit de artiştii de operă din întreagă lume. Aşa a ajuns Liviu să cânte (bass) la Opera din Viena sub conducerea unui alt român ilustru, Ioan Holender - acum pensionat. Deşi cel mai ieftin bilet costă 50 de euro, iar cel mai scump depăşeşte 300, nu există seară fără sală plină cu 2.000 de oameni şi cu spectatori în picioare. 

  

Datorită lui, muzica populară românească a putut fi auzită pentru prima dată în capitala Austriei cu ocazia retragerii directorului Operei Ioan Hollender, în 2010. Atunci, Liviu Burz a susţinut, în premieră, împreună cu un alt bass român al Operei, Ion Ţibrea, un recital de folclor românesc la cel mai prestigios eveniment al instituţiei – „Balul Operei” din Viena. Însă rolurile interpretate de el, în calitate de angajat permanent al instituţiei, sunt diverse – Contele Vaudemont în opera „Vecerniile siciliene” de G. Verdi, Un soldat în opera „Jerusalem” de G. Verdi, Capadecier în opera „Salomea” de R. Strauss, un deputat în opera „Don Carlo” de G. Verdi, un ofiţer în opera „Wilhelm Tell” de G. Rossini plus multe altele.

liviu burz

În perioada 1996-1999 a fost membru al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. Cariera sa la Opera din Viena a început în anul 2000. De atunci încoace cântă la Opera din Viena, are concerte şi turnee peste tot în lume. Pe prestigioasa scenă Liviu Burz cântă cu vocea însă, după cum declară, vioara şi folclorul studiate de asemenea, rămân pasiunea lui eternă.

Deşi trăieşte departe de oraşul natal, Liviu Burz a rămas pasionat de folclorul românesc, implicându-se într-un proiect muzical de folclor autentic, ce reuneşte artişti români care locuiesc în trei ţări diferite. În apartamentul lui din Viena, Liviu are un “colţ” românesc cu tricolorul pe perete, cu fluiere şi viori, ce-i aduc aminte de casă. Participă periodic la evenimente organizate de comunitatea românească din Austria, de Ambasada României sau ICR Viena.

liviu burz

Liviu Burz pe scenă la serbările oraşului Cîmpeni

Cel de-al doilea bass român al operei vieneze este Ion Ţibrea (53 ani), originar din Cluj. A fost lector uni­versitar la Cluj-Napoca şi a desfăşurat o bogată activitate solistică, remarcându-se, în primul rând, pe podiumul de concert. În ţară a cântat cu toate filarmonicile şi cu Orchestra Radio şi este laureat al mai multor concursuri de inter­pretare. Acesta este angajat al Operei din Viena din anul 2003.

Citiţi şi:

Aventura vieţii pentru un IT-ist român: Africa traversată pe bicicletă de la nord la sud, pe o distanţă de 11.000 de kilometri

„Doamna Adi“, învăţătoarea din Apuseni care predă, de 18 ani, simultan la patru clase: „Nu mi-am căutat împlinirea în a avea rezultate deosebite şi laude“

Ziarul britanic The Times a scris în 1785 despre Horea, conducătorul Răscoalei ţărăneşti: „Un desperado îndrăzneţ“

Peştera Dâmbău, grota din Apuseni unde se găseşte „laptele de munte“

Povestea constructorului din Sebeş pasionat de bucătărie: „După 10 ore pe şantier, schimb salopeta cu şorţul“

Cum să faci o excursie deosebită cu un buget minim. Sfaturile „Iuliei din Alba Iulia“, tânăra care-şi povesteşte aventurile din diverse colţuri ale lumii

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri