Alertă după prima probă la Bacalaureat în Alba. Opt candidaţi, eliminaţi din examen. Ar exista o grupare care oferă instrumente de copiat

0
0
Aparatul depistat asupra elevilor din Alba. Foto Arhivă
Aparatul depistat asupra elevilor din Alba. Foto Arhivă

Opt elevi au fost eliminaţi din proba scrisă a examenului de Bacalaureat la Limba Română după ce au fost surprinşi că avea asupra lor instrumente de copiat.

Preşedintele comisiei judeţene de Bacalaureat Alba, Dan Cherecheş, inspector general adjunct IŞJ Alba, a declarat pentru alba24.ro că intenţionează să facă plângere penală în cazul tentativelor de fraudă descoperite la prima probă scrisă. 

Măsura este menită să descurajeze aceste tentative de fraudă la examen, în condiţiile în care majoritatea candidaţilor manifestă o atitudine corectă şi respectă regulile, susţine reprezentantul IŞJ Alba..

Potrivit acestuia, ar exista suspiciuni că nu este vorba despre cazuri izolate, ci ar exista o grupare care s-ar ocupa de înlesnirea surselor şi mijloacelor de copiere la examen. 

Opt tineri care au susţinut proba scrisă la Română, luni, 20 iunie, au fost eliminaţi din examen, de la centre de Bac din Blaj, Abrud şi Câmpeni, după ce asupra lor s-au găsit dispozitive speciale pentru copiat. Este vorba despre un aparat de mici dimensiuni cu cască de ureche care imită culoarea pielii, cu cartelă SIM, ce poate fi folosit fără telefon, fire sau Bluetooth.

În total, proba la Română a fost susţinută de 2.150 de candidaţi în judeţul Alba, în şapte centre de examen. Cei eliminaţi de la Bacalaureat nu mai au dreptul să susţină examenul – nici probele următoare din această sesiune şi nici din următoarele două.

Candidaţii care participă la examen sunt informaţi, înainte de începerea probei, că este interzis accesul în săli sau utilizarea telefoanelor, tabletelor şi altor mijloace electronice de comunicare sau stocare.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Încălcarea regulilor privind interzicerea manualelor/altor surse de informare, a telefoanelor/altor gadgeturi şi a comunicării cu alţii/copierea este considerată tentativă de fraudă.

La nivel naţional s-a înregistrat o rată de participare de 98%. 39 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Peste 20 la sută dintre candidaţii eliminaţi provin din Alba. Din numărul persoanelor înscrise, nu s-au prezentat 2.453 de candidaţi. 

Marţi, 21 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie.  Numărul candidaţilor înscrişi la această probă este de 119.410. Miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie.

Vă mai recomandăm:

 

Primarul din Ardeal arestat şi ucis de comunişti pentru motive inventate. Locul unde a fost îngropat, rămas secret

 

Strănepotul Regelui Mihai, botezat la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Invitaţi din ţară şi străinătate VIDEO

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite