ALBA Ţeparul imobiliar Marius Alexa condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul firmei Meridian Construct
Sediul firmei Meridian Construct

Controversatul om de afaceri Marius Alexa, patronul firmei Meridian Construct SRL, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia la 2 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală.

Marius Alexa (37 ani) a fost condamnat joi, 25 octombrie 2012, la pedeapsa de 2 ani de închisoare în regim de detenţie în dosarul de evaziune fiscală privind societatea Meridian Construct SRL. Judecătorii au admis şi acţiunea civilă formulată în cauză de DGFP Alba pentru suma de 125.000 de lei. Bărbatul este plecat de mai multă vreme din ţară şi se presupune că se află în Dubai.

Sentinţa este printre puţinele aplicate în ultimii ani, cu executare, într-un dosar de evaziune fiscală. De obicei judecătorii condamnă inculpaţii la pedepse cu suspendare şi impun condiţia recuperării sumelor de bani datorate la bugetul de stat.

Marius Alexa a mai fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare şi în dosarul de evaziune fiscală privind societatea Impact Construct SRL Alba Iulia. În acelaşi dosar mai trebuie să plătească suma de aproximativ 200.000 de lei către Direcţia de Finanţe Publice Alba. Sentinţa a fost pronunţată marţi, 23 octombrie 2012. Ambele firme sunt în prezent în procedură de faliment. Lichidatorii încearcă să vândă bunurile societăţilor comerciale pentru a putea recupera din datorii.

Omul de afaceri are o condamnare de 10 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Şi această cauză este în recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Bărbatul mai trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 364.321 lei şi 449.296 euro către 11 familii şi o societate comercială. Alexa a construit prin intermediul firmei Meridian Construct SRL Alba Iulia un cartier cu 18 locuinţe. Mai mulţi cumpărători au fost înşelaţi şi au trebuit să plătească în unele cazuri casele la preţuri duble. Afaceristul a formulat apel care se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.

Comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia:

"Joi, 25.10.2012, Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul inculpatului ALEXA MARIUS VALERIAN administrator al SC Meridian Construct SRL şi a menţinut sentinţa Judecătoriei Alba Iulia din 02.05.2012 prin care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

Judecătoria Alba Iulia a hotărât condamnarea inculpatului ALEXA MARIUS VALERIAN la pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă şi interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia de administrator.

Judecătoria Alba Iulia a admis în parte acţiunea civilă formulată în cauză de Ministerul Finanţelor Publice, ANAF-DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE ALBA, AFP Alba şi a obligat pe inculpatul ALEXA MARIUS VALERIAN în solidar cu partea responsabilă civilmente SC MERIDIAN CONSTRUCT SRL, prin lichidator judiciar SP EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL, să plătească acestei părţi civile suma de 125.387 lei cu titlu de despăgubiri civile. Hotărârea instanţei este definitivă iar Curtea de Apel Alba Iulia va putea face publice considerentele care au stat la baza acestei decizii de îndată ce hotărârea va fi motivată

 Într-un alt dosar în care acelaşi inculpat a fost judecat tot pentru săvârşirea infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă însă, în calitate de administrator al SC Impact Construct SRL, Curtea de Apel Alba Iulia a respins în 23.10.2012 ca nefondat recursul inculpatului, menţinând sentinţa Judecătoriei Alba Iulia din 03.04.2012 de condamnare la 3 ani închisoare şi interzicerea unor drepturi, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de 5 ani.

În acest dosar inculpatul a fost obligat în solidar cu partea responsabilă civilmente SC IMPACT CONSTRUCT SRL ALBA IULIA, prin administrator judiciar provizoriu LICHIDARE PATRIMONIU IPURL, să plătească către Ministerul Finanţelor Publice, ANAF-DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE ALBA suma de 206.152 lei cu titlu de despăgubiri civile. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia din 23.10.2012 este definitivă".

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite