Alba: Hidrocentrală de 18 milioane de euro în Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna Bistra din Munţii Apuseni se va construi prima centrală hidroenergetică de mică putere, privată din România. Firma Casito Transimpex SRL Peştişu Mic, judeţul Hunedoara, a obţinut toate autorizaţiile şi urmează să demareze investiţia, la începutul lunii iulie.

Valoarea lucrărilor este estimată la 18 milioane euro. Proiectul prevede construirea a două baraje, la altitudini diferite. Centrala va avea o putere instalată de 7,3 MW.

„Este pentru prima dată după 1989 când se pun bazele unei asemenea construcţii hidroenergetice, în sistem privat. Acest fapt marchează sfârşitul unui lung drum birocratic început în urmă cu aproape patru ani de zile. A fost şi un efort financiar însemnat, necesar pentru cumpărarea unor terenuri, cât şi pentru o mulţime de avize-acorduri-autorizaţii ce au la bază multe de studii de specialitate“, a spus Petrică Toma, administratorul firmei Casito Transimpex SRL.

image

Centrala va avea două baraje amplasate la altitudini diferite, unul la 675 metri, iar celălalt la 858 metri. Vor fi construite de fapt două microhidrocentrale, care vor funcţiona cu apa din cele două baraje.

Bani la bugetul local

Investiţia este binevenită pentru comuna Bistra care are 5.140 de locuitori şi un număr de 435 de şomeri. Neoficial numărul persoanelor fără un loc de muncă este dublu. „În comună avem aproximativ 850 de persoane care nu lucrează“, a afirmat Traian Gligor, primarul comunei Bistra. Acesta a făcut tot posibilul pentru a facilita această investiţie care în opinia sa va aduce multe beneficii comnei.

image

„Va crea locuri de muncă, mai multe pe perioada execuţiei, mai puţine pe perioada exploatării, va aduce bani la bugetul local şi aici vorbim în primul rând de impozitul pe clădiri care nu va fi mic din moment ce valoarea investiţiei este de 18 miniloane de euro. Nu în ultimul rând va dezvolta turismul în zonă“, a precizat edilul din Bistra. Bugetul consistent al Primăriei, îi va permite acesteia, să aloce sume mai mari de bani pentru acţiuni cu caracter socio-cultural.

„Cu banii rezultaţi vom veni în sprijinul unor familii nevoiaşe, vom construi edificii de cultură şi sănătate şi vom promova tradiţiile locale“, a afirmat primarul. Totodată comuna şi alte localităţi din jur vor fi alimentate cu apă potabilă odată cu punerea în funcţiune a centralei. Hidorecentrala de mică putere va fi construită pe Valea Mare, unul dintre cei mai importanţi afluenţi ai Arieşului. „Este un afluent mare şi are un debit constant de apă. Un plus în alegerea locaţiei l-a reprezentat şi accesul auto“, a spus primarul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite