Alba: Flaviu Mîrza joacă dansuri de pe Arieş, Someş şi Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flaviu Mîrza este unul dintre tinerii care are dansul în sânge, şi nu dansul modern, ci cel popular, tradiţional. Tânărul face parte din grupul de dansuri al Ansablului Centrului cultural „Augustin Bena“ din Alba Iulia.

Profil
Născut la: 22 februarie 1991, Mihalţ, Alba
Studii: student anul I la Marketing
Familie: un frate mai mare

Copilărind la sat, locul în care valorile strămoşeşti se păstrează din generaţie în generaţie, a luat contact cu dansul popular la o vârstă fragedă.

Dansator la „Banu Mihalcea“

Dragostea pentru joc i-a fost insuflată de mama sa, care îl ducea cu ea la repetiţiile ansamblului „Banu Mihalcea“. „Pe la vârsta de 12 ani, mama mă lua cu ea la repetiţiile ansamblului. Ea era şi interpretă şi dansatoare.

În primă fază eram fascinat de felul în care se mişcau dansatorii de la noi de la Mihalţ, iar apoi, după vreo trei ani, l-am rugat pe un băiat din trupă să mă înveţe şi pe mine câţiva paşi“, povesteşte Flaviu Mîrza.

image

Acesta îşi aminteşte că doar în trei zile a învăţat mişcările elementare, dar şi figuri din dansul ţărănesc „Haidău“. „Haidăul este singurul dans cu bătaie pe mâna stângă. Este un dans fecioresc, cu mişcare moderată şi se execută după melodie. Am învăţat apoi Învârtita şi Haţegana“, a precizat Flaviu.

Pregătit de învăţătoarea Elena Muntean, a fost inclus în formaţia de copii a ansamblului, iar în anul 2006 a participat împreună cu trupa din Mihalţ la spectacolul „Cultură pentru cultură“ din comuna Râmeţ. A fost prima apariţei pe scenă ca şi dansator profesionist.

„Am avut foarte mari emoţii pe scenă, a fost şi prima dată când m-am încurcat în paşi. Din păcate ansamblul de la Mihalţ s-a destrămat în 2008“, a spus dansatorul.

Ştie dansuri din zone diferite ale ţării

Flaviu Mîrza nu a renunţat la pasiunea sa pentru dansul popular. Din iniţiativă proprie s-a prezentat la Centrul cultural „Augustin Bena“ din Alba Iulia.

image

Port tradiţional din zona Someşului.

„Am dat o probă, am prezentat jocurile pe care le ştiam şi am fost acceptat în trupade dansuri, coordonată de Ioan Lupşe, Tot în 2008 am susţinut un concurs pentru ocuparea unui loc în grupul de dansatori ai ansamblului“, a spus tânărul.

Flaviu ştie dansuri specifice pentru zona Arieşului, Someşului şi Mureşului. „Fiecare suită de dansuri are un constum aparte. Spre exemplu, pentru Valea Arieşului este specific portul popular alb-negru, în timp ce pentru Someş este particular un costum popular cu brâu, o vestă cu foarte mulţi ciucuri coloraţi şi o pălărie cu ornamente şi pană de fazan“, a precizat dansatorul de la „Augustin Bena“.

Împreună cu ansamblul a luat parte la spectacole în toată ţara. Partenera sa de dans este Andra Oargă. Alături de colegii, participă la repetiţii de trei ori pe săptămână, timp de patru ore. „Când îţi place ceea ce faci, te dedici într-u totul acestei pasiuni. Suntem un colectiv unit, suntem ca şi o familie“, a conchis Flaviu Mîrza.

Ce planuri de viitor ai?
F.M.:
„Vreau să-mi finalizez studiile, urmez cursuri de marketing în cadrul Facultăţii de Ştiinţe la Universitatea «1 Decembrie 1918». Cred mă voi îndrepta spre o carieră de instructor de dansuri populare. Îmi doresc ca şi alţi tineri, dar şi copiii, să înveţe să iubească dansurile şi muzica populară. E păcat să lăsăm uitării aceste tradiţii. Orice alt loc de muncă voi avea, va trebui să-mi permită să acord timp şi dansurilor“.

Cum văd colegii tăi pasiunea pentru dansuri?
F.M.: 
„De fiecare dată când avem spectacol în Alba Iulia vin şi asistă la eveniment, mă încurajează. Mai mult, mă invită la toate petrecerile. Dacă atmosfera permite, le mai arăt şi câte un dans popular. Mă consideră sufletul petrecerii, iar acest lucru mă bucură enorm. Îmi face plăcere să împart buna dispoziţie cu cei din jurul meu“.
 
Ce-i place: „Îmi place muzica populară. Îmi place cum cântă Cătălin Haşa, Mariana Deac, Ionuţ Fulea, Daniel Rosalim. Ascult cu plăcere şi muzică lăutărească. De asemenea, îmi place să cânt la petrecerile karaoke. Îmi place mişcarea, sportul, în special fotbalul. Îmi place agitaţia, sunt o fire activă“.

Ce nu-i place: „Sunt puţine lucruri care să nu-mi placă. Printre acestea se numără minciuna şi oamenii care se folosesc de acest subterfugiu pentru a obţine anumite beneficii. Nu suport ţigările, împlicit nici fumatul pasiv. Nu mi se pare normal ca nefumătorii să fie obligaţi în spaţiile închise să înhaleze fum. Nu-mi place să mă trezesc dimineaţa devreme“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite