ALBA Comuna Rimetea propusă pentru Patrimoniul UNESCO la „pachet“ cu un sat din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Rimetea din judeţul Alba a fost inclusă de Ministerul Culturii pe lista propunerilor pe care le are România pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Comuna apare cu data de înscriere 1 februarie 2012. Comuna din judeţul Alba a fost propusă împreună cu o localitate din Ungaria, aflată deja în Patrimoniul Mondial.

Rimetea este singura propunere a României din 2004, când a fost inclus pe listă centrul istoric al oraşului Sibiu. Includerea comunei Rimetea pe lista propunerilor a devenit posibilă ca urmare a demersurilor iniţiate de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care a semnat un acord cu ministrul Culturii din Ungaria. A contat şi faptul că peste 90 la sută din cei 1.127 de locuitori ai comunei sunt etnici maghiari.

Nominalizare transfrontalieră

Propunerea comunei Rimetea s-a făcut la „pachet“ cu localitatea Hollókő, aflată la 92 de kilometri de Budapesta, care este pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1987. „Patrimoniul arhitectural din Rimetea este propus pentru a fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial ca o fază de nominalizare transfrontalieră superioară Patrimoniului arhitectural din satul Hollókő sub o nouă denumire: «Vechile sate Hollókő şi Rimetea şi împrejurimile acestora»“, se afirmă în prezentarea propunerii pe site-ul UNESCO.

image

Artificiul de a extinde un obiectiv aflat deja pe listă cu un altul, sub o denumire nouă, poate da o şansă în plus comunei Rimetea. Propunerea comună a fost determinată de similitudinile care există între cele două localităţi, chiar dacă se află în ţări diferite. „Hollókő și Rimetea constituie exemple excepționale ale unor așezări umane conservate, reprezentative pentru o cultură care a devenit vulnerabilă sub impactul schimbărilor. Aceste sate, care s-au dezvoltat în principal pe parcursul secolelor 17 și 18, sunt exemple vii ale vieții rurale dinaintea revoluției agricole din secolul 20. Clădirile albe, străzile ordonate, aranjarea parcelelor de pământ, hambarele, prezența unor ruine de castele medievale și multe aspecte ale istoriei le leagă prin fire invizibile“, se mai afirmă în prezentarea de pe site.

Decizie finală în 2013

Primarul din Rimetea, Franscis Szocs, crede că într-un interval de 1 an şi jumătate Rimetea va fi pe lista oficială UNESCO. „Am început demersurile încă din anul 1996. Am ales varianta de a candida împreună cu localitatea din Ungaria, care este deja în UNESCO, pentru a ajunge şi noi mai repede în Patrimoniul Mondial. Aşteptăm o comisie din Franţa şi Belgia şi apoi se va lua decizia finală“, a afirmat Francisc Szocs. Comuna este format din două sate: Rimetea şi Colţeşti. În Rimetea ocupaţia pricipală este turismul, iar în Colţeşti agricultura. Comuna are aproximativ 80 de pensiuni.

image

Piatra Secuiului străjuieşte Rimetea în Depresiunea Trascăului

Zeci de mii de turişti vizitează în fiecare an micuţa localitate din Depresiunea Trascăului. Rimetea şochează plăcut prin peisajul natural neatins de mâna omului şi prin casele zugravite toate în alb cu ferestre verzi, aşa cum au fost construite la începutul secolului trecut.O stare de lucruri care a determinat Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice să desemneze oficial comuna, în 2000, drept „Zonă arhitecturală şi urbană protejată“. În 1999, comuna a fost distinsă cu premiul „Europa Nostra“ al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. De asemenea, în 2012, Rimetea a fost inclusă pe lista „celor mai frumoase sate din România“.

image

Cetatea din Colţeşti

Rimetea (Torockó în limba maghiară) se adaugă astfel celor 13 propuneri mai vechi care aşteaptă un verdict din partea UNESCO pentru a fi incluse în lista Patrimoniului Mondial. Primele 12 se află pe lista de propuneri încă din anul 1991. Printre acestea se regăseşte un alt obiectiv important din judeţul Alba, Cetatea Vauban din Alba Iulia. În prezent, pe lista patrimoniului UNESCO sunt două monumente din Alba: Cetatea ţărănească de la Câlnic şi Cetatea dacică de la Căpâlna.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite