Alba a exportat în 2014 lemn şi cherestea de 540 milioane de euro, peste un sfert din suma totală la nivel naţional
0Judeţul Alba este de departe cel mai mare exportator de lemn din România. Potrivit datelor oficiale transmise de Institutul Naţional de Statistică în perioada ianuarie 2014 – ianuarie 2015 din Aba s-a exportat lemn brut şi cherestea în valoare de 540 milioane de euro.
Explicaţia acestei situaţii este simplă: la Sebeş îşi desfăşoară activitatea cea mai mare fabrică Holtzindustrie Schweighofer din România, care a avut o cifră de afaceri ce a depăşit 450 de milioane de euro (circa 2 miliarde de lei). Pe locul doi în această statistică se află judeţul Suceava cu o valoare a exportului de circa 236 milioane de euro. Şi în acest judeţ, la Rădăuţi, se află o fabrică de cherestea Holtzindustrie Schweighofer.
Clasamentul este urmat de Bucureşti cu o valoare de 205 milioane de euro, Braşov cu 175 milioane de euro şi Mureş cu un export cifrat la 101 milioane de euro. Restul judeţelor sunt plasate sub valoarea de 100 de milioane de euro, pe ultimul loc situându-se Tulcea, judeţ din care s-a exportat lemn şi cherestea în valoare de 467.000 de euro. În total, exporturile României de lemn şi cherestea în 2014 s-au situat la valoare de 2 miliarde de euro. Judeţul Alba are o contribuţie de peste 25 la sută la această sumă.
Statistica exportului de lemn pe judeţe. Foto: hotnews.ro
Fabrica Holtzindustrie din Sebeş a fost inaugurată în 2002, iar ulterior a înregistrat extinderi importante. Valoarea totală a investiţiei ajunge la 250 milioane de euro. Pe această platformă industrială lucrează peste 1.800 de angajaţi. Compania a avut în 2014 un profit brut de aproximativ 75 de milioane de euro.
”Anual 1.2 milioane m³ de cherestea – adică 71% din producţia totală de cherestea – este prelucrată superior în fabricile Schweighofer. Compania nu doar prelucrează lemn românesc dar de asemenea importă 1.2 milioane de metri cubi de buştean pe an (2015; corespunde unei treimi din consumul total de lemn ) din străinătate şi îi prelucrează în România”, susţinea reprezentanţii companiei austriece la sfârşitul anului 2014.
Holtzindustrie Schweighofer este de câtvea luni în centrul unui scandal naţional provocat de dezbaterile şi adoptarea Codului Silvic, respectiv de defrişările ilegale de păduri. Reprezentanţii companiei s-au opus adoptării noului Cod Silvic. În final, legea a fost promulgată de preşedintele României în varianta promovată de Guvern.