Zece bebeluşi din Bucureşti au ajuns la spital, din cauza unui vaccin antituberculos importat din Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internaţi, pe 21 noiembrie, la Institutul "Marius Nasta" din Capitală. La acelaşi spital, în perioada martie - noiembrie, au fost trataţi, din acelaşi motiv, alţi 50 de copii, a informat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci.

"Reacţiile adverse apar după câteva luni, poate chiar cinci luni. Acum, sunt internaţi zece bebeluşi cu reacţii adverse grave. Ei au între două şi patru luni", a spus medicul de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta". Murgoci a precizat că bebeluşii au fost operaţi, iar, în prezent, se află sub tratament. "Micuţii au TBC ganglionar. Ganglionii umflaţi sunt în zona axială şi claviculară, cu abces. Au fost operaţi, le-a fost scos puroiul, iar acum iau tratament cu antitubercolitice", a explicat medicul.

Peste 200.000 de copii, vaccinaţi cu produsul danez

Numai în spitalul bucureştean au fost trataţi, anul acesta, 50 de copii cu reacţii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca. Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez. Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, pe 16 noiembrie, că au fost semnalate reacţii adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, fiind înregistrate 115 cazuri, situaţia urmând să fie analizată de o comisie desemnată în acest sens, pentru a vedea dacă acestea se înscriu în limitele stabilite de OMS.

Ministerul Sănătăţii va analiza toate reacţiile adverse

"O comisie a Ministerului Sănătăţii va analiza toate reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca ce au fost raportate. Va fi o analiză detaliată a acestor reacţii adverse, pentru a vedea dacă se încadrează în limitele normale sau le depăşesc. Institutul Naţional de Sănătate Publică România are înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse. Dintre acestea 79,1 sunt reacţii locale", a spus Arafat.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata estimată de reacţii adverse severe la BCG este de unu la mie. România are, în perioada 2011 - 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franţa, de 0,6 la mie, a precizat Raed Arafat.


 

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite