Tulburarea depresivă, un inamic extrem de periculos. Psiholog clinician: ,,Depresia nu este privită cu seriozitate”

0
Publicat:

În ultimii ani, medicii au constatat că se tot mai mulţi români se confruntă cu probleme serioase de ordin psihologic. Astfel, una dintre afecţiunile care îşi face simţită prezenţa la foarte multe persoane este depresia.

Depresia poate fi distructivă SURSĂ FOTO doc.ro
Depresia poate fi distructivă SURSĂ FOTO doc.ro

De multe ori nebăgată în seamă şi trecută cu vederea, depresia este un real pericol pentru oamenii care se confruntă cu ea. Chiar dacă se vorbeşte tot mai des despre această tulburare afectivă, foarte multe persoane nu reuşesc să îşi dea seama că se confruntă cu o reală problemă, ce necesită ajutor de specialitate.

Cum îţi dai seama că eşti în depresie

Când vine vorba despre depresie, specialiştii susţin că există anumite simptome care pot să conducă la acest diagnostic. Astfel, în viaţa unei persoane care prezintă această tulburare vor apărea anumite schimbări comportamentale. De la lipsa somnului, a poftei de mâncare şi pâne la gândurile negre, toate sunt semne care pot indica eventualele probleme.

,,O persoană care suferă de depresie trebuie să ţină cont de anumite simptome. În primul rând, este vorba despre pierderea interesului şi a plăcerii faţă de activităţile care erau, în mod obişnuit, plăcute. Totodată, putem vorbi despre energie scăzută sau dificultăţi de concentrare. Persoanele care sunt în depresie, de multe ori se simt lipsite de valoare, fără speranţă, au gânduri suicidare sau ideaţie suicidară sau chiar tentative de suicid şi acte de autovătămare. Printre semnele depresiei se numără şi insomnia sau somnolenţa excesivă. Totodată, poate apărea fie lipsa poftei de mâncare sau extrema acesteia, mâncatul excesiv. Un alt aspect de care trebuie să ţinem cont este reducerea stimei de sine şi o viziune tristă şi pesimistă asupra viitorului”, precizează Ana-Maria Mădălina Nistor, psiholog clinician.

Când trebuie să soliciţi ajutorul specialiştilor

Conform specialiştilor, este foarte important ca persoanele care prezintă aceste simptome să solicite ajutor. Astfel, există diferite metode care pot ajuta o persoană ce prezintă tulburare depresivă.

,,Este foarte important ca o persoană cu tulburare depresivă să apeleze la ajutorul specialiştilor. Această persoană are nevoie de psihoterapie, care este făcută de către un psihoterapeut. Totodată, poate fi necesară şi medicamentaţia, care este oferită de către medicul psihiatru. Este indicat ca persoana să lectureze materiale pentru autoajutorare, să facă sport, să aibă suport social şi familial, pentru că aceste lucruri joacă un rol foarte important în tratarea acestei tulburări. Totodată, trebuie să existe o igienă a somnului corespunzătoare şi să se concentreze asupra activităţilor plăcute”, adaugă psihologul clinician.

Depresia, o tulburare care este încă tratată cu superficialitate

Chiar dacă această tulburare poate conduce la adevărate tragedii, specialiştii susţin că, de multe ori, ea nu este luată în serios. Totodată, s-a sesizat o creştere atunci când vine vorba despre numărul de cazuri înregistrate. În aceste condiţii, o dacă persoana ce prezintă depresie nu solicită ajutor, pot apărea consecinţe grave, precum suicidul.

,,În mometul de faţă, cel puţin la nivelul României, tulburarea depresivă nu este conştientizată şi privită cu seriozitate de cei mai mulţi dintre noi. Astfel, numărul cazurilor este într-o continuă creştere iar nedepistarea timpurie a acestei probleme poate conduce la adevărate tragedii”, încheie psihologul clinician Ana-Maria Mădălina Nistor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite