Ce şanse are în România un copil cu autism. Terapia care poate face minuni

0
Publicat:

În ultimii ani, tulburarea de spectru autist sau autismul, cum este cunoscută în rândul populaţiei, a ajuns o problemă despre care se vorbeşte tot mai mult. Fiind vorba despre o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului, aceasta afectează atât capacitatea de a comunica și de a interacţiona, cât şi comportamentul. Deşi la aspect copiii cu autism nu se deosebesc de ceilalţi, există anumite lucruri care îi diferenţiază.

Autismul, boala care sperie mulți părinți FOTO Pixabay
Autismul, boala care sperie mulți părinți FOTO Pixabay

În ultimii ani, tulburarea de spectru autist sau autismul, cum este cunoscută în rândul populaţiei, este o problemă despre care se vorbeşte tot mai mult. Fiind vorba despre o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului, aceasta afectează atât capacitatea de a comunica, de a interacţiona, cât şi comportamentul. Deşi la aspect copiii cu autism nu se deosebesc de ceilalţi, există anumite lucruri care îi diferenţiază.

Astfel, susţin specialiştii, un copil cu autism comunică, învaţă şi interacţionează în moduri diferite faţă de ceilalţi. Potrivit Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor din Statele Unite, unul din 59 de copii are autism, această tulburare fiind de patru ori mai frecventă la băieţi. Totodată, fetele prezintă simptome mai puţin evidente în comparaţie cu aceştia, chiar dacă este vorba despre o afecţiune care îşi face simţită prezenţa pe tot parcursul vieţii.

Primele simptome care apar la un copil cu autism

Conform specialiştilor, există o serie de factori pe care părinţii trebuie să îi ia în considerare pentru ca, dacă este cazul, autismul să fie depistat cât mai repede.

,,Simptomele care pot fi observate cel mai uşor de către părinţi sunt faptul că un copil cu autism nu vorbeşte şi nu face contact vizual cu alte persoane. Acestea sunt lucrurile pe care le observă în general părinţii. Un copil cu autism nu se joacă adecvat cu jucăriile, nu are relaţii sociale cu alţi copii şi nu răspunde când este strigat pe nume. Majoritatea flutură mânuţele, ţopăie sau se învârt pe loc. De multe ori, părinţii au impresia că cei mici nu aud şi merg cu ei la ORL, dar este vorba despre autism, nu despre o problemă de auz”, a precizat Paula Marcu, psihopedagog special, preşedinte al Asociaţiei ,,Îţi arăt că pot”.

Mulţi copii duc o viaţă normală cu ajutorul terapiei

Conform medicilor, există şanse reale ca un copil cu autism să fie integrat în societate. Astfel, Terapia ABA ar fi cea mai potrivită pentru ca cei mici, care suferă de autism, să poată duce o viaţă normală.

,,Terapia ABA are cele mai bune rezultate. Vorbim despre un procentaj mare de copilaşi care au ajuns să fie integraţi şi să fie recuperaţi. Acest lucru diferă de vârsta la care copilul începe terapia. Dacă se începe la 2 ani, sunt şanse foarte mari de recuperare. ABA este o terapie prin care copilul învaţă cum să înveţe. Mai dificil este atunci când este vorba despre copii care prezintă şi alte afecţiuni, în afară de autism. Copilaşii cu autism pot intra foarte uşor în şcolile şi grădiniţele de masă. Uneori, acolo ajung copilaşi care nu pot face faţă, de aceea situaţia trebuie privită foarte clar. Cert este că avem copii integraţi care fac faţă cu brio, copii care au făcut terapie. Uneori mai apar şi cazuri în care copiii au probleme comportamentale şi au nevoie de cineva specializat care să-i însoţească”, psihopedagogul Paula Marcu.

Totodată, susţin specialiştii, este important ca părinţii să accepte cât mai repede situaţia în care se află copilul. Astfel, terapia poate începe cât mai devreme, iar şansele de recuperare sunt mult mai mari.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite