Români bolnavi de malarie: simptome, prevenție, tratament

0
Publicat:

În ultima lună, au fost înregistrate patru cazuri de malarie severă la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", în rândul unor cetățeni români care au călătorit în Zanzibar. Medicii ne recomandă să fim atenți la simptome și să prevenim boala.

Patru români bolnavi de malarie, în ultima lună - Foto Shutterstock
Patru români bolnavi de malarie, în ultima lună - Foto Shutterstock

În România, în ultimele 3 luni, au fost diagnosticate în total 11 cazuri de malarie la persoane care au călătorit „în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie)”, informează Ministerul Sănătății.

Până acum, nu s-au înregistrat decese din această cauză.

Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar, specia Anopheles, în zonele endemice.

Tratamentul este alcătuit din medicamente antimalarice, dar este foarte importantă și protecția împotriva înțepăturilor de țânțari. Ministerul Sănătății le recomandă turiștilor români, care se îndreaptă către zone tropicale, să aibă o discuție cu medicii înainte de a pleca la drum despre profilaxia împotriva malariei.

Patru cazuri de malarie severă

Și medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", alături de reprezentanții Societăţii Române de Boli Tropicale şi Medicina Călătoriei, le recomandă turiștilor români să se informeze despre profilaxia malariei, dar și a altor boli specifice atunci când merg în țări din zone endemice.

Specialiştii lansează un apel către publicul larg, subliniind importanţa informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinaţii turistice. La rândul lor, agențiile de turism sunt îndemnate să îndrume turiştii către cabinetele medicale specializate în boli infecţioase şi medicina călătoriei, pentru a obţine informaţiile medicale necesare înainte de plecarea în călătorie.

Pentru turiştii care călătoresc în destinaţii ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecţioase şi, dacă destinaţia o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât şi a altor afecţiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni", a declarat Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", potrivitsursei citate anterior.

Cei care se îmbolnăvesc de malarie pot avea simptome precum : febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree, precum şi alte manifestări. Diagnosticul se confirmă în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unităţi medicale specializate.

Este esenţial ca pacienţii să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de un diagnostic precis şi pentru a iniţia rapid tratamentul specific", precizează specialiştii.

În cazul în care se amână prezentarea la medic, boala poate fi extrem de periculoasă, putând duce și la deces, avertizează medicii.

Recomandări pentru evitarea bolilor transmise de țânțari

Pentru a preveni îmbolnăvirile, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă

  1. Evitarea expunerii la înțepaturi de țânțar între apusul de soare și zorii zilei când țânțarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și sosete în aceasta perioada,
  2. Utilizarea de substanțe repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului.
  3. Evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre.
  4. Utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit.
  5. Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide.
  6. Utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucreză noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.
  7. Eliminarea apei stagnate prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite