Vaccinarea anti-COVID cu a treia doză ar urma să înceapă în octombrie. Fauci: A treia doză mai devreme de 8 luni ar putea avea efect nedorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administrarea celei de-a treia doze va începe cu personalul medical şi persoanele din categorii vulnerabile Foto: Shutterstock
Administrarea celei de-a treia doze va începe cu personalul medical şi persoanele din categorii vulnerabile Foto: Shutterstock

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să demareze în România cel mai târziu la începutul lunii octombrie, a anunţat medicul Valeriu Gheorghiţă. Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că, cel mai probabil, cei care s-au vaccinat cu Astra Zeneca vor face a treia doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager

Vaccinarea cu a treia doză ar urma să înceapă în octombrie Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să demareze în România cel mai târziu la începutul lunii octombrie, a anunţat medicul Valeriu Gheorghiţă. Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că, cel mai probabil, cei care s-au vaccinat cu Astra Zeneca vor face a treia doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager „Dacă Agenţia Europeană a Medicamentului face această recomandare la început de septembrie, aşa cum noi estimăm, cel mai târziu la începutul lunii octombrie vom putea demara această etapă de administrare a celei de-a treia doze”, a anunţat doctorul militar Valeriu Gheorghiţă. 

Oamenii se vor putea programa prin platforma de vaccinare, cum au făcut la primele doze, fie vor putea merge direct la centrele de vaccinare. Condiţia este să fi trecut cel puţin 6 luni de la a doua doză şi să nu fi trecut prin COVID, deoarece se consideră că anticorpii celor vaccinaţi şi care au trecut prin boală le oferă o protecţie imunitară suficientă. 

Administrarea celei de-a treia doze va începe cu personalul medical şi persoanele din categorii vulnerabile. Apoi vor fi eligibili şi cei din alte categorii. „Ne-am gândit să trimitem SMS pentru a încerca să îi aducem la vaccinare mai repede pe cei care sunt vulnerabili, cei care sunt în evidenţă cu boli cronice. Vom discuta cu colegii de la STS, sunt date care în momentul acesta sunt în analiză”, a mai arătat medicul. 

Prioritatea rămâne vaccinarea cât mai multor persoane cu prima schemă, a precizat însă Gheorghiţă. „Cei care se vor prezenta la centrele de vaccinare şi care nu au făcut nicio doză vor avea prioritate”, a spus Gheorghiţă. 

El a precizat însă că sunt doze suficiente pentru ambele categorii. 

„Aşteptăm o recomandare pentru cei care au făcut prima schemă cu vaccin cu vector viral, foarte probabil cei care au făcut prima schemă cu Astra Zeneca vor primi un vaccin pe bază de ARN mesager la doza a treia”, a spus Gheorghiţă. 

Fauci: A treia doză mai devreme de 8 luni ar putea avea efect nedorit 

La rândul lui, doctorul Anthony Fauci, expert american în boli infecţioase şi cel ghidează răspunsul naţional la criza provocată de COVID-19, a declarat că oamenii ar trebui să fie înţelepţi şi să dea sistemului imunitar o şansă să se „maturizeze” înainte de a se grăbi să facă doza suplimentară de vaccin anti-COVID. 

Oficialii din sănătate şi experţii medicali americani au spus că cei mai mulţi americani eligibili spre a fi vaccinaţi anti-COVID ar trebui să primească o doză suplimentară la opt luni după cea de-a doua doză. Administrarea celei de-a treia doze, în cazul vaccinurilor dezvoltate de Pfizer şi Moderna, este programată să înceapă pe 20 septembrie. 

30.000 de copii cu vârste între 12 şi 15 ani, vaccinaţi 

Între timp, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că şcolile vor rămâne deschise până la rata de infectare de 6 la mie. În cazul în care acest prag va fi depăşit, apar mai multe condiţii, care sunt stabilite în funcţie de vârstă sau de specificul activităţii. Demnitarul a dat asigurări că masca va fi obligatorie în continuare în unităţile de învăţământ, indiferent dacă elevii sunt sau nu vaccinaţi. În acelaşi timp, rămân obligatorii respectarea distanţării sociale adecvate, normele de igienă şi aerisirea sălilor de curs. 

Referitor la posibilitatea testării pentru COVID-19, de două ori pe săptămână, a profesorilor şi elevilor şi în România, cum se întâmplă în alte ţări precum Scoţia şi Anglia, ministrul Educaţiei a reamintit că testarea în şcoli a fost limitată de faptul că era necesar acordul prealabil al părinţilor. „Vă reamintesc faptul că testarea a avut drept factor limitativ acordul părinţilor. Vom discuta inclusiv despre importanţa testării pentru a sensibiliza părinţii în a-şi da acordul pentru testare. Testarea nu a fost limitată de disponibilitatea testelor, nu a fost limitată nici din considerente financiare, ci doar de acordul părinţilor pentru testare, care a fost considerată invazivă. Vom discuta şi în ce măsură se pot omologa acele teste non-invazive despre care am discutat prea mult timp”, a conchis Cîmpeanu. 

Ministrul a mai precizat că 30.000 de copii cu vârste între 12 şi 15 ani (4%) şi 145.000 de tineri între 16 şi 19 ani (20%) sunt vaccinaţi împotriva COVID-19 până în prezent. Ministrul Educaţiei a mai spus că personalul din învăţământ este vaccinat în proporţie de peste 60%, mai mult decât dublul mediei naţionale. 

Ce spun părinţii 

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar a anunţat că va organiza un sondaj printre părinţi pentru a vedea cum este percepută decizia de mărire a pragului până la care se vor face cursuri fizic. 

„La prima vedere este un prag mult prea mare, dar noi vrem să ştim ce părere au părinţii. Vom avea 30.000-40.000 de răspunsuri, iar apoi vom vedea câţi sunt contra şi câţi sunt pentru modificarea acelui prag de infectare. Rezultatul îl vom înainta forurilor de decizie, pentru că noi, ca federaţie, dialogăm cu Ministerul Educaţiei. Repet, eu spun că este un prag mare, dar va conta ce decide marea masă a părinţilor. Oricum, ca federaţie, vom solicita Ministerului Educaţiei o notă de fundamentare pentru acestă decizie, o părere a experţilor din care să reiasă că mărirea pragului nu este periculoasă din punct de vedere epidemiologic”, a declarat, pentru „Adevărul”, Iulian Cristache, preşedintele  Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar. ZOOM 

Care vor fi cele mai sigure şcoli 

Profesorul Alexandru Rafila consideră că unităţile de învăţământ în care copiii se vor afla în siguranţă vor fi cele în care părinţii copiilor sunt vaccinaţi anti-COVID. „Dacă majoritatea părinţilor şi adulţilor cu care trăieşte împreună copilul sunt vaccinaţi, riscul de transmitere în şcoală, posibilitatea de transmitere în şcoală, va fi foarte, foarte mic”, afirmă reprezentantul României la OMS. 

Creştere cu peste 200% a cazurilor de îmbolnăvire la persoanele sub 40 de ani 

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că statisticile din săptămâna precedentă arată că peste 82% dintre testele pozitive şi peste 93% din decesele cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2 s-au înregistrat la persoane nevaccinate. Totodată, se remarcă o creştere de peste 200% a cazurilor de îmbolnăvire la persoane cu vârste mai mici de 40 de ani. 

„Pentru varianta Delta, care se răspândeşte foarte uşor la contacţi, este important să evităm evenimentele cu un număr foarte mare de persoane, atunci când vom avea o creştere a numărului de cazuri, să sperăm că situaţia epidemiologică este una favorabilă şi va permite organizarea acestor evenimente în condiţii cât mai sigure. De asemenea, este important să ne vaccinăm într-un număr cât mai mare, pentru că ceea ce am costatat noi în săptămâna precedentă: peste 82% dintre cei testaţi pozitiv sunt persoane nevaccinate şi peste 93% din decese au apărut la persoane, iarăşi, nevaccinate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă. În ceea ce priveşte grupele de vârstă, medicul a atras atenţia asupra faptului că se remarcă o creştere cu peste 200% a cazurilor de îmbolnăvire la persoanele cu vârste sub 40 de ani. 

„Din acest punct de vedere, persoanele tinere, în general, sunt persoanele care s-au vaccinat mai puţin şi interacţionează mai mult, se expun unui risc mai mare de îmbolnăvire şi în felul acesta circulaţia virusului este întreţinută şi amplificată”, a adăugat medicul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite