UPDATE Cod galben de ger, ninsori şi polei. De la ora 23.00, Capitala se află sub cod portocaliu de ninsori. Accident produs din cauza vremii în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O avertizare cod galben de ger, ninsori şi polei, care vizează, total sau parţial, 17 judeţe, a intrat în vigoare joi, la ora 15.00. De joi de la ora 23.00, 14 judeţe şi Capitala vor fi sub cod portocaliu, urmând a se înregistra ninsori abundente şi viscol.

UPDATE Intersecţiile şi zonele aglomerate din Capitală sunt următoarele:

- Şos. Bucureşti - Ploieşti – B-dul Aerogării (sensul de intrare în Bucureşti) 

- P-ta Victoriei

- Şos. Colentina

- P-ţa Arcul de Triumf

- Pod Basarab 

- B-dul G.Magheru

- Şos. Mihai Bravu

- B-dul I.C. Bratianu/B-dul Unirii

- B-dul Unirii/Splaiul Independentei

- B-dul I.C. Bratianu/Str. Coltei

- B-dul Dimitrie Cantemir/B-dul Marasesti

- Cal. 13 Septembrie/Str. Progresul

- Calea Rahovei

- B-dul Uverturii/Str. Virtuţii

- B-dul Iuliu Maniu

- Bd. Timisoara

UPDATE Un accident s-a produs pe Şoseaua Colentina din Capitală. O maşină a derapat şi a lovit două persoane. În zonă, tramvaiele sunt blocate pe sensul dinspre Fundeni către strada Doamna Ghica, transmite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. 

UPDATE Reprezentanţii ANM au declarat, joi, că până săptămâna viitoare vor fi temperaturi negative în aproape toată ţara, de până la -12 grade pe timpul nopţii în Transilvania şi Moldova. În Capitală vor fi în jur de -6 grade.

„Condiţiile privind intensificările de vânt vor amplifica şi senzaţia de frig, pentru că de mâine dimineaţă şi până duminică dimineaţă, valorile minime vor fi negative în aproape toată ţara, cu cele mai coborâte valori în depresiunile din estul Transilvaniei şi Moldova, până la -12 - -10 grade, inclusiv în Capitală -6 - -7 grade”, a declarat reprezentatul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) la comandamentul de vreme rea de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit meteorologilor, de joi de la ora 15.00, şi până vineri la ora 20.00, va fi cod galben de ger în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.

„Ninsorile vor fi în extindere dinspre sud-vest şi în intensificare, se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, iar temporar vântul va avea intensificări în medie cu 45…55 km/h, astfel că vor fi intervale de timp cu ninsoare viscolită şi spulberată”, anunţă meteorologii.

În sudul şi în estul Dobrogei precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

Potrivit meteorologilor, vremea se va menţine deosebit de rece până la sfârşitul săptămânii, cu precădere în jumătatea de sud-est, unde intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzaţia de frig.

De joi de la ora 23.00 şi până vineri la ora 15.00, 14 judeţe şi Capitala vor fi sub cod portocaliu care vizează ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută.

„În sudul Banatului şi al Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei ninsorile vor fi abundente, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50...60 km/h şi temporar 65...70 km/h, viscolind şi local troienind zăpada şi determinând diminuarea vizibilităţii”, mai spun meteorologii.

Pompierii, pregătiţi să intervină

Peste 3.300 pompieri cu 2.000 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase care vor intra in vigoare astăzi.

De asemenea, la nivelul IGSU şi unităţilor din zonele vizate de vremea severă pot fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele care sa asigurare intervenţia imediată.

Pentru răspunsul la misiunile de căutare-salvare a persoanelor, sunt pregătite 36 de autovehicule şenilate, 41 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), 33 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum şi autospeciale de intervenţie la incendii şi autospeciale SMURD. 

Totodată, au fost dislocate în zonele vizate echipaje cu autospeciale şi şenilate, după cum urmează: 

Grupări de sprijin formate din autospecială de tractare şi şenilată: 

• ISU Mureş → în zona de competenţă a ISU Argeş 

• ISU Mureş → în zona de competenţă a ISU Olt 

• USISU → în zona de competenţă a ISU Dâmboviţa

• ISU Galaţi → în zona de competenţă a ISU Tulcea (2 echipaje)

Grupări de sprijin formate din autofreză de zăpadă multifuncţională:

• ISU Iaşi → în zona de competenţă a ISU Tulcea 

• ISU Iaşi → în zona de competenţă a ISU Brăila 

• ISU Neamţ → în zona de competenţă a ISU Buzău 

*ISU Vâlcea şi ISU Dolj vor constitui echipaje în măsură să intervină, la ordin, în zonele de competenţă ale ISU Mehedinţi şi ISU Caraş-Severin.

Grupări de sprijin formate din autospecială de transport personal şi victime multiple: 

• ISU Constanţa → în zona de competenţă a ISU Brăila (Autospeciala va asigura, la nevoie, intervenţia şi în zona de competenţa a ISU Tulcea) 

• ISU Bucureşti-Ilfov → în zona de competenţa a ISU Dâmboviţa 

• ISU Timiş → în zona de competenţa a ISU Mehedinţi 

Ce măsuri iau direcţiile de sănătate publică 

Joi, a nivelul fiecărui judeţ s-a cerut evaluarea numărului bolnavilor care necesită transport în vederea efectuării dializei, catagrafierea, prin medicii de familie şi cu participarea asistenţilor comunitari, a bolnavilor cronici cu afecţiuni ce necesită monitorizare permanentă, a gravidelor cu risc şi a celor în ultimele două luni de sarcină, a copiilor cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă, persoane dependente fizic, vârstnici cu nevoi speciale.

„Pacienţii care necesită dializă vor fi transportaţi la nivelul unităţii la care fac dializă, iar după efectuarea procedurilor vor fi internaţi în spitalul în cadrul căruia funcţionează unitatea de dializă. Bolnavii cronici internaţi care necesită monitorizare permanentă nu vor fi externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo. Medicii de familie vor fi mobilizaţi acolo unde situaţia impune prezenţa acestora la cabinetele medicale în afara programului de lucru până la stabilizarea situaţiei meteo”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, direcţiile de sănătate publică vor evalua stocurile de medicamente şi materiale sanitare existente la nivelul spitalelor şi vor identifica nevoile pentru rezolvarea situaţiilor de urgenţă apărute în această perioadă.

„De asemenea, managerii serviciilor de ambulanţă judeţene răspund de dispunerea tuturor măsurilor necesare asigurării cu personal corespunzător în această perioadă (medici, asistenţi medicali, etc), identificarea căilor de acces care trebuie degajate cu prioritate (acces către spitale, cabinetele medicilor de familie, Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi orice alte unităţi sanitare), asigurarea degajării căilor de acces de la nivelul serviciului şi al substaţiilor din structura acestuia până la drumul principal”, se precizează în comunicat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite