UPDATE Avertizarea de Cod roşu de inundaţii emisă pentru nord-vestul ţării, prelungită. Unde şi pentru cât timp continuă ploile şi vremea urâtă

0
0
Cod roşu de inundaţii, emis de hidrologi FOTO Adevărul
Cod roşu de inundaţii, emis de hidrologi FOTO Adevărul

Hidrologii au prelungit Codul roşu de inundaţii, emis pentru râuri din trei judeţe din nordul-vestul ţării, avertizarea fiind valabilă până joi la ora 2.00. Ministerul de Interne a anunţat că 42 de locuinţe din şapte judeţe au fost afectate de inundaţii, iar şase şcoli şi o grădiniţă din judeţul Sălaj au fost închise.

UPDATE Până la ora 23.00, judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Vrancea se află sub Cod galben de vânt, fiind anunţate intensificări ale vântului ce vor atinge şi depăşi la rafală 55 - 60 de kilometri pe oră.

Judeţele Dolj şi Mehedinţi se află, până la ora 21.00, sub Cod galben de vânt. Specialiştii au precizat că intensificările vântului ar putea atinge la rafală 55 – 65 de kilometri pe oră.

Totodată, până la ora 20.30, judeţul Buzău, în zona localităţilor Rîmnicu Sărat, Podgoria, Rînicelu şi Boldu, se află sub Cod galben de ploi. Se vor semnal frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, grindină de dimensiuni mici si medii şi averse ce vor atinge 20-25 de litri pe metru pătrat.

UPDATE Judeţele Constanţa şi Dolj se află, până la ora 15.30, sub Cod galben de furtuni. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, grindina de mici dimensiuni, cantităţi de precipitaţii care vor atinge izolat 15 - 20 de litri pe metru pătrat.

UPDATE Vicepremierul pentru securitate naţională, ministrul de Interne Gabriel Oprea, a declarat miercuri, în cadrul unei videoconferinţe, că 42 de locuinţe din 18 localităţi din şapte judeţe au fost afectat de inundaţiile produse în ultimele ore.

„După ploile torenţiale şi viiturile care s-au produs astăzi, la acest moment înregistrăm următoarea situaţie: 18  localităţi din 7 judeţe – Bihor, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Cluj şi Suceava - sunt afectate de inundaţii. Ploile au inundat 42 de locuinţe şi 104 anexe gospodăreşti. Pentru a preveni situaţii de risc pentru populaţie, pe parcursul dimineţii au fost evacuate preventiv 42 de persoane din Sălaj, Maramureş şi Satu Mare”, a precizat Gabriel Oprea.

Acesta a ţinut să precizeze că, în urma acestor fenomene, nicio persoană nu a murit.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat că informarea de ploi se va ridica de la 18.00.

„Până diseară rămâne în vigoare informarea de ploi care se va ridica la ora 18.00. După părere noastră, chiar dacă la noapte vor mai fi ploi slabe, acestea nu vor fi semnificative”, a spus Sandu.

În cadrul videoconferinţei de la Ministerul de Interne, prefectul din Sălaj a declarat că au fost evacuate 29 de persoane din cinci localităţi, şase şcoli şi o grădiniţă au fost închise.

Codul roşu de inundaţii, prelungit

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit avertizarea de Cod Roşu de inundaţii, până pe 28 mai, ora 2.00, pentru râul Crasna sector aval confluenţă Zalău – judeţele Sălaj şi Satu Mare şi la nivel local pe râul Barcău, judeţul Sălaj.

De asemenea, până joi la ora 6.00, vor fi sub Cod Portocaliu de inundaţii afluenţii mici ai Someşului aferenţi sectorului aval s.h. Dej – judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare, afluenţii Someşului Mic (aval s.h. Cluj) - judeţul Cluj, Crasna bazin superior, amonte confluenţă Zalău – judeţul Sălaj, afluenţii Someşului Mare amonte s.h. Beclean şi bazinul superior al Someşului Mare amonte s.h. Rodna – judeţul Bistriţa Nasăud, Valea Roşie (afluent al Crişului Negru) – judeţul Bihor, Barcău –judeţele Sălaj şi Bihor.

Hidrologii au emis şi Cod galben de inundaţii, valabil până joi la ora 16.00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Tisa la intrarea în ţară (sector aferent s.h. Valea Vişeului), Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş - judeţele Maramureş şi Satu Mare, Someşul Mare– judeţul Bistriţa Năsăud, Someşul Mic – judeţele Bihor şi Cluj, Crişul Repede (amonte s.h. Vadu Crişului) – judeţele Cluj şi Bihor, Crişul Negru (afluenţi curs superior şi mijlociu) –judeţul Bihor.

image

Cod roşu de inundaţii, emis pentru trei judeţe

Anterior, INHGA emisese o avertizare Cod Roşu de inundaţii pentru bazinele Maja (judeţul Satu Mare şi Sălaj), Sălaj (judeţele Sălaj şi Maramureş) şi Bărsău (judeţul Maramureş), valabilă până la ora 14.00.

De asemenea, a fost emisă o avertizare Cod portocaliu pentru bazine hidrografice din judeţele Maramureş, Satu Mare, Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj, valabilă până la ora 14.00, iar mai multe râuri din judeţele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Mure sunt sub avertizare Cod Galben până la ora 23.00.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, Lucian Andrei Jacodi, a declarat, miercuri că nouă persoane din localitatea Surduc au fost evacuate din locuinţe, iar şcolile din Cheud şi Chieşd au fost închise, relatează Mediafax.

„Un număr de 31 de localităţi din judeţul Sălaj sunt afectate de inundaţii, în urma ploilor înregistrate în noaptea de marţi spre miercuri. Din cauza pericolului de inundare, au fost închise două şcoli din localităţile Cheud şi Chieşd, unde elevii nu merg miercuri la cursuri. De asemenea, au fost evacuate nouă persoane din localitatea Surduc”, a spus Jacodi.

Peste 800 de militari intervin în zonele afectate de inundaţii

În ultimele 24 de ore, echipajele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru evacuarea preventivă a 22 persoane din judeţul Sălaj, o persoană din Poiana Corbului, judeţul Satu Mare şi alta din judeţul Maramureş, aflate în pericol din cauza producerii unor viituri.

De asemenea, în două şcoli din judeţul Sălaj, localităţile Chieud şi Chieşd, au fost suspendate cursurile miercuri dimineaţă, ca măsură preventivă.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Interne, peste 800 de pompieri militari intervin în cele trei judeţe aflate sub avertizare Cod Roşu de inundaţii.

De asemenea, de la momentul avertizării meteo-hidrologice au fost activate grupele operative ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din cele trei judeţe aflate sub Cod Roşu şi s-a trecut la aplicarea măsurilor de ridicare a capacităţii operaţionale, arată MAI.

În localitatea Mireşul Mare din Maramureş se intervine cu o barcă a ISU pentru evacuarea a patru turişti aflaţi într-o rulotă, aceştia fiind surprinşi de o viitură.

Situaţiile deosebite care pot apărea sunt monitorizate la nivelul Centrului Naţional de Conducere a Intervenţiilor.

Informare de ploi, valabilă pentru jumătatea de nord a ţării

ANM a prelungit marţi, până miercuri ora 18.00, informarea de ploi însemnate cantitativ, Potrivit specialiştilor, va ploua în zona Carpaţilor Orientali, în Maramureş şi local în Transilvania şi Crişana, unde cantităţile de apă vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 - 40 de litri pe metru pătrat.

În restul teritoriului, vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică care se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibil căderi de grindină.

Miercuri dimineaţă, ANM a emis o avertizarea de Cod portocaliu valabilă, până la ora 12.00, pentru judeţele Sălaj, Satu Mare şi Maramureş. De asemenea, tot până la ora 12.00, judeţele Cluj şi Bistriţa Năsăud au fost sub Cod galben de ploi.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avertizare meteo: informare de ploi şi vânt, emisă pentru mai multe zone din ţară

România se află, până marţi seara, sub avertizare meteo de ploi şi vânt. Informarea va intra în vigoare luni, la ora 14.00, şi va expira marţi, la ora 20.00. De asemenea, hidrologii au emis o avertizare de Cod galben de inundaţii pentru râuri din judeţele Harghita şi Mureş.

Prognoza meteo pe două săptămâni: Vara debutează cu temperaturi ridicate stropite de ploi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza meteo pe două săptămâni (25 mai – 7 iunie). Specialiştii au precizat că în primele zile ale intervalului vremea se va răci, însă după 28 mai vremea se va încălzi, iar maximele vor urca până spre 30 de grade Celsius.

Prognoza meteo pe trei luni: vom avea parte de o vară caniculară şi secetoasă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pe trei luni, potrivit căreia vom avea parte de o vară caniculară, cu valori termice ce vor depăşi în unele zile 35 de grade. De asemenea, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi sub cele normale în majoritatea regiunilor.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite