UPDATE Autorităţi: În România nu a fost distribuit lapte praf infestat cu Salmonella. Sediile Lactalis de la noi, controlate de Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loturile de lapte praf ar fi ajuns şi în România FOTO Adevărul
Loturile de lapte praf ar fi ajuns şi în România FOTO Adevărul

În România nu a fost distribuit lapte praf infestat cu Salmonella. Anunţul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii şi de Autoritatea Naţional Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Totuşi, Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a mers în control la sediile companiei Lactalis şi va înmâna un raport final ministrului Florian Bodog până la sfârşitul acestei săptămâni.

„Inspectorii sanitari vor ajunge în Bucureşti şi la Suceava începând de azi. Vrem să vedem dacă mai există lapte praf din acele loturi”, a explicat, pentru „Adevărul”, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. 

Măsura a fost luată chiar dacă autorităţile române nu au fost notificare cu privire la loturile de lapte praf prin sistemul de alertă rapidă. Acelaşi lucru îl susţine şi ministrul Agriculturii, Petre Daea. 

„Am văzut informaţia, dar dacă era o problemă sistemul rapid de alertă intra automat în funcţiune şi atunci, în câteva minute, ştia Europa toată ce se întâmplă. Am luat legătura cu preşedintele ANSVSA (Autoritatea sanitară veterinară, n.r.) şi l-am rugat să ia legătura cu omologul din Franţa şi a făcut demersul necesar. Deocamdată nu există nicio problemă pentru Romania şi iată o dovadă în plus că trebuie să producem şi să mâncăm produsele noastre care cu siguranţă le cunoaştem şi le păstrăm în siguranţa deplină”, a spus ministrul Agriculturii. 

Cum recunoaştem infecţia cu Salmonella 

Salmonella stă la baza a 85.000 de infecţii în întreaga Uniune Europeană, în decursul unui an întreg. Deşi cifrele au mai scăzut, medicii atrag atenţia că toxiinfecţiile alimentare, una din consecinţele infecţiei cu Salmonella, nu sunt raportate întotdeauna.

„Toxiinfecţia alimentară scapă de multe ori neraportată pentru că lumea nu merge la spital pentru o simplă diaree. Din punct de vedere al toxiinfecţiilor, nu am putea spune că România se situează peste alte ţări europene. În perioada Paştelui, însă, e important să nu se consume foarte multe ouă, pentru că ele se găsesc oricum şi în aluatul de prăjituri şi în compoziţia de la drob, cantitatea, deşi nevăzută, este de fapt impresionantă”, a explicat şi medicul Corina Zugravu.

Simptome ca greaţă, vărsături, diaree şi stare generală alterată ar trebui să îi trimită pe pacienţi direct la camera de urgenţă, spun doctorii. Asta pentru că deşi în anumite situaţii infecţia poate fi tratată cu antibiotic, în cazurile grave se poate ajunge chiar şi la deces. 

7.000 de tone de lapte praf rechemate de producător

Producătorul francez este lider de piaţă în România după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact. Rechemarea vizează produsele exportate în Europa, Africa şi Asia, inclusiv către România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia şi Peru. 

În privinţa României este vorba de patru loturi de lapte praf:

  • CELI EXPERT 2 PROMAT 400G cu codurile 17C0012838, 17C0013046, 17C0013510 şi 17C0013605 care expiră în 24/05/2019, 04/07/2019, 29/09/2019 şi, respectiv, 13/10/2019.
  • CELI EXPERT 3 PROMAT 400G având codul 17C0013323 şi data de expirare 30/08/2019. Î
  • CELI HA ROUMANIE 400G, cod 17C0012637, dată de expirare 11/04/2019. 

Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării şi i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor şi să oprească vânzările şi exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franţei, din 15 februarie, a informat DGCCRF.

25 sugari infectaţi cu salmonella

În 3 decembrie autorităţile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, după ce 20 de sugari, toţi cu vârsta sub şase luni, au fost infectaţi cu bacteria salmonella.

Săptămâna trecută au fost raportate cinci noi cazuri de infecţie cu bacteria salmonella.

Purtătorul de cuvânt al Lactalis, Michel Nalet, a afirmat că produsele pot fi schimbate în farmacii sau supermarketuri şi a dat asigurări că orice bacteria salmonella este distrusă dacă se fierbe laptele două minute.

Oficialii francezi au precizat că intoxicaţia cu salmonella are loc la trei zile după consumul de produse infectate, scrie agerpres.ro. Simptomele sunt gastroenterită, însoţită de vărsături, diaree şi — în majoritatea cazurilor — febră. Părinţii ai căror copii au suferit astfel de simptome ar trebui să consulte un medic, a spus ministerul.

În România, Lactalis este lider de piaţă, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite