Un mare poet român, în pericol să fie dezgropat pentru că nu i s-au plătit taxele la cimitir. „Mormântul nu este întreținut”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mormântul de la Cimitirul „Eternitatea”, din Iași, unde este înmormântat omul de cultură Cezar Ivănescu, risca să fie evacuat din cauza neplății taxelor de la cimitir.

Mormântul lui Cezar Ivănescu din cimitirul Eternitatea Foto: Asociația Liga Albanezilor din România
Mormântul lui Cezar Ivănescu din cimitirul Eternitatea Foto: Asociația Liga Albanezilor din România

Clara Aruște, fiica adoptivă a marelui poet, a primit, pe 15 aprilie, o somație din partea Primăriei Municipiului Iași, prin care era anunțată că trebuie să ridice osemintele, din cauză că taxele nu au fost plătite din anul 2010.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, spune că totul a fost o confuzie și că osemintele nu vor fi evacuate.

A fost o confuzie de înregistrare de date, care nu cred că ne aparținea nouă, de aceea am și lăsat-o așa. (...) Din păcate, ceea ce am observat este că mormântul nu este întreținut, plăcile de marmură le-am găsit căzute. M-am dus cu administratorul de la cimitir și l-am rugat să le prindă la loc, pentru că e păcat. Totuși, e unul dintre cei mai prolifici scriitori de poezie, după Nichita Stănescu. Așa a fost considerat”, a declarat primarul Mihai Chirica, pentru BZI.

Poetul Cezar Ivănescu a decedat pe 24 aprilie 2008

Poetul Cezar Ivănescu s-a născut la 6 august 1941, la Bârlad. A debutat cu versuri în paginile revistei "Luceafărul" (1959), iar debutul editorial a avut loc cu volumul „Rod" (1968), pentru care a primit Marele Premiu al Festivalului Naţional de Poezie de la Iaşi. Din 1971 a început spectacole de muzică şi poezie, acompaniat de orchestra sa proprie, intitulată „Baaad", potrivit Agerpres.

Între 1974-1990 a fost redactor al revistei „Luceafărul", iar începând din 2000 a deţinut funcţia de director al Editurii „Junimea” din Iaşi. De asemenea, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Cezar Ivănescu a fost distins cu mai multe premii, printre care: Premiul de poezie „Mihai Eminescu" al Academiei Române (1983), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1992), Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu" pentru Opera Omnia pe anul 1999 (2000). De asemenea, în anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Comandor.

Cezar Ivănescu s-a stins din viaţă la 24 aprilie 2008, la Bucureşti.

În 15-17 aprilie 2008, cu doar o săptămână înaintea morții sale, a participat la Tirana, în prezența a numeroase personalități, la lansarea antologiei „Loję Dashurie” („Jeu dʼAmour”). Vizita se încheie cu propunerea ca scriitorul Cezar Ivănescu să fie nominalizat drept candidat al Albaniei la Premiul Nobel pentru literatură.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite