Tratament medicamentos pentru scăderea în greutate. Ce opțiuni sunt, când decide medicul să-l inițieze
0Să dai jos multe kilograme, într-un timp scurt și cu efort cât mai mic poate fi visul unei persoane cu exces ponderal important. Tratamentele apărute în ultimii ani pe piață pot avea acest efect, însă decizia de iniția tratamentul trebuie să revină medicului, după evaluarea riguroasă a situației fiecărui pacient în parte.

„Scăderea în greutate este un proces complex, influențat de factori genetici, metabolici și comportamentali. Pentru pacienții cu obezitate, strategia ideală include modificarea stilului de viață, dar uneori este necesar și un tratament medicamentos”, explică medicul primar diabet și boli de nutriție Anca Roman. Înainte de a fi prescris un tratament anti-obezitate sunt analizate istoricul medical și obiectivele pacientului, iar totul se completează cu investigații medicale.
Ce opțiuni de tratament există
Actualele opțiuni de tratament medicamentos includ trei soluții. Cele mai noi acționează asupra poftei de mâncare, scăzând apetitul. Totodată, acest tip de tratament - agoniști ai receptorilor GLP-1 – îmbunătățește controlul glicemic, fiind folosit și în diabetul zaharat de tip 2.
Alte două opțiuni, folosite în prezent din ce în ce mai rar, sunt: inhibitorii recaptării norepinefrinei și dopaminei, care ajută la reducerea aportului alimentar prin acțiune la nivelul sistemului nervos central și, respectiv, blocanții absorbției grăsimilor, care reduc absorbția lipidelor la nivel intestinal.
„Aceste terapii nu înlocuiesc un stil de viață sănătos, dar pot fi un real ajutor pentru pacienții eligibili. Orice tratament trebuie inițiat sub supravegherea unui specialist, cu monitorizare atentă”, explică dr. Roman.
Cum acționează medicamentele
Tratamentele nou-apărute pe piață sunt, practic, hormoni din clasele incretinelor, care se secretă la nivel intestinal și în mod normal, doar că sunt metabolizați foarte repede, având un timp de înjumătățire scurt la nivelul organismului. „Și atunci s-au făcut acești analogi care să aibă o acțiune prelungită și practic să scadă la nivel cerebral senzația de foame, să crească senzația de sațietate și să scadă în greutate. Încetinesc golirea gastrică, rămâne mâncarea mai mult în stomac și ne e mai puțin foame și la o perioadă mai mare, au și protecție cardiacă, au și protecție pe țesutul adipos”, explică medicul cum funcționează acest tratament.
Efectele sunt peste cele ale tratamentului Ozempic (medicamentul folosit pentru diabet, dar și pentru obezitate, și retras în cursul anului trecut de pe piața din România). „Ca efect, scăderea ponderală este asemănătoare cu chirurgia bariatrică”, precizează medicul Anca Roman.
Cu toate beneficiile pe care aceste tratamente le au, ele nu sunt recomandate din start pacienților care urmăresc scăderea în greutate. Medicul decide în funcție de gradul de obezitate și de comorbiditățile pacientului.
„Dacă este un pacient cu obezitate morbidă, cu diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemie, un accident vascular cerebral, inițiem mult mai repede medicația, adică în paralel cu regimul alimentar, ca să îl ajute un pic. Dacă este un pacient cu obezitate gradul I, încercăm, eu personal încerc, cu dietă inițial și vedem cu ce efecte. Dietă, sport, în funcție de comorbidități și de indicele de masă corporală”, adaugă medicul.
Pacientului i se explică exact scopul tratamentului, anume acela de a-l ajuta să obțină o scădere ponderală semnificativă, însă ideal este ca în timp medicația să fie retrasă treptat, urmând ca progresul obținut să fie menținut abordând un stil de viață sănătos. „Le spun: doar pentru că luăm tratament nu înseamnă că nu mai ținem vreodată regimul, sau că mâncăm ce vrem”, precizează dr. Roman.
Destul de mulți pacienți obțin o scădere ponderală semnificativă în baza deficitului caloric, însă de îndată ce revin la vechile obiceiuri, în absența tratamentului, kilogramele se adună.
„Sunt foarte mulți pacienți care au luat fără prescripție medicală”
Mirajului slăbitului rapid, fără efort, i-a condus pe mulți pacienți la decizii care îi puteau costa enorm. „Foarte mulți au luat fără prescripție medicală și au fost persoane care nu le-au tolerat, s-au simțit rău. Nu și-au făcut analizele, nu știau că au litiază biliară și au făcut colici biliare, pentru că tratamentul poate să precipite colicele biliare. Dar noi le efectuăm o ecografie abdominală, analize, un set complet de investigații înainte să decidem începerea tratamentului”, a subliniat medicul ce se poate întâmpla. O altă complicație poate să apară în cazul unui nivel crescut al trigliceridelor, când pacientul riscă o pancreatită acută - o afecțiune gravă, care poate duce chiar la deces.
„Noi nu inițiem dacă vedem că trigliceridele sunt mari. Începem un regim alimentar, tratăm trigliceridele, îi chemăm la analize din nou și când s-au normalizat trigliceridele, începem tratamentul”, a expus dr. Anca Roman care este conduita corectă.
Este de asemenea important ca scăderea ponderală să fie monitorizată de medicul nutriționist pentru că pot să scadă nu doar kilogramele, ci și masa musculară, iar atunci nu mai sunt motive de bucurie. „Pierzi din greutate, dar de fapt pierzi ce nu trebuie să pierzi. Și din acest motiv trebuie să meargă la un medic, un nutriționist, care să-i pună pe un cântar special, să vadă - au scăzut din masa musculară, din masa grasă -, să verifice ce efecte produce în organism”, completează medicul.
Medicul nutriționist, pe de altă parte, poate recomanda și o vizită la psiholog, fiind deja dovedit faptul că în colaborare cu psihologul rezultatele obținute de pacienți sunt mult mai bune. Mai greu în schimb, mai spune dr. Roman, este să-i facă pe pacienți să înțeleagă rolul psihologului/psihoterapeutului, pentru că încă mai sunt persoane care refuză o astfel de discuție, pe motiv că „eu nu sunt nebun”.
„Și le explici. Nu e vorba de nebunie, e vorba că mâncați pe stres sau aveți o anumită situație pe care nu o puteți discuta cu mine. Și e normal să nu poată, pentru că nu sunt specialist, nu știu ce să le zic, nu știu ce sfaturi să le dau. Am avut paciente care au mers la psiholog și le-a fost foarte bine. Am avut o pacientă care cred că a fost pe toată medicația posibilă de scădere în greutate și nimic nu funcționa, iar după câteva ședințe de terapie deja a scăzut 4 kg”, a mai spus medicul.