Tiramisu cu panettone. Rețeta genială a unui bucătar britanic
0Un desert popular complet cum ar fi tiramisu poate fi reinterpretat folosind resturi de panettone care absorb cafeaua și contrastează cu cremosul mascarpone. Bucătarul britanic Tom Hunt a inventat „rețeta genială”.
Bucătarul britanic Tom Hunt povestește pentru The Guardian cum a luat naștere rețeta de tiramisu „genială” cu resturi de panettone. La restaurantul „Aqua” din Bristol, el a învățat rețeta de tiramisu a chefului Jo Fraser, un bucătar veteran specializat pe un meniu global, care cuprindea de la curry thailandez la deserturi italiene.
„Tiramisul lui Jon era bogat, dulce-amărui și impregnat cu alcool și făcut în mod tradițional cu pișcoturi, dar această interpretare festivă folosește în schimb bucăți de panettone rămase, nu în ultimul rând pentru că absoarb cafeaua și alcoolul”, explică cheful.
Tiramisu cu panettone
„Am învățat să fac cremă de mascarpone la primul meu loc de muncă de bucătar de restaurant în 2001 și încă îmi amintesc cât de delicioasă era. Făceam o tavă uriașă de tiramisu și am serveam sute de porții pe lună”, povestește Tom.
Crema de mascarpone cu ou întreg creează o textură foarte bogată și sățioasă, dar ușoara și pufoasă pe care o gasesc irezistibilă, mai ales atunci când este asociată cu panettone uscat, care este perfect pentru acest fel de desert, deoarece absoarbe amestecul de cafea si reduce risipa alimentara. Panettone pe care l-am folosit avea nuci în el, ceea ce a ridicat textura desertului făcându-l crocant și dulce.
„Deși tiramisu este un desert clasic, ca toate rețetele, merită întotdeauna să modificați ingredientele pentru a folosi ceea ce aveți la îndemână. Dacă nu aveți mascarpone, dar aveți la îndemână niște creme fraiche, ricotta sau cremă de brânză, folosiți-le. Același lucru este valabil și pentru băutură: fii inventiv și consumă orice resturi de băuturi spirtoase și vinuri fortificate pe care se întâmplă să le ai în dulap - totul, de la marsala, vin, sherry, vermut, amaretto, frangelico, rom, coniac sau un lichior de cafea. Va funcționa bine. Am folosit romul cu coajă de banană de la Disarded Spirits, care a dat preparatului o dimensiune cu totul nouă”, explică bucătarul.
Rețeta de tiramisu-panetonne
Necesar pentru 6 porții
4 ouă medii
6 linguri zahăr nerafinat
250 g mascarpone, sau crema de branza sau crema frage
150 ml cafea tare sau espresso preparată, răcită
4 linguri de spirt sau vin fortificat, marsala, coniac sau rom
250g-300g panettone, tăiat în felii groase de 2 cm
Pudră de cacao neîndulcită, la final
Separați oul. Bateți albușurile spumă și trei linguri de zahăr până la vârfuri tari. Bateți gălbenușurile cu cele trei linguri de zahăr rămase timp de cinci minute, până când se îngroașă și palid. Amestecați mascarpone în amestecul de gălbenușuri de ou până la omogenizare, apoi adăugați ușor albușurile.
Într-un vas puțin adânc, combinați cafeaua și alcoolul sau vinul fortificat. Înmuiați scurt o felie de panettone în amestecul de cafea, doar până când își schimbă culoarea, puneți pe baza unui vas de 20 cm, apoi repetați cu mai multe felii de panettone înmuiat până când baza este acoperită (alternativ, așezați feliile în pahare individuale sau ramekine).
Întindeți jumătate din amestecul de mascarpone peste stratul de panettone, apoi pudrați cu cacao. Repetați cu un al doilea strat de panettone înmuiat și acoperiți cu mascarponele rămase.
Acoperiți și răciți timp de opt ore, sau peste noapte, apoi pudrați deasupra cu mai multă cacao pudră chiar înainte de servire. Odată făcut, desertul tău se va păstra până la trei zile la frigider.