STUDIU Românii care ajung în spitale nu dau spagă doar medicilor şi asistentelor, ci şi paznicilor sau laboranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au declarat că oferă şpagă şi atenţii medicilor şi asistenţilor FOTO Shutterstock
Românii au declarat că oferă şpagă şi atenţii medicilor şi asistenţilor FOTO Shutterstock

Peste 50% din români oferă bani sau atenţii tuturor categoriilor de personal medico-sanitar, de la medici şi asistente, la brancardieri, agenţi de pază şi laboranţi, relevă un studiu coordonat de Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei.

Potrivit cercetării, mai mult de un sfert dintre persoanele care au apelat la servicii medicale în sistemul public de sănătate în anul anterior recunosc că au oferit atenţii sau bani personalului medical.

Pe durata ultimei spitalizări, 37 la sută dintre respondenţi au oferit bani sau atenţii medicilor, 34% asistentelor şi 25% infirmierelor, potrivit declaraţiilor acestora, în timp ce 14% dintre respondenţi declară că au oferit bani sau atenţii şi cadrelor auxiliare (brancardieri, agenţi de pază, laboranţi ş.a.).

Rezultatele cercetării evidenţiază faptul că mai mult de 50 la sută dintre pacienţi au oferit în mod voluntar astfel de "stimulente" tuturor categoriilor de personal medico-sanitar.

În acelaşi timp, conform studiului, astfel de "stimulente" au fost solicitate şi pentru sau de către unii medici din spitale printr-o condiţionare directă de către medic, sau indirect, de către asistentă pentru medic, de către infirmieră pentru medic sau de către personalul auxiliar pentru medic.

În doar 10% din cazuri, medicii au condiţionat actul medical

În aproximativ 10 la sută dintre cazuri în care pacienţii internaţi au oferit bani sau atenţii medicilor, aceasta s-a făcut la solicitarea medicului, relevă studiul. Un procent similar dintre asistentele şi dintre infirmierele (între 8% şi 10%), care au primit bani sau atenţii, au solicitat acest lucru.

Principalele motive pentru care respondenţii au oferit bani sau atenţii sunt legate, în primul rând, de dorinţa de a beneficia de consultaţii medicale mai amănunţite (mai mult de 50% dintre respondenţi), dar şi de a recompensa personalul medico-sanitar pentru serviciile prestate, de a nu sta la coadă, de a obţine mai rapid rezultatele analizelor/ investigaţiilor sau pentru a beneficia de internare.

Pentru a nu deveni corupţi, respondenţii au apreciat că suma minimă netă cu care ar trebui plătiţi medicii ar trebui să fie între 2.271 lei în medie pentru medicii rezidenţi şi 5.606 lei în medie pentru chirurgii din spitale.

Pe aceeaşi temă:

STUDIU Asistentele sunt „reginele” şpăgii din sistemul sanitar. Topul celor cărora românii le dau mită

Ministerul Sănătăţii este instituţia medicală în care românii au cea mai mică încredere, arată studiul Confido, lansat vineri de Institutul Aspen România. La polul opus în topul încrederii se numără SMURD (83%), spitalele private (74%) şi serviciile de ambulanţă (60%). Aceeaşi cercetare arată că românii au oferit în ultimele luni şpagă personalului medical care, în opinia lor, ar trebui remunerat în funcţie de evaluările pacienţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite