Sondaj: Românii sunt pesimişti în ceea ce priveşte direcţia în care se îndreaptă România şi lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oameni în Bucureşti, România FOTO Shutterstock
Oameni în Bucureşti, România FOTO Shutterstock

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de către INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group – Asociaţia Grupul de Gândire Strategică, deşi s-a îmbunătăţit încrederea românilor în privinţa viitorului, rezultatele arată că majoritatea românilor sunt pesimişti asupra direcţiei în care se îndreaptă atât ţara.

Potrivit preşedintelui Strategic Thinking Group, „percepţia direcţiei în care merge ţara s-a mai îmbunătăţit comparativ cu luna septembrie 2021, dar este sub nivelurile înregistrate în iunie şi martie 2021”. 

„Pe fondul pandemiei, a crizei economice şi sociale, se observă şi un pesimism cronic al românilor cu privire la evaluarea direcţiei în care merg lucrurile în lume, raportul dintre cei care spun că lucrurile merg într-o direcţie bună în lume, respectiv într-o direcţie greşită fiind de 1 la 3. Evaluarea prezentului în comparativ cu trecutul şi mai ales percepţia viitorului indică acumularea unui nivel ridicat de incertitudine la nivelul majorităţii populaţiei cu excepţia tinerilor care sunt ceva mai optimişti decât media populaţiei”, susţine Remus Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group. 

Direcţia ţării

Potrivit sondajului, 74,5% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită (faţă de 80,9% în septembrie 2021, 68,1% în iunie 2021 şi 70,3% în martie 2021), în timp ce 20,8% cred că se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 12,5% în septembrie 2021, 25,1% în iunie 2021 şi 23% în martie 2021), iar 4,7% nu ştiu sau nu răspund.

Direcţia lumii

De asemenea, 24,2% dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună în lume, în timp ce 68,9% consideră greşită direcţia, iar 6,9% nu ştiu sau nu răspund.

Calitatea Vieţii 

Întrebaţi cum îşi evaluează viaţa în comparaţie cu acum 5 ani, 29,3% dintre respondenţi au ales varianta ”mai bună”, în timp ce 68,9% au optat pentru varianta ”mai grea”. Nu ştiu sau nu răspund 1,8%.

43,2% dintre români consideră că peste 5 ani viaţa lor va fi mai bună decât în prezent, în timp ce 46,6% cred că va fi mai grea şi 10,2% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-18 ianuarie 2022 de către INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group – Asociaţia Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite