Sindicatul TVR îi cere lui Ponta să ajute Televiziunea

0
0
Angajaţii TVR şi-au cerut drepturile protestând în curtea instituţiei
Angajaţii TVR şi-au cerut drepturile protestând în curtea instituţiei

Sindicatul din TVR solicită sprijinul premierului Victor Ponta pentru soluţionarea situaţiei în care se află Televiziunea Română, care are datorii de 140 de milioane de euro. SRTV ţine să îi reamintească şefului guvernului că angajaţii nu sunt vinovaţi de situaţia instituţiei.

Body

Într-un memoriu depus la Guvern, Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din Societatea Română de Televiziune spune că rolul şi misiunea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) în societate sunt deosebit de importante, fapt ce nu poate fi pus la îndoială sau contestat de nimeni.

"De altfel, însuşi legiuitorul, în Legea nr. 41/17.06.1994 modificată şi republicată, recunoaşte explicit că SRTV este o instituţie de interes naţional, fapt rezultat din obiectul său de activitate. Demn de remarcat mai este şi faptul că, până în anul 2005, SRTV a avut rezultate bune în plan economico-financiar, înregistrând chiar şi un excedent. În perioada 2005 - 2012, din cauza unui management defectuos, constatat şi consemnat de către Curtea de Conturi în actele de control sau rapoartele de audit întocmite, situaţia financiară s-a înrăutăţit an de an", se spune în memoriul adresat lui Victor Ponta.

Potrivit memoriului, datoriile cumulate ale SRTV ajung in acest moment la suma de 140 milioane de euro.

"În această situaţie s-a ajuns însă şi din cauza modificărilor legislaţiei fiscale, care a generat efecte dezastruoase asupra bugetului de venituri şi cheltuieli ale SRTV, prin dublarea sumelor datorate bugetului de stat sub diverse forme. Concret, dacă în anul 2005 SRTV înregistra ca şi cheltuială cu TVA fără drept de deducere 11,40% din încasările din taxa TV, în anul 2011, acest procent a crescut la 20,25%, din cauza introducerii plăţii TVA pentru licenţe de difuzare. În comparaţie cu televiziunile particulare, care şi-au putut ajusta încasările faţă de aceasta obligaţie, SRTV a fost nevoită să suporte costuri din ce în ce mai mari din încasări relativ constante, determinate de valoarea absolută a taxei TV", spune SPUS TV.

Sindicatul precizează că guvernele care s-au succedat nu au modificat valoarea taxei TV din anul 2003, "aceasta fiind afectată de inflaţie, dar şi de creşterea cursului valutar, care a făcut ca televiziunea publică să piardă, începând cu anul 2008, aproximativ 9,5 milioane euro anual".

"Aceasta înseamnă că, din cei 140 milioane euro datorie, 38 de milioane euro provin numai din diferenţele de curs valutar, nereglementate de un sistem legislativ sănătos cauzat de lipsa de interes a clasei politice faţă de soarta unei instituţii de interes naţional", se mai spune în memoriul SPUS TV.

"Suntem revoltaţi de faptul că, deşi, toate pârghiile echilibrării financiare a SRTV au fost în permanenţă în mâinile guvernanţilor şi politicienilor, aceştia au lasat-o să moară! Din cei 4 lei colectaţi de la fiecare plătitor de taxa Tv, practic acum 47% se întorc la bugetul de stat sub diverse forme, aceasta fără să luăm în considerare şi cheltuielile cu comisionul plătit agenţilor economici care colectează taxa. Prin urmare din 4 lei colectaţi, 2 lei se întorc în gestiunea Guvernului. Cu toate acestea, acum se încearcă resuscitarea acestei instituţii de interes public numai prin sacrificiul celor 872 de salariaţi!", spune sindicatul reprezentativ din TVR.

Sindicatul îi mai atrage atenţia lui Victor Ponta că cei 872 de salariaţi ai TVR vor ieşi din sistem, iar susţinerea lor financiară va cădea pe umerii fiecărui cetăţean contribuabil sub forma de ajutor de şomaj.

"Prin prisma celor de mai sus, salariaţii SRTV vă solicită acum sprijinul în soluţionarea situaţiei de care ei nu se fac vinovaţi, acum cât timp concedierile colective încă nu produc efecte!", îşi încheie SPUS TV memoriul adresat lui Victor Ponta.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite