Semnal de alarmă: România se apropie de pragul de 25.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţia pandemiei din ţara noastră se menţine pe un trend îngrijorător, ieri fiind confirmate alte 321 de cazuri noi, cu 50% mai multe decât în ziua precedentă. Ţara noastră se apropie de pragul de 25.000 de cazuri, cifră care nu a fost inclusă nici în cele mai negre scenarii prezentate până acum de autorităţi

România se apropie de borna a 25.000 de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei, ajungând la 24.826, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 321 de noi îmbolnăviri, cu 50% mai multe decât în ziua precedentă. Concret, doar în ultima săptămână au fost înregistrate peste 2.000 de cazuri noi în România. În acelaşi timp, numărul pacienţilor declaraţi vindecaţi a ajuns la 17.391, 70% din totalul cazurilor, după ce în ultima zi au fost externate doar 204 persoane. Astfel, numărul cazurilor active din ţara noastră a ajuns la 5.880, în continuă urcare din data de 8 iunie, când fusese înregistrat minimul de 4.444.

Bilanţul total al deceselor a ajuns miercuri la 1.555, reprezentând 6,2% din totalul cazurilor, după ce în ultima zi alte 16 persoane au pierdut lupta cu acest virus. Este vorba de 12 bărbaţi şi 4 femei, toţi prezentând alte afecţiuni cronice, 8 dintre aceştia cu vârsta între 80 şi 89 de ani, 4 cu vârsta de peste 90 de ani, şi doar o persoană în categoaria de vârstă 50-59 de ani. În acelaşi timp, numărul persoanelor în stare gravă internate la secţiile de terapie intensivă a ajuns la 186. Au fost efectuate peste 11.600 de teste, cu 30% mai mult decât în ziua precedentă, procentul testelor pozitive fiind de 2,7%, puţin mai ridicat faţă de ziua precedentă.

Numărul amenzilor contravenţionale acordate în ultima zi pentru nerespectarea măsurilor de siguranţă a fost de 360, menţinându-se trendul din ultimele zile, când a putut fi observată o creştere semnificativă a acestora, comparativ cu săptămâna de după 15 iunie, atunci când s-au dat puţin peste 100 de amenzi zilnic.

Evoluţia pe judeţe: Argeşul şi Bucureştiul, cele mai multe cazuri noi

Suceava continuă să fie judeţul cu cele mai multe cazuri din ţară, cele 3.967 de îmbolnăviri reprezentând peste 15% din totalul cazurilor, urmat de municipiul Bucureşti, cu 2.831 de cazuri (11,4%) şi Braşov cu 1.277 (5,1%). Însă, în ultimele 24 de ore, cele mai multe cazuri noi, 56, au fost înregistrate în judeţul Argeş, unde au fost confirmate 566 de cazuri, 263 dintre acestea doar în ultimele două săptămâni. Şi Capitala a înregistrat un număr important de cazuri noi în ultima zi, 53, în ultimele două săptămâni fiind confirmate nu mai puţin de 542 de cazuri. Bucureştiul este urmat de judeţul Braşov în privinţa creşterii numărului de cazuri, cele 32 de îmbolnăviri noi confirmate reprezentând o creştere cu 2,5%, 354 de cazuri din cele peste 1.200 fiind confirmate în ultimele 14 zile.

„200 de oameni la Terapie Intensivă e un lucru serios“

Preşedintele Asociaţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă din România, Dorel Săndesc, a caracterizat drept serioasă situaţia în care aproape 200 de pacienţi COVID sunt internaţi la secţiile de terapie intensivă, şi este de părere că de vină pentru evoluţia negativă din ultimele zile este comportamentul oamenilor care nu respectă măsurile de protecţie. „Evoluţia naturală a acestei epidemii este spre scădere, spre stingere. Dar comportamentul populaţiei, nerespectarea regulilor simple de prevenţie nu fac decât să resusciteze, să dea oxigen unei epidemii care altfel s-ar stinge mai repede. Sunt convins că un comportament corect ar putea duce la stingerea, poate nu dispariţia, dar stingerea până la un nivel foarte scăzut a numărului de pacienţi. Iar faptul că avem în continuare 200 de pacienţi la Terapie Intensivă este un lucru serios. 200 de oameni se zbat între viaţă şi moarte şi, aproape sigur, din păcate, foarte mulţi dintre ei nu vor supravieţui”, a declarat acesta pentru Digi24.

100 de cetăţeni români din Magdeburg au fost confirmaţi cu coronavirus

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că, până în prezent, 100 de cetăţeni români din Magdeburg (Germania) au fost confirmaţi cu coronavirus, fiind instituită carantina pentru 19 imobile, în care locuiesc peste 500 de persoane. „În continuarea informaţiilor transmise cu privire la testarea pozitivă pentru infecţia cu COVID-19 a mai multor cetăţeni români din localitatea Magdeburg, Republica Federală Germania, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit datelor comunicate de către autorităţile locale reprezentanţilor diplomatici români, până la acest moment, au fost confirmate 100 de cazuri de infectare în rândul cetăţenilor români”, a informat, miercuri, MAE. De asemenea, autorităţile locale au instituit carantina pentru 19 imobile în care locuiesc 523 de persoane, respectarea acesteia fiind supravegheată de către echipaje de poliţie. Totodată, a fost stabilit un sistem de aprovizionare cu alimente şi produse de strictă necesitate, iar începând de marţi s-a înfiinţat o linie telefonică specială la care persoanele afectate pot obţine informaţii cu privire la reglementările specifice carantinei şi pot solicita furnizarea de alimente sau alte produse necesare. Informaţiile sunt asigurate atât în limba germană, cât şi în limba română.

De asemenea, MAE a precizat că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Berlin nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară cu privire la situaţia menţionată. Ambasada României la Berlin continuă dialogul pe această temă cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile locale în contextul pandemiei de COVID-19. Pe 17 iunie, MAE anunţa că 38 de cetăţeni români din Magdeburg (Germania) au fost confirmaţi cu coronavirus, iar dintre aceştia o persoană a murit la spital, din cauza complicaţiilor, o alta fiind internată, în timp ce restul au simptome uşoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite