Video Șarpele simbol al medicinei, foarte des întâlnit în România. De ce apare pe emblema farmaciilor VIDEO

0
Publicat:

Un șarpe ce apare desenat pe emblema farmaciilor din România este un veritabil simbol al medicinei. Este unul dintre cel mai des întâlniți șerpi din România, dar din necunoștință este ucis de multe ori, deși nu reprezintă niciun pericol pentru om.

Șarpele lui esculap este un foarte bun cățărător FOTO retezat.ro
Șarpele lui esculap este un foarte bun cățărător FOTO retezat.ro

În mitologia antică din Grecia există multe legende referitoare la Zamenis longissimus sau șarpele lui Esculap. Una dintre acestea spune că acesta ar avea cunoştinţe despre plantele medicinale şi despre proprietăţile vindecătoare ale acestora.

De aceea, zeul grec Asclepios (Esculap la romani) este înfăţişat cu un şarpe încolăcit în jurul toiagului său. Pentru a afla cunoştinţele șarpelui, Esculap se trasforma în chip de şarpe şi apoi revenea la înfăţişarea de om după care folosea aceste informaţii pentru tratarea bolnavilor. Esculap a ajuns doctorul grec de pe Muntele Olimp, iar şarpele „lui Esculap” a devenit simbolul medicinei.

Zamenis longissimus este răspândit în centrul şi sudul Europei, Caucaz, Asia Mică şi Nordul Iranului. În România, șarpele lui Esculap se găseşte sporadic în diverse localităţi situate în toate regiunile ţării. Este întâlnit mai frecvent în Dobrogea, Banat şi Munții Apuseni.

Este unul dintre cei mai eleganți șerpi din fauna României, având un corp lung și strălucitor, ajungând şi la 2 metri lungime acolo unde găseşte condiţii favorabile. Are un aspect zvelt, cu un cap mic şi îngust, corpul cilindric, iar coada lungă şi subţire. Solzii de pe partea dorsală sunt netezi şi uşor carenaţi în partea posterioară a corpului. Sunt în număr de 23 de şiruri transversale şi 212 – 248 de şiruri ventrale.

Coloritul dorsal este brun deschis, brun închis sau brun-cenuşiu, majoritatea solzilor fiind prevăzuţi cu dungi albe. În părţile laterale ale capului sunt prezente pete gălbene deschise, iar de la ochi până la marginea gurii se întind fâșii negre. Coloritul ventral este alb-gălbui uniform pe toata suprafaţa. Coloritul dorsal al juvenililor este cu pete brune închise pe un fond galben cu negru. Există şi exemplare melanice (negre în totalitate).

Simbolul medicinei, șarpele lui Esculap are o prezență elegantă și un aspect blând. Nu este veninos, dar nu ezită să muște dacă este prins. Poate fi întâlnit până la altitudini de 900 de metri, în special pe lizierele pădurilor. Este cunoscut și faptul că este un foarte bun cățărător în copaci”, susțin cei de la serpedia.ro, care prezintă cele mai des întâlnite specii de șarpe din România.

Șarpele lui Esculap FOTO serpedia.ro
Șarpele lui Esculap FOTO serpedia.ro

Preferă pădurile uscate, cu zone însorite (rarişti de foioase, luminişuri, tufărişuri), terenuri stâncoase arbori şi/sau arbuşti şi ruine invadate de vegetaţie. Deşi este lent, atunci când este atacat muşcă furios, însă rana pe care o lasă în urmă nu este decât o mică zgârietură. Hrana acestuia constă în şopârle, rozătoare, cârtiţe şi rar păsări sau ouă de păsări. Intră în hibernare la sfârșitul lui octombrie, ascunzându-se în vizuini, în galerii, sub trunchiuri de copaci sau sub stânci și iese din hibernare în luna aprilie.

În ţara noastră, specia este protejată prin legislația privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, fiind considerată o specie de interes comunitar ce necesită o protecție strictă. 

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite