Video Sărăcie cruntă, ceai și speranțe: De ce oamenii din Sri Lanka aleg să vină în România. Răspunsul care l-a surprins pe un cunoscut vlogger
0Tot mai mulți străini din țări îndepărtate vin în România, dar de cele mai multe ori nu vor să rămână aici. Vloggerul Cosmin Avram a mers în Sri Lanka și a discutat despre oamenii care aleg România.

Vloggerul Cosmin Avram a ajuns în Sri Lanka, țara care dă României tot mai mulți muncitori, de la un an la altul. Într-un clip postat pe You Tube care a adunat aproape 110.000 de vizionări, românul a prezentat viața oamenilor simpli din Sri Lanka, în care sărăcia este omniprezentă. Totodată, el a încercat să afle ce anume, dincolo de sărăcia lucie, stă la baza deciziei acestor oameni să vină la muncă în România.
Sărăcie cruntă: Se muncește o zi întreagă pentru un kilogram de carne de pui
Mai întâi, Cosmin Avram a discutat cu unul dintre șoferii care i-a însoțit în această țară. De la el a aflat câteva prețuri și cum se decurcă oamenii de aici. Oamenii au puține surse de venit, iar viața nu e deloc ușoară.
„Pentru oamenii simpli e greu. În această zonă, oamenii câștigă din plantații de ceai și restul culturilor”, i-a confirmat acesta.
Cetățenii simpli din Sri Lanka aduc foarte puțini bani în casă. „Oamenii câștigă 1.000 de rupi pe zi, echivalentul a 3 dolari”, a spus șoferul. Chiar dacă școlile și sistemul medical sunt gratuite pentru fiecare cetățean, viața e foarte grea. Nu este de mirare că mulți aleg să meargă la muncă în alte țări, iar Europa e o țintă. Așa au ajuns unii chiar în România, unde câștigă de câteva ori mai bine decât în țara lor.
La fel ca în zonele sărace ale României, mulți copii nu ajung la școală din cauza situației materiale a părinților, așa că sunt puși să muncească.
Dacă în medie se câștigă 1.000 de rupi pe zi, un kilogram de carne de pui costă 1.200, iar vita între 2.500 și 2.700. Prea mult pentru ca aceste alimente să fie pe masa oamenilor obișnuiți.
„În România e bine. Încă e bine, chiar dacă ne plângem. Pentru că și la noi prețurile sunt mari, dar salariile nu sunt atât de mari pe cât ne-am dori. Dar, după ce vizitezi astfel de locuri, ajungi la concluzia că în România e foarte bine, din multe puncte de vedere”, spune la un moment dat vloggerul.
Iar viața se scumpește tot mai mult și în Sri Lanka. Sună cunoscut, pentru că și în România există o inflație care erodează de la o lună la alta puterea de cumpărare a oamenilor. Doar că aici mașinile și motoretele s-au scumpit și de 4 ori în ultimii ani.
„De ce oamenii de aici aleg România?”
„De ce oamenii de aici aleg România?”, l-a întrebat Cosmin Avram pe șofer. „Chestia este că... pentru că de acolo pot pleca ușor în altă țară europeană. Acesta este motivul. De multe ori, ei pot pleca din România cu ușurință în țări ca Germania și Italia. E foarte ușor să plece de acolo în altă țară, acesta e motivul”, i-a explicat șoferul.
Interesant este că în Sri Lanka doar cei care au lucrat în sistemul de stat au pensii. Ceilalți trăiesc o adevărată dramă atunci când nu sunt capabili să muncescă.
De aici, vloggerul a ajuns într-o plantație de ceai tradițională și într-o fabrică. Ceaiul de aici este total diferit de cel care se vinde în România sau în alte țări europene, a concluzionat Cosmin Avram, după ce a savurat o cească de ceai.
„Cred că se întâmplă pentru că durează prea mult ca să ajungă acolo”, i-a explicat cineva.
Ce spun statisticile
Muncitorii din Sri Lanka au fost în 2024 printre cei mai numeroși dintre lucrătorii străini care au ales să vină în România. Potrivit datelor oficiale, anul trecut lucrau în România 16.115 persoane din Sri Lanka. Doar cei din Nepal sunt mai numeroși. 20.636 nepalezi munceau în România, în 2024. Pe locul 3, la mare distanță, se află cei din Bangladesh (6.298). Statistica a fost făcută pentru luna august a anului trecut.