Șansa a mii de israelieni în fața teroriștilor Hamas. „Acest tip de adăpost a salvat până acum mii de vieți”

0
Publicat:

Peste 1.300 de israelieni au murit în urma atacului terorist din 7 octombrie, însă numărul putea fi mult mai mare, dacă în casele israelienilor nu existau adăposturile unde aceștia s-au putut refugia. Un evreu român care trăiește în Israel explică importanța acestor adăposturi.

Israelienii au putut scăpa de furia teroriștilor în adăposturi. FOTO: Profimediaimagest
Israelienii au putut scăpa de furia teroriștilor în adăposturi. FOTO: Profimediaimagest

„Adăposturile particulare din fiecare apartament sunt, de fapt, o cameră ranforsată cu beton și fier special care te protejează de rachete sau bombe. Multe din acestea au și sisteme de filtrare deosebite în caz de atac chimic sau biologic”, a explicat pentru „Adevărul” Mihai Bănățeanu, un evreu român, care locuiește la câțiva kilometri de nordul Haifei.

Potrivit acestuia, toate locuințele construite în Israel după războiul din 1991 cu Irak sunt construite cu astfel de adăposturi, iar decizia Guvernului de la vremea respectivă a salvat astfel mii de vieți. Mihai Bănățeanu spune că imobilul în care locuiește a trecut printr-un program de reabilitare în anul 2016 și apartamentul său este dotat cu adăpost.

Odată intrat în această cameră, ușa metalică grea se închide și se etanșeizează perfect, la fel și fereastra specială care de fapt este protejată la nevoie de două canaturi metalice foarte grele. Adevărul adevărat e că acest tip de adăpost a salvat până acum mii de vieți de la moarte atunci când bombele/rachetele au distrus întreaga clădire minus adăpostul descris mai sus”, spune el.

1.500 de teroriști morți

Aproximativ 1.500 de teroriști au murit în luptele cu trupele și cu populația israeliană. Multe dintre aceste lupte au avut loc în jurul adăposturilor, unde populația s-a refugiat.

„Cele mai impresionante cazuri au fost cele ale membrilor de familie din kibutzuri, tați și fii mai mari, care au luat arma din dotare sau câte un pistol și chiar și cuțite sau bare de fier cu care s-au apărat și au apărat familiile închise în camerele anti-bombe pe care teroriștii nu au reușit să le forțeze decât după eforturi considerabile, cu grenade și aruncătoare de grenade”,  povestește Mihai Bănățeanu. 

 Lupta dusă de populația locală a fost inegală, dar nu și fără speranță.

„În unele cazuri, locuitorii izolați în aceste camere ranforsate au reușit să omoare mulți teroriști. Un erou, Miki, din kibbutzul Nahal Oz, a lichidat 12 teroriști”, detaliază filologul.

Armata israeliană, nepregătită

Mihai Bănățeanu admite că atacul a găsit armata nepregătită.

„Într-adevăr, acest atac barbar, total neașteptat ne-a luat prin surprindere, într-un mod nepermis . Până la mobilizarea armatei în câteva ore, cetățenii kibbutzurilor deja organizați în detașamente de luptă cu armele aflate la îndemână au intrat în poziție de apărare salvând astfel zeci de oameni nevinovați, practic propriile lor familii și familiile celorlalți membri de kibbutz. Din păcate, nu toți acești eroi au reușit să respingă sutele de teroriști înarmați superior cu arme automate și aruncătoare RPG de grenade”, a povestit el.

Detașamentele de primă apărare au fost în unele cazuri ajutate sau dublate de poliția israeliană aflată la fața locului.

„Au luptat și aceștia cu eroism și au pierdut peste 40 de polițiști doborâți de armele teroriștilor”, detaliază bărbatul.

Copii omorâți în fața părinților

Chiar și după sosirea armatei și a forțelor speciale, luptele au continuat încă o zi. „Imaginea după aceste lupte era halucinantă, trupuri de israelieni secerați de gloanțele teroriștilor Hamas/Isis, femei, copii sfârtecați și bebeluși decapitați, bătrâni și mulți tineri”, relatează bărbatul.

Bănățeanu speră ca imaginile arătate de armată jurnaliștilor străini în care se pot vedea atrocitățile comise de Hamas să fie prezentate marelui public. „Atunci se vor vedea adevăratele crime și atrocități ale Hamasului ce n-au pereche și precedent în lume. Ceea ce m-a marcat teribil au fost crimele abominabile comise de acești nemernici împotriva copiilor pe care i-au omorât în fața părinților și pe care i-au căsăpit cu cuțitele sau topoarele”.

Licențiat în filologie cu un doctorat în literatura engleză, Mihai Bănățeanu are peste 70 de ani și peste 50 de ani de experiență didactică, fiind implicat în relațiile cultural-literare dintre Israel și România.

Acuzații „nedrepte și cauzatoare de pagubă morală”

Secretarul general al ONU, António Guterres, a spus, zilele trecute, că „atacurile îngrozitoare” comise de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian” și că atacul asupra Israelului nu a avut loc „într-un vid”, ci a urmat după „56 de ani de ocupaţie sufocantă” pentru poporul palestinian de către Israel.

L-am întrebat pe Mihai Bănățeanu cum i se par aceste declarații.

„Antonio Guterres, deși nu cred că este un antisemit în sensul strict al cuvântului, a făcut o afirmație incorectă, nedreaptă și cauzatoare de mare pagubă morală spunând că atacul Hamasului n-a venit dintr-un oarecare vid. Guterres uită că Israelul a abandonat și părăsit Fâșia Gaza încă din anul 2005, iar Hamasul a câștigat alegerile în 2007. De atunci, Hamasul și-a gravat pe firmament distrugerea Israelului și a poporului israelian și a evreilor din diaspora. (vezi bombardamentele din Buenos Aires, unde au fost uciși zeci de evrei)”, a susținut filologul.

Întrebat despre soluția „loviturilor chirurgicale” pe care le-ar putea da Armata israeliană, Bănățeanu susține că, deși a servit în Armată, n-ar putea spune dacă acestea ar fi suficiente.

„În orice caz, IDF vrea să evite orice lovitură inutilă dată populației. Tocmai de aceea mai bine de 750.000 de locuitori s-au relocat temporar în sudul Fâșiei, unde Israelul le-a deschis furnizarea apei și a permis ONU să introducă zilnic alimente și medicamente. Din păcate, Hamas n-a mai permis unui număr mare de aproximativ 300.000 de locuitori să se refugieze în sud. Hamas are nevoie de aceștia și-i folosește ca pe o barieră vie pentru a împiedica armata israeliană să înainteze. Ei știu bine că noi vom face totul să nu-i vătămăm”, a precizat el.

Cât despre soluția înființării unui sat palestinian, Bănățeanu spune: „Miliardele de dolari primiți de la europeni, de la statele arabe și de la Statele Unite au fost eminamente investite în construcția de tuneluri de sute de kilometri și la mare adâncime. Pentru ce ? Simplu și recunoscut de această veninoasă organizație - pentru distrugerea Israelului.”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite