România, o ţară a bătrânilor singuri. Tinerii nu iau legătura cu bunicii nici măcar o dată pe săptămână, chiar dacă au fost crescuţi de aceştia
0Peste 60 la sută din tineri au fost crescut de bunici, însă doar 23 la sută dintre ei îi vizitează săptămânal, arată un studiu realizat de Fundaţia Principesa Margareta a României. Potrivit studiului, aproximativ 1,5 milioane de vârstnici din România sunt afectaţi de singurătate.
Potrivit unui studiu realizat în luna septembrie de Fundaţia Principesa Margareta a României, bunicii au avut un rol deosebit de important în creşterea şi educarea a 64 la sută din români.
Mai mult, aproape 80 la sută din totalul numărului de tineri chestionaţi consideră că bunicii reprezintă un model de bunătate, putere şi iubire, dar simplitate şi putere de muncă. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre tineri nu reuşesc să le aline bunicilor singurătatea măcar o dată pe lună.
„Mai mult de jumătate dintre români consideră singurătatea şi bolile bătrâneţii ca fiind principalele probleme pe care bunicii lor le întâmpină, iar 66% dintre ei sunt siguri că timpul petrecut cu familia este cea mai mare bucurie pe care o persoană în vârstă o poate avea. Totuşi, invocând distanţa şi lipsa timpului liber, cei mai mulţi dintre ei nu reuşesc să îşi viziteze bunicii nici măcar o singură dată pe lună, iar, atunci când au loc, vizitele durează, în medie, 2 ore. Nici atunci când vorbim despre frecvenţa cu care îşi sună bunicii, lucrurile nu sunt mai încurajatoare, 75% dintre ei nereuşind să ia legătura cu aceştia nici măcar o dată pe săptămână”, arată studiul, care subliniază că doar „15% dintre respondenţi reuşesc să fie un sprijin real pentru bunicii lor, oferindu-le în mod constant ajutor practic, la treburile din casă sau ajutându-i cu vizitele la medic, şi numai 10% dintre ei apelează la bunici atunci când au o problemă sau se preocupă de activităţile preferate ale acestora”.
Aproximativ 1,6 milioane de vârstnici din România erau afectaţi de singurătate, într-o mai mare sau mai mică măsură, potrivit unui studiu efectuat anul trecut de Fundaţie.