România a înregistrat o creştere a populaţiei în perioada 1060 - 1990 şi o scădere de 14% între 1990 - 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Populaţia a înregistrat o scădere de 14% între anii 1990 - 2015
Populaţia a înregistrat o scădere de 14% între anii 1990 - 2015

România a înregistrat o creştere a populaţiei de 26% în perioada 1960 - 1990, arată ultimele date prezentate de Institutul Naţional de Statistică. În schimb, ţara noastră a înregistrat o scădere de 14% în intervalul 1990 - 2015.

„În domeniul fertilităţii, exceptând sistemele totalitare, este greu să aplicăm măsuri care să îşi producă efectul imediat. Franţa este un bun exemplu la nivel european care a aplicat o politică consistentă de încurajare a natalităţii pe o perioadă lungă, de 50 — 60 de ani, iar efectele sunt observate în această perioadă, întrucât Franţa se află printre puţinele ţări din Europa cu un spor natural pozitiv al populaţiei”, a declarat Tudorel Andrei, şeful INS, citat de Agerpres.

Specialistul a explicat că anul 1966 a fost unul de cotitură, asta pentru că România a interzis avorturile.

„S-a intervenit brutal în familie din dorinţa de a avea o proiecţie demografică pozitivă a României într-un orizont de timp. Or, efectele le puteţi vedea cu toţii în migraţie externă consistentă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani”, a completat Tudorel Andrei.

Potrivit acestuia, evoluţia ratei natalităţii între 1960 - 2014 a fost influenţată de anul 1996, dar şi de anii 1972 şi 1985 când au fost aduse modificări la actul normativ privind avorturile în România.

Şi Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, a declarat că pentru stimularea natalităţii este necesară o cercetare amplă, pentru a depista setul optim de măsuri.

„Ar trebui să avem câteva cercetări selective în rândul populaţiei, tinere în special, şi să vedem care este motivaţia unui număr în creştere de cupluri tinere care nu mai doresc copii deloc sau a unui număr la fel de mare de cupluri care doresc un singur copil. Să îi întrebăm de ce nu numai atât. Care este motivaţia lor? Ce ar putea schimba decizia voastră? Ce măsuri? Unul poate vrea grădiniţă. Altul vrea creşă. Altul vrea impozit mai redus. Altul vrea locuinţă”, a declarat Gheţău.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite