Femeile vor mai întâi să aibă succes, apoi să devină mame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile sănătoase nasc copii sănătoşi. FOTO: Adevărul
Femeile sănătoase nasc copii sănătoşi. FOTO: Adevărul

Femeile din Republica Moldova nu pot combina activitatea profesională cu creşterea şi educarea copiilor, deoarece statul nu a legalizat munca flexibilă. Migraţia şi investiţiile insuficiente în sectorul social au slăbit capacitatea familiilor de a-şi îngriji copiii.

Mai mult de 50 % dintre femeile din Republica Moldova cu vârstă reproductivă afirmă că naşterea copiilor şi succesul în carieră nu sunt combatibile, iar deciziile sunt de cele mai multe ori în defavoarea întemeierii unei familii. O analiză o politicilor de familie a fost elaborată de către Valeriu Sainsus în lucrarea „Politica familiei în condiţii de criză demografică: lacune, confuzii şi dileme”, lansat de IDIS „Viitorul” şi Fundaţia Hanns Seidel.

Codul Muncii nu prevede programul flexibil de muncă

„Deseori, după prima naştere femeile nu se mai angajează pentru că munca flexibilă nu e acceptată de către angajator. Vinovat e statul ca nu legalizează munca flexibilă. Nu este o lege organică, unde să fie stipulate drepturile angajatului şi ale angajatorului cu privire la programul flexibil de muncă”, spune Sainsus.

Totodată, migraţia înaltă şi sărăcia au cauzat creşterea numărului de copii cu necesităţi speciale şi a numărului de copii cu părinţi plecaţi peste hotare. „Familiile nu sunt protejate de către stat, indemnizaţiile acoperă mai puţin de 60% din cheltuielile pentru creşterea copiilor. Indemnizaţia trebuie calculată din minimul de existenţă, ci nu din salariul minim pe economie. Asta ar însemna aproximativ 1300-1400 de lei, în funcţie de vârsta copilului”, mai spune Valeriu Sainsus.

Căsătoria durează, în mediu, 11 ani 

De asemenea, din cauza situaţiei financiare precare, multe familii tinere decid să amâne naşterea copiilor sau să nască un copil, afectând situaţia demografică a ţării. Generaţia tânără are percepţii diferite privind conceptul de familie, dovadă fiind sporirea divorţurilor şi traiul în concubinaj. Datele statistice arată că în anul 2014 au fost înregistrate 25.624 de căsătorii şi 11.130 de divorţuri. Asistăm la o reducere a căsătoriilor şi o creştere lentă a numărului de divorţuri. Durata medie a căsătoriei, desfăcută prin divorţ, este de 11 ani. „Avem modificări profunde la natalitate. Fiecare al patrulea copil din mediul urban se naşte în afara familiei. În mediul rural, fiecare al cincilea copil este născut în afara familiei”, menţionează cercetătorul.

Sănătatea reproducerii - un element primordial

Autorii studiului recomandă promovarea familiei model formată din patru persoane, crearea oportunităţilor pentru tinerii ce îşi întemeiază o familie şi majorarea indemnizaţiei la naşterea copilului. În domeniul sănătăţii familiei, principala componentă trebuie să fie sănătatea reproducerii. Naşterea prin cezariană trebuie aplicată în cazuri excepţionale. Ea reduce probabilitatea că femeia va naşte şi al doilea copil. În Republica Moldova, peste 20 % din naşteri au loc prin metoda cezariană. Situaţia în sănătatea reproducerii, în ultimii 10 ani, se caracterizează prin scăderea natalităţii, amploarea proceselor de emigraţie, nivelul mare al mortalităţii, numărul mare de copii născuţi cu vicii congenitale şi numărul mare al avorturilor. De asemenea, se manifestă nivelul scăzut de informare al oamenilor, accesul limitat al tinerilor la servicii medicale, creşterea infertilităţii şi creşterea numărului de îmbolnăviri cu transmisie sexuală, inclusiv HIV.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite