Exercițiile fizice pe care le pot face femeile gravide pentru a avea o naștere și o recuperare mai ușoară
0Medicii specialiști le recomandă femeile gravide să efectueze exerciții fizice, pentru a avea o naștere și o recuperare mai ușoară, însă este nevoie ca înainte de începerea acestora să întrebe medicul curant.

Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness vine în ajutorul tuturor viitoarelor mămici cu câteva informații despre exercițiile fizice în timpul sarcinii și o broșură gratuită de exerciții.
Exercițiile fizice pot reduce durerile de spate, constipația, balonarea și umflarea. De asemenea, îmbunătățește starea de spirit și nivelul de energie, te ajută să dormi mai bine, previne creșterea în greutate în exces, promovează tonusul muscular, forța și rezistența.
„Sarcina poate părea momentul perfect pentru a vă relaxa. Probabil că te simți mai obosită decât de obicei și s-ar putea să te doare spatele din cauza greutății în plus. Dar cu excepția cazului în care întâmpini complicații, să stai degeaba nu te va ajuta. De fapt, sarcina poate fi un moment grozav pentru a deveni activă – chiar dacă nu ai făcut mișcare de ceva vreme“, se arată în broșura Asociației .
Toate exercițiile trebuie efectuate după ce medicul curant este înștiințat și își dă acordul. Deși exercițiile în timpul sarcinii sunt în general bune atât pentru mamă, cât și pentru copil, medicul te poate sfătui să nu faci exerciții dacă ai:
• Unele forme de boli cardiace și pulmonare
• Preeclampsie sau hipertensiune arterială care se dezvoltă pentru prima dată în timpul sarcinii
• Probleme cervicale
• Sângerări vaginale persistente în timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru
• Probleme cu placenta.
De asemenea, poate să nu fie sigur să faci exerciții în timpul sarcinii dacă ai oricare dintre aceste alte complicații:
• Travaliu prematur în timpul sarcinii actuale
• sarcină multiplă cu risc de travaliu prematur
• Ruptura prematură a membranelor
• Anemie severă“, se mai prezintă în broșura Asociațiaei Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness.
Ce exerciții poți face în timpul sarcinii
Cel puțin 30 de minute zilnic de exerciții de intensitate moderată sunt recomandate pentru majoritatea femeilor însărcinate. De asemenea, mersul pe jos este un exercițiu foarte bun pentru femeile care încep programul de exerciții fizice.
„Alte alegeri bune includ înotul, aerobic cu impact redus și ciclismul pe o bicicletă staționară. De asemenea, antrenamentul de forță este în regulă, atâta timp cât rămâi la greutăți relativ mici. Exercițiile intense măresc oxigenul și fluxul de sânge către mușchi și departe de uter. În general, ar trebui să poți purta o conversație în timp ce faci mișcare. Dacă nu poți vorbi normal în timp ce te antrenezi, probabil că te forțezi prea tare“, mai recomandă specialiștii Asociației Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness.

Aceștia au câteva recomandări cu privire la efectuarea exercițiilor fizice: „Nu te-ai mai antrenat de ceva vreme? Începi cu 10 minute de activitate fizică pe zi. Apoi mărești timpul cu până la 15 minute, 20 de minute și așa mai departe, până când ajungi la cel puțin 30 de minute pe zi. Ai făcut sport înainte de sarcină? Probabil că poți continua să te antrenezi la același nivel în timp ce ești însărcinată - atâta timp cât te simți confortabil și furnizorul tău de asistență medicală spune că este în regulă“.
Beneficiile exercițiilor fizice pentru gravide
Iulian Dinu, președintele Asociației Internaționale de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness, susține că antrenamentele trebuie să fie monitorizate de un kinetoterapeut și de către medicul ginecolog:
„Cei doi trebuie să aibă o legătură strânsă cu viitoarele mămici, pentru a putea face un plan de antrenament complet adaptat sarcinii fiecăreia. Indiferent de tipul de antrenament, recomand mișcarea în timpul sarcinii, pentru că asigură o dezvoltare armonioasă atât a mămicii, cât și a copilului”.

Dr. Andrei Oncescu, medic primar la Spitalul Polizu, spune că o activitate fizică normală nu crește riscul de avort:
„Dacă pacienta este sănătoasă și nu are factori de risc asociați în sarcină, ea poate continua o activitate fizică moderată pe parcursul gestației. O activitate fizică normală nu crește riscul de avort sau naștere prematură la o pacientă sănătoasă. Totuși exista câteva condiții în care efortul fizic nu se recomandă: naștere prematură în antecedente; placentă praevia, hipertensiune asociată sarcinii, anemie severă, sarcină gemelară.
Printre beneficiile exercițiului fizic putem menționa: status mental pozitiv, scăderea riscului de constipație pe parcursul sarcinii, o greutate redusă câștigată în sarcină, scade incidența nașterii prin operație cezariană, reduce durerile lombare pe parcursul sarcinii, antrenează sistemul cardio circulator pentru expulzia fătului la nașterea naturală“.